Dlaczego warto jeść miód?
Udostępnij Google News
Zdrowie

Dlaczego warto jeść miód?

Kupić dobry i prawdziwy miód nie jest łatwo, jeśli zupełnie nie wiemy, na co zwrócić uwagę. Najlepiej jest zwracać uwagę na polski produkt, który będzie zawierał pyłki rośli, które znamy. Jeśli pokusimy się o tańszy miód z Chin, może mieć on naprawdę wątpliwą jakość.

Krystalizacja

Jeżeli chcesz mieć pewność, że miód jest dobrej jakości, musisz wiedzieć, że powinien on się krystalizować. Miód po około 3 do 4 miesięcy od rozlania do słoików ulega krystalizacji, a jeśli tak się nie stanie, to powinniśmy zwrócić na ten fakt uwagę, gdyż to może świadczyć o jego wątpliwej jakości. Choć akurat miód spadziowy oraz akacjowy potrzebuje na krystalizację więcej czasu.

Ile kosztuje miód?

Za dobrą jakość trzeba zapłacić. W przypadku miodu niestety od tej zasady nie ma wyjątków. Jeśli cena będzie zbyt niska, możemy się spodziewać, że coś jest nie tak. Najmniej zapłacimy za miód rzepakowy, a także wielokwiatowy. Za wrzosowy i taki z iglastej spadzi trzeba będzie zapłacić sporo więcej.
Jeżeli chcesz mieć pewność, że nabywasz produkt dobrej jakości, wybierz miody certyfikowane. A dlaczego właściwie warto jeść miód?

Źródło: pl.freepik.com
Udostępnij Google News Komentarze

Podobne tematy

Polecane dla ciebie