Siemię lniane - właściwości i zastosowanie. Jak stosować siemię lniane?

Zdrowie Piątek, 10 maja 2019
Oceń:
4 / 24 głosów

Siemię lniane to drobne nasiona lnu, które powinny znaleźć swoje zastosowanie zwłaszcza w diecie osób zmagających się z problemami przewodu pokarmowego. Niepozorne nasiona posiadają szereg cennych właściwości leczniczych i odżywczych, znaleźć je możemy zarówno w sklepach spożywczych, jak i w aptekach. Jak stosować siemię lniane i w jakim celu wykorzystywać można jego zalety?

Właściwości zdrowotne siemienia lnianego wynikają przede wszystkim z imponującej zawartości błonnika i cennych kwasów omega-3, które wpływają na odporność i prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu. W nasionach znajdują się także tak zwane lignany, wykazujące korzystne działanie antyoksydacyjne. Oddziałują one na prawidłową pracę układu krążenia, mogą także skutecznie regulować czynności układu hormonalnego. Przyczyniają się także do zmniejszenia poziomu złego cholesterolu. Siemię lniane to doskonałe remedium na problemy układu pokarmowego. Wykazuje działanie osłonowe i łagodzi dolegliwości bólowe, poprawia też ruchy perystaltyczne jelit, dlatego skutecznie zapobiega zaparciom. Co więcej, drobne ziarenka lnu to zagwarantować też mogą poprawę urody, wpływając na prawidłową kondycję skóry i włosów.

Siemię lniane - jak stosować siemię lniane?

Siemię lniane możemy stosować w postaci całych ziaren, bądź wybrać wariant zmielonego proszku. Co ciekawe, mielone siemię lniane gwarantuje lepszą przyswajalność cennych składników odżywczych przez nasz organizm. Ziarna najlepiej zalewać wodą i wypijać po napęcznieniu, można wykorzystać je także jako zdrowy dodatek do potraw - na przykład owsianki, koktajli, bądź sałatek. Nasiona lnu to także świetne dopełnienie ciast i pieczywa domowej roboty.

Maseczka do włosów z siemienia lnianego: domowy sposób na suche i zniszczone włosy

Źródło: pl.pinterest.com