Dlaczego warto jeść buraki? 3 przepisy na dania z buraka
Przejdź do galerii zdjęć
Czerwony burak - zwany burakiem ćwikłowym - wciąż jest jeszcze przez wielu niedoceniany. A szkoda, bo jest to świetne źródło zarówno naszego zdrowia, jak i urody. Z buraka można zrobić w zasadzie wszystko, zaczynając od lubianego przez wielu soku, po pyszną zupę czy też ciasto. W dodatku Polska, jako jeden z największych producentów tego warzywa, może zagwarantować konsumentom bardzo niskie ceny.
Reklama
Buraki czerwone - dlaczego warto je jeść?
Przede wszystkim warto tutaj zwrócić uwagę na kaloryczność tego warzywa. Burak ma tylko 38 kalorii w 100 gramach. Łatwo więc policzyć, że to tylko 250 kcal na kilogram tego warzywa.
Buraki czerwone podnoszą odporność organizmu, więc warto zajadać się nimi szczególnie w czasie, gdy podatność na zarażenia wzrasta. Warzywo to też skutecznie obniża ciśnienie i może pomóc łagodzić wszelkie problemy żołądkowe.
Buraki czerwone - ciekawostki
Czy Wiesz, że buraki barwią mocz na różowo? A w starożytności jadano wyłącznie ich liście, za to korzenie były lekarstwem na ból głowy, a także zębów. Jedzenie buraków hamuje apetyt na słodkości i wspomaga wydalanie toksyn z organizmu. A co pysznego można przygotować z tego warzywa?
Reklama
Zobacz galerię zdjęć: co zrobić z buraków
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl