co zrobić z tofu

Co to jest tofu? Czy Wiesz jak je jeść?

Próbowaliście kiedyś tofu? Jeśli trafiłyście na nie u kogoś, kto nie ma pojęcia jak je dobrze przygotować, to najprawdopodobniej więcej nie chcieliście po nie sięgać. A szkoda. I to bardzo, bo tofu jest bardzo odżywcze – to po pierwsze. A po drugie może naprawdę wspaniale smakować i udawać mięso. Czym jest tofu? Jak je przyrządzić, by naprawdę smakowało?
Reklama

Tofu dla wegan

Weganie uwielbiają tofu i jeśli tylko nie mają uczulenia na soję, jedzą je nawet codziennie, gdyż jest ono świetnym substytutem zarówno mięsa, jak i nabiału. Są jednak również przeciwnicy tofu, którzy go wręcz nie znoszą, albo nie dają mu drugiej szansy po tej pierwszej, totalnie spalonej. A czym tak naprawdę jest tofu? Otóż tofu to sojowy twarożek, albo bardziej SER, gdyż występuje w bardzo zwartej postaci. Tofu jest świetnym źródłem białka, dlatego jest wspaniałym produktem szczególnie dla wegan, którzy mogą mieć w swojej diecie niedobory tego składnika odżywczego. Tofu zawiera także sporą ilość wapnia, no i nie zawiera cholesterolu. Wydawać by się mogło również, że tofu jest znacznie delikatniejsze dla naszego żołądka niż rośliny strączkowe.
Reklama
To świetnie urozmaicenie diety, nie tylko dla wegan czy wegeterian, jednak też nie można go jeść bez ograniczeń. Dwie, max trzy porcje dziennie produktów sojowym to wystarczająca ilość.

Jakie są smaki tofu?

Ci, którzy trafili na fotu po raz pierwszy i postanowili zjeść je „prosto z opakowania” niekoniecznie musieli je pokochać. Naturalne tofu to jego najpopularniejsza wersja. Jest jeszcze wędzone, marynowane  i z dodatkiem ziół. Tak naprawdę to każdy rodzaj tofu różni się głównie smakiem. Naturalne tofu ma mocny posmak soi, ale da się go zniwelować skrapiając plastry tofu sokiem z cytryny, czy pomarańczy. Tofu wędzone to prawdziwa poezja smaku. Warto skropić je sosem sojowym i przesmażyć na suchej patelni.
Reklama
Cud, miód, malinki..

A co można zrobić z tofu?

Całkiem sporo. Jeśli macie ochotę na tortillę a’la kebab, to warto osypać tofu przyprawą do kebaba, pokroić je na mniejsze kawałki (paski) i przesmażyć na suchej patelni. A później zawinąć w tortillę razem z warzywami i ulubionym sosem. Z tofu można też wyczarować pyszny tofurnik – który smakuje bardzo podobnie do sernika. A wybierając odpowiednie przyprawy i dobrze rozdrabniając tofu, można usmażyć z niego tofucznicę, która w smaku do złudzenia przypomina prawdziwą jajecznicę. Tofu to wspaniały produkt, dający wiele możliwości kulinarnych. Naprawdę można zastąpić nim mięso, wystarczy jedynie wykorzystać odpowiednie przyprawy. Spróbujecie?
Reklama
Autor - Olga Szarycka
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
o.szarycka@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama