Co zrobić, żeby owsianka lepiej smakowała?
Znów masz zjeść na śniadanie niesmacznie wyglądającą, owsiankową breję? Na samą myśl o tym przelewa Ci się w żołądku. Pamiętaj, że jemy najpierw oczami. Jeśli coś pięknie wygląda, od razu wydaje nam się smaczniejsze. Ponadto warto wyrobić sobie o owsiance własną opinię, a nie zawsze słuchać opowieści innych. Każdy z nas ma inny smak i lubi coś innego. Trzeba o tym pamiętać.
A co zrobić, żeby owsianka lepiej smakowała? Jeśli lubisz jogurt naturalny, dosyp do niego płatki owsiane. Możesz je odstawić na noc, wtedy pięknie zmiękną, a rano dodasz tylko odrobinę naturalnego miodu i będziesz zachwycona swoim śniadaniem.
Do owsianki można też dodawać owoce – jakie tylko lubisz. Można też kombinować z mlekiem i dodawać albo to tradycyjne, albo roślinne. Polecamy kokosowe, do tego trochę wiórków i chipsów kokosowych, posypać nasionami CHIA i masz wyborne, zdrowe śniadanie. A jeśli kochasz smak szarlotki, to zetrzyj jabłka na tarce o grubych oczkach, wymieszaj je z namoczonymi wcześniej płatkami i posyp cynamonem. Możesz też taką owsiankę upiec – po dodaniu jajka.
Z płatków owsianych można robić pyszne ciasteczka, dodawać je do koktajli czy omletów – również tych wytrawnych. Można zrobić z nich mogę i piec z nimi oraz gotować. Możliwości jest naprawdę wiele i naprawdę KAŻDY może znaleźć swój sposób na płatki owsiane. A dlaczego warto je jeść?
Dlaczego warto jeść płatki owsiane?
Płatki owsiane to wspaniałe źródło naprawdę wielu składników odżywczych. Znajdziemy w nich magnez, wapń, żelazo, potas, a także cynk. W dodatku nie brakuje w nich też błonnika, tak bardzo potrzebnego nam do codziennego funkcjonowania. No i trzeba pamiętać, że to konkretny zastrzyk energii. Wprawdzie płatki owsiane są dość kaloryczne, ale takie owsiane śniadanko da nam siły i energię na przynajmniej pół dnia. Dlatego to świetny wybór na śniadanie. Co jeszcze dobrego dają nam płatki owsiane?
- Pozytywnie działają na nasz układ pokarmowy.
- Są idealne dla cukrzyków, gdyż wspaniale wpływają na gospodarkę węglowodanową.
- Świetnie smakują - o ile dobrze dobierzemy dodatki. Ale są osoby, które kochają smak samych płatków, bez dodatków i nie wyobrażają sobie bez nich śniadania.
- Obniżają ciśnienie krwi.
- Chronią nasze serce.
- Dzięki nim mamy lepszą wydolność fizyczną.
- Mogą zapobiegać rozwojowi astmy.
- Pomagają nam zasnąć.
Tyle dobrego w tych małych ziarenkach zrobionych z owsa. Czy przekonaliśmy Cię, abyś wprowadziła płatki owsiane do codziennej diety? Mamy nadzieję, że tak.