6 wad i zalet głodówki
Głodówka stosowana jest przez wiele kobiet jako forma swoistej diety, sposobu na odchudzenie się i zrzucenie zbędnych kilogramów. Nie można jednak łączyć jej jedynie z tą funkcją, ponieważ użyta odpowiednio potrafi znakomicie oczyścić organizm i przynieść same pozytywne efekty.
Reklama
Eksperci zajmujący się żywieniem stwierdzają wspólnie, że głodówka przez krótki okres może mieć dobry wpływ na funkcjonowanie organizmu. Należy jednak przeprowadzać ją z głową i należytym umiarem.
1. Zaleta: Ograniczenie spożywanych kalorii
Zaletą głodówki, w której nie jemy w wybrane dni tygodnia, oczywiście jest ograniczenie spożywanych kalorii. Pomoże nam to uchronić przed chorobami cywilizacyjnymi oraz innymi spowodowanymi nadmiernym przejadaniem się.2. Zaleta: Odchudzanie
Niewątpliwą zaletą głodówki jest jej działanie odchudzające. Jednak aby zdrowo się odchudzać należy wybierać inne metody: diety, uprawianie sportu i przede wszystkim ułożyć sobie plan działania. Głodowanie się nie powinno być substytutem wymienionych powyżej czynności odchudzających.3. Wada: niedostatek pożywienia i witamin
Niestety przesadzając z głodówką jemy coraz mniej i w mniejszych ilościach. Chociaż przez krótki czas może to być dobroczynne dla naszego organizmu, to w szerszej perspektywie pozbawia nasz organizm witamin oraz mikro i makroelementów potrzebnych do prawidłowego oraz zdrowego funkcjonowania.Reklama
4. Wada: osłabienie i wycieńczenie organizmu
Nieodpowiednio przeprowadzona głodówka może prowadzić do znacznego osłabienia organizmu, a nawet do całkowitego wycieńczenia. Pozbawienie się pokarmów na dłuższy czas nie jest więc polecane szczególnie osobom ciężko pracującym fizycznie, ale i umysłowo.5. Zaleta: Oczyszczenie organizmu
Według zwolenników głodówek działają one oczyszczająco na organizm pozwalając mu oczyścić się ze wszystkich zbędnych produktów przemiany materii i niejako odpocząć metabolicznie.6. Zaleta: Leczenie chorób
Według lekarzy głodówka może być dobrym sposobem na leczenie miażdżycy, nadciśnienia tętniczego, pęcherzyka żółciowego, trzustki czy żołądka. Usuwa ona i pozwala się pozbyć trujących produktów przemiany materii doprowadzając do lepszego funkcjonowania tych narządów.Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Następny artykuł
Czytaj więcej
Pieprz cayenne - ostra przyprawa, która wspiera odchudzanie
Pieprz cayenne to popularna przyprawa, którą można dodawać do wielu potraw. Jest znany ze swoich korzyści zdrowotnych, takich jak ulga w bólach mięśni i stanach zapalnych. Poznaj już dziś wszystkie zalety stosowania pieprzu kajeńskiego w codziennej diecie.
Pyszny odchudzający deser! Tak, to jest możliwe - poznaj przepis
Wiosna tuż-tuż, powoli zdejmujemy warstwy ciuchów, zmieniamy ubrania na lżejsze, bardziej ukazujące kształt sylwetki. Wiele z nas chciałoby w związku z tym zrzucić kilka kilogramów zimowych zapasów. Najtrudniej mają te kobiety, które przepadają za łakociami. A co by było gdyby desery odchudzały? Proszę bardzo - oto przepis na deser, który pomoże Ci schudnąć.
Kurkuma na odchudzanie - poznaj skuteczny rytuał
Ta przyprawa o charakterystycznym, żółtym kolorze zdobywa coraz większą popularność. Nie tylko ze względu na swoje walory smakowe, czy też właściwości zdrowotne. Coraz więcej kobiet stosuje kurkumę jako środek przyspieszający odchudzanie. Ale czy prawdą jest, że dzięki niej można zrzucić nadmiar kilogramów?
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2022 ZaradnaKobieta.pl