Dlaczego warto jeść kapustę kiszoną?
Udostępnij Google News
Kuchnia

Dlaczego warto jeść kapustę kiszoną?

Kapusta kiszona nie każdemu smakuje, aczkolwiek warto mimo wszystko spróbować włączyć ją do codziennej diety, gdyż to prawdziwe bogactwo witamin i minerałów. Należy jednak pamiętać, że sklepy nie zawsze oferują nam jakość, jakiej oczekujemy. Jak wybrać dobrą kapustę kiszoną i dlaczego warto ją jeść? Przeczytaj!

Kapusta kiszona – jak ją wybrać?

Jeśli widzisz, że pani ze sklepu oferuje Ci kapustę kiszoną przechowywaną w woreczku foliowym, od razu możesz się odwrócić na pięcie. Otóż ta prawdziwa, kiszona kapusta musi mieć stały dostęp do powietrza, dlatego kisi się ją i przechowuje w kamiennym garnku, albo w beczce.

Dodatkowo dobrej jakości produkt ma jasną barwę i jest elastyczny – nie rozpada się po wyjęciu z naczynia. Kapusta kiszona powinna być też lekko kwaskowa. I to różni ją od tej nieprawidłowo kiszonej kapusty, która jest tak kwaśna, że na samą myśl mamy kwaśną minę, a w dodatku jej barwa jest żółta.

Ta chemicznie kiszona kapusta nie jest dobra dla naszego zdrowia. Zostały w niej zabite wszelkie pożyteczne bakterie, które w takiej kapuście najbardziej się ceni.

Dlaczego warto jeść kapustę kiszoną?

Kapusta kiszona – ta naturalna – ma wiele zalet, o których warto pamiętać. Warto wprowadzić ją do codziennej diety, gdyż:

  • Wspomaga przemianę materii a także oczyszczanie organizmu
  • Ma doskonały wpływ na nasz mózg i nerwy
  • Wykazuje działanie odmładzające
  • Wspiera naszą odporność
  • Wzmacnia serce i inne mięśnie
  • Obniża poziom cholesterolu
  • Ma doskonały wpływ na naszą skórę, włosy i paznokcie

Kapusta kiszona jest doceniana tak naprawdę na całym świecie. Jest łatwo dostępna, gdyż kosztuje naprawdę niewiele, w dodatku można ją ukisić w każdym momencie.

Jak ukisić kapustę?

Aby mieć pewność, że kiszona kapusta będzie dobrej jakości, najlepiej zrobić ją w domu. A jak?

Kroimy kapustę lub ścieramy na specjalnej tarce. Trzemy też marchewkę – na tarce o grubych oczkach. Dodajemy sól i jeśli lubimy – kminek. Wszystko wkładamy do dużej miski bądź beczki. Wszystko dokładnie mieszamy i ugniatamy – kapusta musi puścić sok. Ugniatanie powtarzamy kilka razy – co godzinę. Następnie odkładamy kapustę, żeby odstała.

Kapustę powinno się obciążyć czymś ciężkim – najlepiej kamieniem. Ma leżeć w naczyniu aż przez półtora miesiąca. Jak ją później przechowywać? Najlepiej zamknąć ją w słoikach zalanych sokiem, który puściła kapusta. Wystarczy zostawić tylko około 3 cm miejsca bez soku – wtedy fermentacja nie zakończy się na tym etapie. Kapustę przechowujemy w lodówce bądź piwnicy, dodajemy do bigosu, zupy, czy też obiadowych surówek. Można ją jeść również bez dodatków.

Udostępnij Google News Komentarze

Polecane dla ciebie