Krystalizacja
Jeżeli chcesz mieć pewność, że miód jest dobrej jakości, musisz wiedzieć, że powinien on się krystalizować. Miód po około 3 do 4 miesięcy od rozlania do słoików ulega krystalizacji, a jeśli tak się nie stanie, to powinniśmy zwrócić na ten fakt uwagę, gdyż to może świadczyć o jego wątpliwej jakości. Choć akurat miód spadziowy oraz akacjowy potrzebuje na krystalizację więcej czasu.
Ile kosztuje miód?
Za dobrą jakość trzeba zapłacić. W przypadku miodu niestety od tej zasady nie ma wyjątków. Jeśli cena będzie zbyt niska, możemy się spodziewać, że coś jest nie tak. Najmniej zapłacimy za miód rzepakowy, a także wielokwiatowy. Za wrzosowy i taki z iglastej spadzi trzeba będzie zapłacić sporo więcej.
Jeżeli chcesz mieć pewność, że nabywasz produkt dobrej jakości, wybierz miody certyfikowane. A dlaczego właściwie warto jeść miód?
Przede wszystkim, miód jest wyjątkowo smaczny. Dodatkowo jest idealny dla wszystkich osób, które są narażone na wszelkie alergie. Jako, że ma w swoim składzie całą masę przeróżnych pyłków sprawia, że można się na nie uodpornić. Miód wspomaga leczenie nerwicy a także pomaga na bezsenność.