Zielona herbata - dlaczego warto ją pić
Zielona herbata to prawdziwa skarbnica cennych dla naszego zdrowia wartości odżywczych, dlatego też nie powinno jej zabraknąć w naszej codziennej diecie. Dlaczego jednak powinniśmy ją pić i w jaki sposób należy ją zaparzać? Kto nie powinien w ogóle sięgać po zieloną herbatę?
Reklama
Ochrania organizm przed demencją
Zawarte w zielonej herbacie składniki odżywcze, nie tylko przedłużają życie, ale również zmniejszają ryzyko i odwlekają w czasie demencję oraz chorobę Alzheimera. Nie bez powodu mówi się, że Japończycy to najdłużej żyjąca nacja. Każdego dnia wypijają oni bowiem co najmniej kilka filiżanek zielonej herbaty, dzięki czemu bardzo długo cieszą się zdrowiem, dożywając nawet bez problemu 100 lat.Zmniejsza ryzyko raka
Zielona herbata to niezwykle bogate źródło bardzo silnych antyoksydantów, które ochraniają komórki ciała przed zmianami oraz substancjami, które przyczyniają się do powstawania nowotworów. Licznie przeprowadzone badania potwierdziły, iż regularne picie zielonej herbaty ochrania organizm przed licznymi nowotworami, a zwłaszcza przed rakiem skóry, który najczęściej powstaje pod wpływem działania promieni ultrafioletowych.Reklama
Wpływa korzystnie na mózg
Zielona herbata zawiera w swoim składzie teinę, która wykazuje podobne właściwości co kofeina. Szklanka tego naparu dziennie poprawia sprawność umysłową, ułatwia proces uczenia się, a także pomaga pozbyć się uczucia wyczerpania oraz senności. Z tego też względu po zieloną herbatę powinni w szczególności sięgać uczniowie oraz studenci, a także osoby wykonujące na co dzień pracę umysłową. Podczas przygotowywania zielonego naparu należy jednak pamiętać o tym, aby herbaty nie zaparzać dłużej niż 3 minuty, ponieważ będzie ona wówczas działać relaksująco i uspokajająco.Zapobiega próchnicy i paradontozie
W zielonej herbacie znajdują się liczne związki, które pomagają zneutralizować bakterie bytujące na co dzień w jamie ustnej.Reklama
Wspomaga odchudzanie
Polifenole obecne w zielonej herbacie pomagają zahamować proces wchłaniania się tłuszczy z pożywienia, które każdego dnia dostarczane są do organizmu, wspomagając tym samym proces odchudzania. Warto również wiedzieć o tym, iż niektóre enzymy znajdujące się w organizmie pod wpływem działania zielonej herbaty aktywują się, wspomagając metabolizm, a także przyspieszając proces utleniania tłuszczów.Jakie wady ma zielona herbata i kto nie powinien jej spożywać?
Reklama
Reklama
Proces zaparzania zielonej herbaty
Podczas zaparzania zielonej herbaty należy przestrzegać kilku bardzo ważnych zasad, aby zachowała ona wszystkie swoje cenne dla zdrowia właściwości. Do przygotowywania zielonej herbaty należy używać miękkiej wody o temperaturze około 60-90 stopni Celsjusza. Z reguły przyjmuje się zasadę, iż po zagotowaniu wody należy odczekać 3 minuty, po czym zalać herbaciany susz lekko wystudzoną wodą. Parzenie herbaty do 3 minut sprawia, iż staje się one pobudzająca, natomiast wydłużenie czasu zaparzania do ok. 5 minut pomaga uzyskać napar o działaniu odprężającym oraz relaksującym.Reklama
Artykuł sponsorowany
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Czytaj więcej
Mochi z... zieloną herbatą!
Czy kiedykolwiek próbowałaś mochi? To tradycyjna japońska słodycz, która jest nie tylko pyszna, ale także ma fascynującą historię. Mochi to kleiste ciastka z mąki ryżowej, które są popularne w Japonii od wieków. W tym artykule dowiesz się, jak zrobić mochi z zieloną herbatą, jak je podawać i jakie porady warto wziąć pod uwagę. Przygotuj się na prawdziwą kulinarne doświadczenie!
Jak zrobić mochi? Z zieloną herbatą!
Jeśli jesteś fanką kuchni japońskiej, na pewno słyszałeś o mochi. To kultowy deser, który zdobył serca wielu miłośników słodkości na całym świecie. Mochi to kleiste kulki zrobione z mąki ryżowej, które często są nadziewane różnymi smakołykami. Jednym z najpopularniejszych wariantów jest mochi z zieloną herbatą, który zachwyca swoim unikalnym smakiem i konsystencją. Jeśli chcesz nauczyć się, jak zrobić mochi w domu, to ten artykuł jest dla Ciebie!
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl