jak wybrać dobrą oliwę

Oliwa z oliwek - jak wybrać tę najlepszą?

Przejdź do galerii zdjęć
Dużo się mówi na temat tłuszczy dobrych i złych. Jest na świecie coraz więcej osób, które najchętniej zrezygnowałyby z tłuszczu w diecie w stu procentach. Okazuje się jednak, że na przykład oliwy z oliwek nie warto z tej diety wykluczać, gdyż ta z pierwszego tłoczenia jest naprawdę zdrowa.
Reklama

Korzyści płynące ze spożywania oliwy z oliwek

Po pierwsze, oliwa z oliwek zawiera mnóstwo zdrowych kwasów tłuszczowych, a także przeciwutleniaczy. Działa przeciwzapalnie, dzięki czemu chroni nas przed wieloma schorzeniami i nawet bardzo poważnymi chorobami. Oliwa z oliwek chroni przed udarem i ma pozytywny wpływ na nasze serce. No i wbrew pozorom jej spożycie wcale nie powoduje przybierania na wadze czy ogólnych problemów z nadwagą. Oliwa z oliwek chroni przed Alzheimerem, a dzięki jej spożyciu można znacznie zmniejszyć ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2. Ma też ona właściwości antybakteryjne.

Sęk w tym, by oliwa była dobrej jakości

A skąd wiadomo, że trafiliśmy akurat na taką? Jak wybrać tę najlepszą oliwę, jeśli jesteśmy zupełnymi laikami w tym temacie? Jakimi zasadami się kierować?
Reklama
Zobacz galerię zdjęć: oliwa z oliwek
Autor - Olga Szarycka
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
o.szarycka@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama