Co warto wiedzieć o obuwiu kucharskim?

Kuchnia Wtorek, 14 stycznia 2020
Oceń:
4 / 22 głosów
Co warto wiedzieć o obuwiu kucharskim?

Obuwie kucharskie to nieodłączny element profesjonalnego stroju kucharza. Na jego pełne wyposażenie składają się zwykle: spodnie kucharskie, bluza lub koszula kucharska, nakrycie głowy oraz obuwie. Wbrew pozorom, to ostatnie ma kluczowe znaczenie dla bezpiecznego poruszania się po terenie kuchni i restauracji. Przy jego zakupie, warto wziąć pod uwagę najważniejsze cechy – takie jak materiał wykonania, konstrukcja, obecność i rodzaj stosowanych zaczepów czy wysokość podeszwy.

Buty kucharskie – rodzaje i elementy konstrukcji

Wielu polskich restauratorów pragnie kompletnie wyposażyć swój lokal, wliczając w to także zakup profesjonalnego stroju dla pracowników kuchni. Odzież kucharska musi spełniać szczegółowe kryteria, wynikające ze specyfiki pracy w restauracji. Należą do nich: duża wilgoć, obecność pary i dymu, wysoka temperatura, a także inne typowo kuchenne zagrożenia – rozlana woda lub olej, mokra podłoga. Stanowią one potencjalne ryzyko dla bezpieczeństwa przebiegu pracy oraz zdrowia pracowników. Ponadto, w kuchni panuje zwykle intensywny ruch, większość obowiązków wykonywana jest na stojąco, a w pracy kucharzy udział biorą także pomocnicy kuchenni, kelnerzy, barmani i inni pracownicy lokalu.

Z tych powodów, pracownicy kuchni powinni być wyposażeni w specjalne obuwie kucharskie. Najważniejszym elementem obuwia jest jego podeszwa, która powinna być wykonana z materiału antypoślizgowego. Rozróżnia się dwie kategorie materiałów antypoślizgowych używanych w podeszwach butów kucharskich:

- SRA – jest to podeszwa antypoślizgowa, przeznaczona do poruszania się po kafelkach,

- SRC – oznacza antybakteryjną podeszwę nieślizgającą się nawet podczas chodzenia po oleju; posiada ponadto specjalnie wyżłobione bieżniki, pozwalające skuteczniej odprowadzać płyny spod buta.

W podeszwach istotna jest także ich wysokość, która powinna wynosić przynajmniej jeden centymetr. Często wybiera się obuwie wyższe lub o podwyższonym obcasie – stanowi to dodatkowe zabezpieczenie przed kontaktem stopy z rozlaną cieczą.

Obuwie kuchenne – przechowywanie i zasady higieny

Stosowanie obuwia kuchennego jest istotne także z powodów higienicznych. Przede wszystkim – dzięki stosowaniu obuwia pracowniczego, unikamy zagrożenia wprowadzenia zanieczyszczeń i drobnoustrojów spoza lokalu do jego wnętrza. Warto więc w obuwiu pracowniczym poruszać się wyłącznie po terenie miejsca pracy.

Ze względu na warunki panujące w kuchni, obuwie kuchenne zużywa się stosunkowo szybciej niż zwykłe obuwie. Szczególne znaczenie ma tu wilgoć, która niszczy w zasadzie wszystkie materiały wykorzystywane w produkcji butów. Z tych powodów, warto przyłożyć także uwagę do ich konserwacji oraz odpowiednich warunków przechowywania.

Przede wszystkim – zaleca się korzystanie z więcej niż jednej pary butów. Można ubierać je na zmianę, po każdym użyciu odstawiając na pełną dobę „odpoczynku”. Dzięki temu obniżymy możliwość rozwoju grzybów i drożdżaków, dla których wilgoć jest sprzymierzeńcem. Zaleca się także stosowanie miękkich skarpet wykonanych z wchłaniających wilgoć materiałów, sięgających za kostkę.

Buty kuchenne powinny być także łatwe w zdejmowaniu i zakładaniu, a zarazem solidnie trzymać się nogi. Wśród dostępnych modeli znajdziemy różne rodzaje stosowanych zapięć; do najczęściej używanych należą rzepy, najprostsze i najszybsze w obsłudze. Korzysta się również z butów sznurowanych, butów „wciąganych” z językiem lub tak zwanych „crocksów”.

Artykuł sponsorowany