właściwości pomarańczy

Dlaczego warto jeść pomarańcze? Właściwości pomarańczy

Czy Wam również pomarańcze i mandarynki kojarzą się głównie z grudniowymi Świętami? Wiele lat temu, pod choinką, nie znajdowało się prezentów takich jak drogie zabawki czy sklepowe słodycze – bo ich po prostu nie było, lub rodziców nie był na nie stać. Za to pod każdym świątecznych drzewkiem można było znaleźć orzechy i zapas pomarańczy. Taki świąteczny rarytas, który teraz też przypomina nam Boże Narodzenie.
Reklama

Wspaniały smak i aromat

Dlaczego warto jeść pomarańcze? Choć powodów jest wiele, to jednak większość osób sięga po te owoce głównie przez ich zapach i smak. Kilka plasterków pomarańczy i cytryny wrzuconych do herbaty jeszcze podkręci jej aromat. A jeśli w pomarańczę wetkniemy trochę goździków, uzyskamy naturalny odświeżacz powietrza. Warto też wyciskać świeży sok z pomarańczy i zajadać się samymi owocami.  A jakie są właściwości pomarańczy?
  • Woda, witamina C i beta-karoten: wszystkie te składniki znajdują się w pomarańczy i każdy z nich przynosi nam coś pozytywnego. Dzięki zawartości wody możemy się pozbyć z organizmu toksyn a witamina C to antyoksydant. W pomarańczach znajdziemy też witaminy z grupy B.
  • W pomarańczach jest dużo błonnika pokarmowego, który pomaga przyspieszyć przemianę materii. Zatem jeśli jesteś na diecie, zajadaj się pomarańczami. Oczywiście nie do końca bezkarnie, bo to jednak owoc, który zawiera w składzie cukier, ale spokojnie możesz zjeść sobie miseczkę cząstek pomarańczy na przykład na drugie śniadanie, czy też na podwieczorek. Owoce po 18 tuczą bardziej? Bzdura! Zarówno o tej porze, jak i o wcześniejszej mają taką samą liczbę kalorii.
  • Pomarańcze są dość niskokaloryczne. W 100 gramach owoców znajduje się 45 kalorii, zatem jedna, średniej wielkości pomarańcza ma około 70 kcal.
  • Wystarczy zjeść zaledwie jedną pomarańczę, żeby pokryć stuprocentowe, dzienne zapotrzebowanie na witaminę C. A jak wiadomo, witamina C znacznie wzmacnia naszą odporność.
  • Jedz pomarańcze, by spowolnić proces starzenia się skóry. Dzięki dorzuceniu do diety tych owoców Twoja cera będzie promienna i młoda.
  • To nie tylko skóra zmienia się podczas procesu starzenia. Nasze oczy również mocno na tym cierpią. Regularne jedzenie pomarańczy pozwoli nam odsunąć w czasie ten proces.
  • Pomarańcze zapobiegają chorobom serca i wspomagają rozwój mózgu. W pomarańczach znajduje się kwas foliowy, który (jak wiadomo) powinny zażywać kobiety ciężarne. Dlatego pomarańcze to cenny owoc również dla nich.
  • Pomarańcze pomagają zapobiegać rakowi, oraz wrzodom żołądka.
A z ciekawostek warto dodać jeszcze, że panowie, którzy wcinają ze smakiem pomarańcze, poprawiają tym samym jakość swojej spermy, a co za tym idzie, również płodność.
Reklama
Jednym słowem – to owoc doskonały. A teraz, w okresie jesienno zimowym, wyjątkowo smaczny.
Reklama
Autor - Olga Szarycka
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
o.szarycka@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama