Co można zrobić ze schabu? Oto nasze pomysły na pyszny obiad!
Udostępnij Google News
Kuchnia

Co można zrobić ze schabu? Oto nasze pomysły na pyszny obiad!

Najpopularniejszym daniem ze schabu są kotlety w panierce. Nie każdy potrafi je dobrze przygotować. Najlepszym patentem jest ten, w którym to rozbijamy dobrze kawałki mięsa, osypujemy je przyprawami i moczymy w mleku. Każdą warstwę mięsa należy przełożyć plastrami cebuli. Gdy schab odstoi swoje – im dłużej, tym lepiej – panierujemy go najpierw w mące, później w jajku i na koniec w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. Przy przewracaniu na drugą stronę nie przekuwamy mięsa. Takie kotlety schabowe są najbardziej kruche i soczyste, ale ze schabu można przygotować jeszcze inne pyszności. Jakie?

Co można zrobić ze schabu?

Dobrze przygotowany schab będzie miękki i kruchy. Jeśli damy mu zbyt mało czasu w obróbce termicznej, mięso może nie zdążyć „dojść”. A co oprócz tradycyjnych kotletów w panierce możemy zrobić ze schabu?

  • Zrazy z sosem : rozbite kawałki schabu, ogórki konserwowe, świeża papryka, cebula, boczek, musztarda, czosnek i przyprawy do smaku. Rozbite mięso przyprawiamy i smarujemy musztardą. Odkładamy do zamarynowania. Warzywa kroimy w słupki, układamy na mięsie razem z boczkiem i zawijamy wszystko w roladę. Roladki wkładamy do rondelka lub brytfanny i dusimy pod przykryciem przez około godzinę. Mięso ma być miękkie. Zagęszczamy sos łyżką mąki z wodą. Podajemy z ziemniakami, ryżem lub kasza.
  • Pieczony schab. To świetna opcja obiadowa, ale również ciekawa propozycja „na chleb”. Około kilogramowy kawałek schabu nacieramy miodem z tymiankiem, sokiem pomarańczowym o oliwą. Pozostawiamy mięso na 2-3 godziny (ale im dłużej, tym lepiej. Trzeba też pamiętać o soli i pieprzu. Wkładamy schab do brytfanny i zalewamy szklanką bulionu mięsnego. Pieczemy przez 45 minut w 190 stopniach.
  • Schab w piwie. Ta propozycja świetnie komponuje się z pieczonymi ziemniakami i pomidorową sałatką. Niebo w gębie. A jak taki schab przygotować? Mięso wkładamy do żaroodpornego pojemnika. Zalewamy wodą (2 szkl) , piwem (2 szkl) z 1/4 szklanki soli i 3 łyżkami miodu. Tak przygotowaną marynatę i mięso wstawiamy do lodówki na kilka godzin, co jakiś czas odwracamy schab, lub polewamy go marynatą od góry. Wyjmujemy mięso, osuszamy, kroimy na grube plastry. Osypujemy przyprawiamy i albo grillujemy, albo smażymy na patelni grillowej. Można też je upiec.

Te 3 pomysły na schab to niebanalny sposób na obiad.  Choć kotlety schabowe idealnie pasują do niedzielnego rosołu i ziemniaczków z koperkiem, warto czasami pokusić się o coś więcej. A może macie własny, ciekawy sposób na schab? Koniecznie się nim z nami podzielcie.

Udostępnij Google News Komentarze

Polecane dla ciebie