Dlaczego warto jeść śniadanie? Najważniejsze powody!
Udostępnij Google News
Zdrowie

Dlaczego warto jeść śniadanie? Najważniejsze powody!

Nie bez powodu mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Daje nam „paliwo” na cały dzień. Są osoby, które nie ruszą się z domu bez śniadania, choćby miały się spóźnić do pracy, czy na ważne spotkanie. Ale są też takie, które do godzin popołudniowych nie muszą lub nie mogą przełknąć dosłownie niczego. Rano robią sobie kawę i tyle. To im wystarcza. Pierwszy głód odczuwają dopiero w okolicy 14-15. Czy to zdrowe podejście? Zdecydowanie nie! Śniadanie to nasz obowiązek. Dlaczego warto (a nawet trzeba) jeść śniadania?

Jak jeść śniadanie, gdy brak apetytu?

Czasem nie ruszamy śniadań, bo o tak wczesnej porze po prostu nie dajemy rady niczego przełknąć.

Jest na to pewien sposób. Wystarczy zabrać śniadanie ze sobą do pracy. Tak naprawdę nigdy nie Wiesz, kiedy dopadnie Cię wilczy głód. Lepiej mieć wówczas pod ręką coś zdrowego, a nie śmieciowe jedzenie. Zaopatrz się zatem w lunchboxy i przygotuj sobie coś smacznego w ramach śniadania, które skonsumujesz dopiero w momencie, gdy poczujesz głód.

Jak powinno wyglądać pełnowartościowe śniadanie? Powinno być bogate w takie produkty jak: nabiał z chudych wędlin, twarożku, jogurtów naturalnych czy jajek. Do tego trochę świeżych owoców oraz warzyw, a także produkty pełnoziarniste, takie jak płatki owsiane czy ciemne pieczywo.

Dlaczego warto jeść śniadania?

Śniadanie jest dla nas gwarancją odpowiedniej koncentracji w ciągu dnia. Jeśli nie możesz się skupić na pracy, czy nauce to znaczy, że być może nie zjadłeś śniadania? Co jeszcze przemawia za jedzeniem śniadań?

  • Śniadania to gwarancja utrzymania odpowiedniej wagi, a nawet zrzucenia zbędnych kilogramów. To właśnie śniadanie pozwala nie podjadać pomiędzy posiłkami.
  • Śniadanie przywraca metabolizm na odpowiedni tor. Aby tak się stało, należy pilnować godzin pierwszego posiłku. Śniadanie powinno się jeść od pół godziny, do dwóch godzin po przebudzeniu.
  • Naukowcy odkryli, że osoby, które nie jedzą śniadać, dużo częściej chorują na cukrzycę.
  • Śniadanie wspomaga odporność, jest to jednak zależne od tego, co zjemy w ramach pierwszego posiłku. Drożdżówka z lukrem bądź dżemem nie będzie najlepszym wyborem, ale kanapka z pieczywa pełnoziarnistego z jajkiem pomidorem i sałatą, a do tego sok ze świeżo wyciskanych owoców i warzyw to prawdziwa bomba witaminowa.
  • Śniadanie to recepta na wspaniały humor. Oczywiście tutaj również trzeba wziąć pod uwagę jego jakość. Warto połechtać swój hormon szczęścia, serwując mu na przykład czekoladową owsiankę z owocami – poezja smaku i gwarantowany dobry humor na cały dzień.

Nie ma ważniejszego posiłku niż śniadanie i  nawet stare przysłowie o tym mówi. Nakazuje ono, aby swoje śniadanie zjeść samodzielnie, natomiast obiadem podzielić się z przyjacielem. A kolację oddać swojemu wrogowi. Stare, babcine rady zawsze się sprawdzały. Warto wziąć sobie do serca również tę, dotyczącą śniadań.

Udostępnij Google News Komentarze

Polecane dla ciebie