Cebula znana od wieków
Wywar z cebuli przygotowywało się już wiele lat temu. Stosowano go przy chorobach reumatycznych. Ale znany był także syrop z cebuli, który kiedyś wykorzystywano w tym samym celu co teraz - przy przeziębieniach. Za to, kiedy ktoś miał katar i nie mógł sobie nim w żaden sposób poradzić, po prostu wąchał przekrojoną cebulę, która od razu udrażniała nos.
Cebulę zabierało się w dalekie rejsy!
To ona była cennym źródłem witaminy C. Wprawdzie nie zawiera jej więcej niż inne warzywa, czy owoce, natomiast od zawsze była łatwo dostępna. No i ludzie mieli już wtedy świadomość, że cebula potrafi zwalczyć bakterie, z którymi na próżno walczyć antybiotykami. Cebula jest też świetna na odporność - jak więc jej nie uwielbiać? Co jeszcze o niej wiemy?
Z przeprowadzonych badań wynika, że u wielbicieli cebuli rzadziej pojawiają się nowotwory. Dodatkowo cebula ma też zbawienny wpływ na nadciśnienie, oraz obniża poziom cholesterolu.