Płatki owsiane - jak jeść?
Przygotowanie płatków owsianych wcale nie jest trudne. Tak naprawdę wystarczy zalać je mlekiem lub wodą i odstawić na noc. Do tak zwanej nocnej owsianki dodajemy tylko później ulubione owoce, orzechy, czy np. wiórki kokosowe. Można ją podgrzać, ale nie trzeba. Dla bardziej wymagających i cierpliwych jest też opcja przygotowania owsianki w garnku. Gotujemy ją tak długo, aż płatki zaczną się "ciągnąć" i staną się kleiste.
Owsianka to nie tylko smak
To również cała masa wyjątkowych właściwości. To głównie dla nich warto ją regularnie jeść. Oczywiście by zaspokoiła nasz głód i zapotrzebowanie kaloryczne, musimy zrobić z niej takie danie PETARDĘ. Nie żałuj więc zdrowych dodatków, a wyczarujesz sobie bardzo wartościowe śniadanie. A dlaczego konkretnie warto jeść owsiankę?
W płatkach owsianych nie brakuje składników odżywczych. Znajdziesz w nich zarówno witaminy z grupy B, jak i witaminę E, magnez, fosfor, żelazo, cynk czy kwas foliowy. Mają też sporą zawartość białka roślinnego oraz błonnika pokarmowego.