Owsianka to samo zdrowie - dlaczego warto ją jeść?
Płatki owsiane albo się lubi, albo się ich nienawidzi. Jednak coraz więcej osób stara się do nich przekonać, gdyż ostatnio coraz częściej mówi się o ich pozytywnych, zdrowotnych właściwościach. Okazuje się, że wystarczy pokusić się o kilka dodatków i można uzyskać dzięki owsiance naprawdę pyszny i sycący posiłek, który zadowoli dosłownie wszystkich.
Reklama
Co zrobić, żeby owsianka lepiej smakowała?
Znów masz zjeść na śniadanie niesmacznie wyglądającą, owsiankową breję? Na samą myśl o tym przelewa Ci się w żołądku. Pamiętaj, że jemy najpierw oczami. Jeśli coś pięknie wygląda, od razu wydaje nam się smaczniejsze. Ponadto warto wyrobić sobie o owsiance własną opinię, a nie zawsze słuchać opowieści innych. Każdy z nas ma inny smak i lubi coś innego. Trzeba o tym pamiętać. A co zrobić, żeby owsianka lepiej smakowała? Jeśli lubisz jogurt naturalny, dosyp do niego płatki owsiane. Możesz je odstawić na noc, wtedy pięknie zmiękną, a rano dodasz tylko odrobinę naturalnego miodu i będziesz zachwycona swoim śniadaniem. Do owsianki można też dodawać owoce – jakie tylko lubisz. Można też kombinować z mlekiem i dodawać albo to tradycyjne, albo roślinne. Polecamy kokosowe, do tego trochę wiórków i chipsów kokosowych, posypać nasionami CHIA i masz wyborne, zdrowe śniadanie.Reklama
Dlaczego warto jeść płatki owsiane?
Płatki owsiane to wspaniałe źródło naprawdę wielu składników odżywczych. Znajdziemy w nich magnez, wapń, żelazo, potas, a także cynk. W dodatku nie brakuje w nich też błonnika, tak bardzo potrzebnego nam do codziennego funkcjonowania. No i trzeba pamiętać, że to konkretny zastrzyk energii. Wprawdzie płatki owsiane są dość kaloryczne, ale takie owsiane śniadanko da nam siły i energię na przynajmniej pół dnia.Reklama
- Pozytywnie działają na nasz układ pokarmowy.
- Są idealne dla cukrzyków, gdyż wspaniale wpływają na gospodarkę węglowodanową.
- Świetnie smakują - o ile dobrze dobierzemy dodatki. Ale są osoby, które kochają smak samych płatków, bez dodatków i nie wyobrażają sobie bez nich śniadania.
- Obniżają ciśnienie krwi.
- Chronią nasze serce.
- Dzięki nim mamy lepszą wydolność fizyczną.
- Mogą zapobiegać rozwojowi astmy.
- Pomagają nam zasnąć.
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl