Nie lubisz owsianki? W takim razie pewnie nie wiesz jak ją jeść!

Kuchnia Wtorek, 4 lutego 2020
Oceń:
4 / 17 głosów

Niektórzy uwielbiają płatki owsiane, a inni ich nie znoszą. Z nimi jest w zasadzie tak jak z każdym innym produktem spożywczym, jednak wiele osób nie wprowadza ich do diety, tylko dlatego, że nie potrafi ich odpowiednio przygotować. Owsianka może być naprawdę smaczna. Można się w niej zakochać tak bardzo, że będzie się chciało ją jeść na codzienne śniadanie. A w dodatku ma jeszcze mnóstwo pozytywnych właściwości!

Dlaczego warto jeść płatki owsiane?

Owsianka zawiera beta glukan, czyli taki błonnik, który rozpuszcza się w wodzie i hamuje nasz głód. Jest więc idealna dla osób, które chcą zrzucić trochę kilogramów, lub po prostu zadbać o zdrową dietę, po płatki owsiane dostarczają całkiem sporo wartości odżywczych.

Owsianka może zastępować leki na nadciśnienie. Oczywiście o tym, czy pacjent może zaprzestać ich stosowania, może zadecydować jedynie lekarz, ale fakty są takie, że płatki owsiane mogą znacząco obniżyć ciśnienie krwi.

Płatki owsiane obniżają cholesterol, a także chronią serce. Dzięki płatkom owsianym w diecie poziom cukru we krwi powinien być unormowany.

Płatki owsiane mają jeszcze inne właściwości

Jeśli będą spożywane w godzinach wieczornych, pomogą w zasypianiu, a gdy wprowadzimy owies do diety dzieci przed 6 miesiącem ich życia, będzie mniejsza szansa na to, że zachorują na astmę. Jak widzisz zatem, jest to niezwykle cenny składnik odżywczy. A jak dobrze przyrządzić owsiankę? Podpowiadamy!

Zobacz też:
Lubisz marchewkę? Sprawdź, dlaczego warto ją jeść!
Dlaczego warto jeść szpinak? Znasz jego właściwości?
Dlaczego warto jeść ryby? 3 przepisy na świąteczną rybkę!

Możesz jeść owsiankę na ciepło, lub na zimno. Jeśli do tej pory Ci nie zasmakowała, polecamy zrobić nocną owsiankę. Zalej płatki owsiane mlekiem (tradycyjnym, lub roślinnym), zamknij je w pudełeczku, lub zakręć w słoiku i schowaj do lodówki. Rano wyjmij owsiankę i podgrzej ją (lub nie, jeśli wolisz jeść ją na zimno). Dodaj do niej trochę cynamonu i startego jabłka. Gwarantujemy, że zakochasz się w tym smaku.

Źródło: pl.freepik.com