Co można zrobić ze schabu? Oto nasze pomysły na pyszny obiad!
Najpopularniejszym daniem ze schabu są kotlety w panierce. Nie każdy potrafi je dobrze przygotować. Najlepszym patentem jest ten, w którym to rozbijamy dobrze kawałki mięsa, osypujemy je przyprawami i moczymy w mleku. Każdą warstwę mięsa należy przełożyć plastrami cebuli. Gdy schab odstoi swoje – im dłużej, tym lepiej – panierujemy go najpierw w mące, później w jajku i na koniec w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. Przy przewracaniu na drugą stronę nie przekuwamy mięsa. Takie kotlety schabowe są najbardziej kruche i soczyste, ale ze schabu można przygotować jeszcze inne pyszności. Jakie?
Reklama
Co można zrobić ze schabu?
Dobrze przygotowany schab będzie miękki i kruchy. Jeśli damy mu zbyt mało czasu w obróbce termicznej, mięso może nie zdążyć „dojść”. A co oprócz tradycyjnych kotletów w panierce możemy zrobić ze schabu?- Zrazy z sosem : rozbite kawałki schabu, ogórki konserwowe, świeża papryka, cebula, boczek, musztarda, czosnek i przyprawy do smaku. Rozbite mięso przyprawiamy i smarujemy musztardą. Odkładamy do zamarynowania. Warzywa kroimy w słupki, układamy na mięsie razem z boczkiem i zawijamy wszystko w roladę. Roladki wkładamy do rondelka lub brytfanny i dusimy pod przykryciem przez około godzinę. Mięso ma być miękkie. Zagęszczamy sos łyżką mąki z wodą. Podajemy z ziemniakami, ryżem lub kasza.
- Pieczony schab. To świetna opcja obiadowa, ale również ciekawa propozycja „na chleb”. Około kilogramowy kawałek schabu nacieramy miodem z tymiankiem, sokiem pomarańczowym o oliwą. Pozostawiamy mięso na 2-3 godziny (ale im dłużej, tym lepiej. Trzeba też pamiętać o soli i pieprzu. Wkładamy schab do brytfanny i zalewamy szklanką bulionu mięsnego. Pieczemy przez 45 minut w 190 stopniach.
- Schab w piwie. Ta propozycja świetnie komponuje się z pieczonymi ziemniakami i pomidorową sałatką. Niebo w gębie. A jak taki schab przygotować? Mięso wkładamy do żaroodpornego pojemnika. Zalewamy wodą (2 szkl) , piwem (2 szkl) z 1/4 szklanki soli i 3 łyżkami miodu. Tak przygotowaną marynatę i mięso wstawiamy do lodówki na kilka godzin, co jakiś czas odwracamy schab, lub polewamy go marynatą od góry. Wyjmujemy mięso, osuszamy, kroimy na grube plastry. Osypujemy przyprawiamy i albo grillujemy, albo smażymy na patelni grillowej. Można też je upiec.
Reklama
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl