Zielona herbata - dlaczego warto ją pić
Udostępnij Google News
Zdrowie

Zielona herbata - dlaczego warto ją pić

Zawarte w zielonej herbacie składniki odżywcze, nie tylko przedłużają życie, ale również zmniejszają ryzyko i odwlekają w czasie demencję oraz chorobę Alzheimera. Nie bez powodu mówi się, że Japończycy to najdłużej żyjąca nacja. Każdego dnia wypijają oni bowiem co najmniej kilka filiżanek zielonej herbaty, dzięki czemu bardzo długo cieszą się zdrowiem, dożywając nawet bez problemu 100 lat.

Zielona herbata to prawdziwa skarbnica cennych dla naszego zdrowia wartości odżywczych, dlatego też nie powinno jej zabraknąć w naszej codziennej diecie. Dlaczego jednak powinniśmy ją pić i w jaki sposób należy ją zaparzać? Kto nie powinien w ogóle sięgać po zieloną herbatę?

Ochrania organizm przed demencją

Zmniejsza ryzyko raka

Zielona herbata to niezwykle bogate źródło bardzo silnych antyoksydantów, które ochraniają komórki ciała przed zmianami oraz substancjami, które przyczyniają się do powstawania nowotworów. Licznie przeprowadzone badania potwierdziły, iż regularne picie zielonej herbaty ochrania organizm przed licznymi nowotworami, a zwłaszcza przed rakiem skóry, który najczęściej powstaje pod wpływem działania promieni ultrafioletowych.

Wpływa korzystnie na mózg

Zielona herbata zawiera w swoim składzie teinę, która wykazuje podobne właściwości co kofeina. Szklanka tego naparu dziennie poprawia sprawność umysłową, ułatwia proces uczenia się, a także pomaga pozbyć się uczucia wyczerpania oraz senności. Z tego też względu po zieloną herbatę powinni w szczególności sięgać uczniowie oraz studenci, a także osoby wykonujące na co dzień pracę umysłową. Podczas przygotowywania zielonego naparu należy jednak pamiętać o tym, aby herbaty nie zaparzać dłużej niż 3 minuty, ponieważ będzie ona wówczas działać relaksująco i uspokajająco.

Zapobiega próchnicy i paradontozie

W zielonej herbacie znajdują się liczne związki, które pomagają zneutralizować bakterie bytujące na co dzień w jamie ustnej. Oczywiście odpowiednia higiena jest absolutnie niezbędna, jednak czasem może okazać się niewystarczająca. Włączając natomiast do codziennego menu zieloną herbatę, można pozbyć się nieprzyjemnego zapachu z ust, a także zapobiec pojawieniu się paradontozy oraz próchnicy.

Wspomaga odchudzanie

Polifenole obecne w zielonej herbacie pomagają zahamować proces wchłaniania się tłuszczy z pożywienia, które każdego dnia dostarczane są do organizmu, wspomagając tym samym proces odchudzania. Warto również wiedzieć o tym, iż niektóre enzymy znajdujące się w organizmie pod wpływem działania zielonej herbaty aktywują się, wspomagając metabolizm, a także przyspieszając proces utleniania tłuszczów.

Jakie wady ma zielona herbata i kto nie powinien jej spożywać?

Zielona herbata ma niestety wiele wad, z którymi powinniśmy się liczyć, sięgając po ten napój. Po pierwsze może negatywnie wpływać na rozwój płodu z uwagi na dużą zawartość kofeiny. Po drugie spowalnia proces wchłaniania żelaza, co może niestety zwiększyć ryzyko wystąpienia anemii. Z uwagi na fakt, iż zielona herbata wypłukuje z naszego organizmu wapń, to przyczynia się w związku z tym do zwiększenia ryzyka zachorowania na osteoporozę. Oprócz tego pita na czczo może podrażnić nasz żołądek, doprowadzając tym samym do pojawienia się takich nieprzyjemnych dolegliwości jak nudności, wymioty, zaparcia oraz zgaga. Kto zatem nie powinien spożywać zielonej herbaty? Przede wszystkim kobiety w ciąży, matki karmiące piersią, osoby starsze, a także osoby przyjmujące leki pobudzające układ nerwowy, ponieważ wchodzi z nimi w interakcję. Więcej ciekawostek o zielonej herbacie oraz innych zdrowych produktach (tzw. superfoods) poznasz odwiedzając blog Dietetyk.guru.

Proces zaparzania zielonej herbaty

Podczas zaparzania zielonej herbaty należy przestrzegać kilku bardzo ważnych zasad, aby zachowała ona wszystkie swoje cenne dla zdrowia właściwości. Do przygotowywania zielonej herbaty należy używać miękkiej wody o temperaturze około 60-90 stopni Celsjusza. Z reguły przyjmuje się zasadę, iż po zagotowaniu wody należy odczekać 3 minuty, po czym zalać herbaciany susz lekko wystudzoną wodą. Parzenie herbaty do 3 minut sprawia, iż staje się one pobudzająca, natomiast wydłużenie czasu zaparzania do ok. 5 minut pomaga uzyskać napar o działaniu odprężającym oraz relaksującym.

Artykuł sponsorowany

Udostępnij Google News Komentarze

Polecane dla ciebie