Oliwa z oliwek - jak wybrać tę najlepszą?

Zdrowie Kuchnia Niedziela, 10 maja 2020
Oceń:
4 / 30 głosów

Dużo się mówi na temat tłuszczy dobrych i złych. Jest na świecie coraz więcej osób, które najchętniej zrezygnowałyby z tłuszczu w diecie w stu procentach. Okazuje się jednak, że na przykład oliwy z oliwek nie warto z tej diety wykluczać, gdyż ta z pierwszego tłoczenia jest naprawdę zdrowa.

Korzyści płynące ze spożywania oliwy z oliwek

Po pierwsze, oliwa z oliwek zawiera mnóstwo zdrowych kwasów tłuszczowych, a także przeciwutleniaczy. Działa przeciwzapalnie, dzięki czemu chroni nas przed wieloma schorzeniami i nawet bardzo poważnymi chorobami.
Oliwa z oliwek chroni przed udarem i ma pozytywny wpływ na nasze serce. No i wbrew pozorom jej spożycie wcale nie powoduje przybierania na wadze czy ogólnych problemów z nadwagą.
Oliwa z oliwek chroni przed Alzheimerem, a dzięki jej spożyciu można znacznie zmniejszyć ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2. Ma też ona właściwości antybakteryjne.

Sęk w tym, by oliwa była dobrej jakości

A skąd wiadomo, że trafiliśmy akurat na taką? Jak wybrać tę najlepszą oliwę, jeśli jesteśmy zupełnymi laikami w tym temacie? Jakimi zasadami się kierować?

Wbrew pozorom to nie kolor decyduje o jakości oliwy. Przy wyborze tej najlepszej należy zwrócić na jej aromat, a nawet na charakterystyczną goryczkę, która pozostawia swój posmak. Dobra oliwa pachnie trochę podobnie jak świeżo skoszona trawa. Jej smak również jest świeży. Stare oliwy, które nie są już dobrej jakości nie mają tego smaku prawie wcale.

Źródło: pl.freepik.com