6 wad i zalet głodówki

6 wad i zalet głodówki

Głodówka stosowana jest przez wiele kobiet jako forma swoistej diety, sposobu na odchudzenie się i zrzucenie zbędnych kilogramów. Nie można jednak łączyć jej jedynie z tą funkcją, ponieważ użyta odpowiednio potrafi znakomicie oczyścić organizm i przynieść same pozytywne efekty.
Reklama
Eksperci zajmujący się żywieniem stwierdzają wspólnie, że głodówka przez krótki okres może mieć dobry wpływ na funkcjonowanie organizmu. Należy jednak przeprowadzać ją z głową i należytym umiarem.

1. Zaleta: Ograniczenie spożywanych kalorii

Zaletą głodówki, w której nie jemy w wybrane dni tygodnia, oczywiście jest ograniczenie spożywanych kalorii. Pomoże nam to uchronić przed chorobami cywilizacyjnymi oraz innymi spowodowanymi nadmiernym przejadaniem się.

2. Zaleta: Odchudzanie

Niewątpliwą zaletą głodówki jest jej działanie odchudzające. Jednak aby zdrowo się odchudzać należy wybierać inne metody: diety, uprawianie sportu i przede wszystkim ułożyć sobie plan działania. Głodowanie się nie powinno być substytutem wymienionych powyżej czynności odchudzających.

3. Wada: niedostatek pożywienia i witamin

Niestety przesadzając z głodówką jemy coraz mniej i w mniejszych ilościach. Chociaż przez krótki czas może to być dobroczynne dla naszego organizmu, to w szerszej perspektywie pozbawia nasz organizm witamin oraz mikro i makroelementów potrzebnych do prawidłowego oraz zdrowego funkcjonowania.
Reklama

4. Wada: osłabienie i wycieńczenie organizmu

Nieodpowiednio przeprowadzona głodówka może prowadzić do znacznego osłabienia organizmu, a nawet do całkowitego wycieńczenia. Pozbawienie się pokarmów na dłuższy czas nie jest więc polecane szczególnie osobom ciężko pracującym fizycznie, ale i umysłowo.

5. Zaleta: Oczyszczenie organizmu

Według zwolenników głodówek działają one oczyszczająco na organizm pozwalając mu oczyścić się ze wszystkich zbędnych produktów przemiany materii i niejako odpocząć metabolicznie.

6. Zaleta: Leczenie chorób

Według lekarzy głodówka może być dobrym sposobem na leczenie miażdżycy, nadciśnienia tętniczego, pęcherzyka żółciowego, trzustki czy żołądka. Usuwa ona i pozwala się pozbyć trujących produktów przemiany materii doprowadzając do lepszego funkcjonowania tych narządów.
Reklama
Autor - Olga Szarycka
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
o.szarycka@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama