Daktyle właściwości - 10 ciekawostek o daktylach
Udostępnij Google News
Kuchnia

Daktyle właściwości - 10 ciekawostek o daktylach

Znasz suszone daktyle? Ten popularny owoc gości w coraz większej liczbie domów. Traktuje się go jako słodką przekąskę, dodatek do owsianek, ciast, a nawet jako cukier. Tak! Cukier daktylowy cieszy się niezwykłą popularnością, gdyż jest dużo zdrowszy od białego cukru, a świetnie spełnia się jako jego zamiennik w większości sytuacji. A co w zasadzie wiemy o daktylach? Jakie mają daktyle właściwości? Zobacz!

Daktyle – ciekawostki

Dużo by można opowiadać o tych słodkich owocach. Ale dziś postawimy na 10 ciekawostek, które mogą Was zaskoczyć. Jakie mają daktyle właściwości i co o nich wiemy?

  1. Daktyle zawierają bardzo mało wody dlatego ich świeże owoce nie zamarzają nawet wtedy, gdy temperatura powietrza spada bardzo nisko – do 27 stopni.
  2. Jedna palma daktylowa może zrodzić nawet 100 kilogramów daktyli, ale zazwyczaj jest to około 80 kilogramów.
  3. Daktyle dojrzewają aż w 4 fazach. Pierwsza z nich nosi nazwę kimri i jest to czas, gdy daktyle są zupełnie zielona. Faza druga to khalab, wtedy daktyle stają się żółte lub żółtawo czerwone. Faza numer trzy to rutab – przy niej czubek daktyli jest już miękki. No i ostatnia faza nosi nazwę tamar. Owoce stają się wtedy brązowe i zupełnie dojrzałe.
  4. Daktyle suszy się na słońcu, a te ekologiczne i certyfikowane nie mogą zawierać substancji konserwujących.
  5. Jest aż 400 odmian przeróżnych daktyli.
  6. Daktyle dzielimy na 3 grupy. Pierwsza to miękkie owoce, druga półtwarde, a trzecia gruba to twarde owoce.
  7. Medjool to najszlachetniejsza odmiana daktyla, uprawiana głównie na Bliskim Wschodzie.
  8. Daktyle regulują napięcie mięśniowe, a także poprawiają koncentrację.
  9. Owoce te wspierają skutecznie nasz układ nerwowy.
  10. Daktyle mają dobry wpływ na poziom cholesterolu oraz wspomagają pracę serca.

Daktyle właściwości

Choć suszone daktyle mogą przypominać rodzynki, wystarczy przyjrzeć się im bliżej i spróbować ich by szybko orzec, że to zupełnie inny owoc. W dodatku są znacznie słodsze od rodzynek.

Suszone daktyle są dość kaloryczne, ale zawierają tak wiele cennych składników odżywczych, że warto je włączyć do codziennej diety. Mają mnóstwo błonnika, zawierają też wiele witamin, takich jak Witamina: A, B, czy C. Są bogatym źródłem wapnia, magnezu, cynku, żelaza, czy manganu. Można je z powodzeniem nazwać prawdziwą bombą witaminową.

W krajach arabskich, daktyle nazywa się nawet „chlebem życia”, gdyż ich mieszkańcy bardzo doceniają właściwości tych owoców i w zasadzie ich dieta jest oparta właśnie głównie na daktylach. A one same świetnie komponują się na przykład z owsianką czy domowymi, fit batonikami. Mniam!

Udostępnij Google News Komentarze

Polecane dla ciebie