Dlaczego warto jeść płatki owsiane?

Kuchnia Środa, 6 maja 2020
Oceń:
4 / 32 głosów

Płatki owsiane to prawdziwe śniadanie mistrzów. Choć podobno nie każdy potrafi przekonać się do ich smaku. Jeśli jednak już raz się w nich zasmakuje, trudno później zrezygnować ze śniadań z płatkami owsianymi w roli głównej. To bardzo wartościowy składnik naszej diety, a do tego naprawdę przepyszny!

Płatki owsiane - jak jeść?

Przygotowanie płatków owsianych wcale nie jest trudne. Tak naprawdę wystarczy zalać je mlekiem lub wodą i odstawić na noc. Do tak zwanej nocnej owsianki dodajemy tylko później ulubione owoce, orzechy, czy np. wiórki kokosowe. Można ją podgrzać, ale nie trzeba. Dla bardziej wymagających i cierpliwych jest też opcja przygotowania owsianki w garnku. Gotujemy ją tak długo, aż płatki zaczną się "ciągnąć" i staną się kleiste.

Owsianka to nie tylko smak

To również cała masa wyjątkowych właściwości. To głównie dla nich warto ją regularnie jeść. Oczywiście by zaspokoiła nasz głód i zapotrzebowanie kaloryczne, musimy zrobić z niej takie danie PETARDĘ. Nie żałuj więc zdrowych dodatków, a wyczarujesz sobie bardzo wartościowe śniadanie. A dlaczego konkretnie warto jeść owsiankę?

W płatkach owsianych nie brakuje składników odżywczych. Znajdziesz w nich zarówno witaminy z grupy B, jak i witaminę E, magnez, fosfor, żelazo, cynk czy kwas foliowy. Mają też sporą zawartość białka roślinnego oraz błonnika pokarmowego.

Źródło: pl.freepik.com