Syrop daktylowy – zamiennik cukru. Właściwości syropu z daktyli
Udostępnij Google News
Zdrowie

Syrop daktylowy – zamiennik cukru. Właściwości syropu z daktyli

Syrop daktylowy to bardzo popularny i przede wszystkim zdrowy zamiennik cukru. Znany również jako daktylowy miód, który w odróżnieniu od cukru z buraków cechuje się wysoką zawartością wielu cennych składników odżywczych oraz witamin i minerałów. Gotowy syrop można oczywiście kupić lub przygotować w domowych zaciszu. To doskonały dodatek do deserów, ciast, koktajli i nie tylko. Jak zrobić syrop z daktyli i kto nie powinien go spożywać? Wyjaśniamy!

Syrop daktylowy – właściwości, kalorie

Miód z daktyli to zdrowa alternatywa do klasycznego cukru, lecz mimo to zawiera niemalże tyle samo kalorii co biała substancja słodząca. To kluczowa informacja szczególnie dla osób będących na restrykcyjnych dietach polegających na dokładnym przestrzeganiu zapotrzebowania energetycznego.

Syrop z daktyli na 100 g zawiera 400 kcal (w tym: węglowodany – 99 g; białko – 1,5 g; tłuszcz – 0,1 g). Jednak regularne spożywanie daktylowego syropu oczywiście przy zachowaniu odpowiedniego umiaru, niesie za sobą wiele korzyści dla całego organizmu. Zalicza się do nich między innymi:

  • poprawa pracy układu krążenia
  • wzmocnienie odporności
  • regulacja procesu przemiany materii
  • ukojenie i regeneracja układu nerwowego
  • spowolnienie procesów starzenia
  • złagodzenie objawów menopauzy
  • działanie przeciwbólowe
  • Jak stosować syrop daktyli? Po prostu wyeliminuj z diety cukier biały i zastąp go syropem, który możesz nabyć w każdym sklepie spożywczym lub przygotuj go samodzielnie. O tym jak zrobić syrop daktylowy dowiesz się dalszej części artykułu.

    Witaminy i minerały

    Zdrowe działanie miodu z daktyli możliwe jest oczywiście dzięki zawartości substancji takich jak:

  • witamin: A, B, C i E
  • magnez
  • potas
  • żelazo
  • fosfor
  • luteina
  • polifenole
  • daktyle namoczone w wodzie canva.com

    Syrop daktylowy – przeciwwskazania

    Niestety również w przypadku zdrowego syropu z daktyli konieczne jest zachowanie szczególnej ostrożności, ponieważ nie każdy może go spożywać. Przede wszystkim nie powinny po niego sięgać osoby, które muszą ograniczyć w diecie cukry proste (daktyle mają wysoki indeks glikemiczny). Poza tym daktylowy miód może uczulać i powodować silne reakcje alergiczne.

    Przepis na domowy syrop daktylowy

    Mimo iż można dostać go praktycznie w każdym sklepie, to aby mieć stuprocentową pewność co do stosowanego produktu, zalecamy jego samodzielne przygotowanie w domowych warunkach. Przepis jest banalnie prosty i szybki w przygotowaniu.

    Składniki na syrop z daktyli:

  • 100 g daktyli
  • szklanka gorącej wody
  • Przygotowanie:

    1. Daktyle należy wrzucić do kielicha blendera i zalać gorącą wodą. W ten sposób owoce daktylowca powinny moczyć się przez ok. 40 minut
    2. Po tym czasie zmiksuj całość do momentu uzyskania płynnej i jednolitej konsystencji. Tak przygotowany zamiennik miodu można przechowywać w lodówce maksymalnie przez 5 dni
    3. Dla uzyskania lepszej klarowności daktylowego miodu możesz przecedzić go przez gazę lub cienkie sito
    Udostępnij Google News Komentarze

    Podobne tematy

    Polecane dla ciebie