1. Sos truskawkowy
Dzieci uwielbiają słodkie dania i najchętniej tylko takie jadłyby na obiad. Moje maluchy bardzo lubią pyzy (kluski na parze) lub ryż z sosem truskawkowym. Jest to danie szybkie i proste do przygotowania. Ja osobiście pyzy kupuję w sklepie, a następnie odgrzewam je na parze, ale można wykonać je samodzielnie. Jeśli wybierzesz opcję z ryżem wystarczy ugotować ryż w lekko osolonej wodzie. Aby zrobić sos należy umyć i obrać z szypułek truskawki, a następnie zmiksować je z jogurtem naturalnym. Na koniec należy dosłodzić sos do smaku.
2. Zupa truskawkowa
Zupy owocowe mają wielu zwolenników zwłaszcza wśród przedszkolaków. Jeśli masz dostęp do świeżych truskawek to warto wykorzystać je i zrobić zupkę dla swojej pociechy. Umyj i obierz truskawki, a następnie wrzuć je do garnka. Małe owoce możesz zostawić w całości, większe podzielić na połówki lub ćwiartki. Zalej je wodą i zagotuj. Potem dopraw do smaku cukrem i odrobiną soku z cytryny. Następnie przygotuj pół szklanki zimnej wody, wsyp do niej łyżkę mąki ziemniaczanej i dokładnie wymieszaj. Wlej mieszaninę do garnka z zupą i jeszcze przez chwilę gotuj, aż zupa nieco zgęstnieje. Podawaj z makaronem lub ryżem w zależności od tego, co wolą Twoje dzieci.
3. Truskawkowe desery
Pomysłów na truskawkowe desery jest wiele. Najprostszym jest podanie truskawek z cukrem i kwaśną śmietaną lub jogurtem. Można również podać owoce z bitą śmietaną, co ucieszy niejednego malucha. Jeszcze inną propozycją jest podanie truskawek zatopionych w truskawkowej galaretce. U mnie w domu te wszystkie desery sprawdzają się doskonale. Maluchy zawsze proszą o dokładkę, a to chyba najlepsza recenzja dla takiego dania.
4. Lody truskawkowe
Sposobów na przygotowanie lodów truskawkowych jest sporo. Ja mam dwa własne patenty, które świetnie się sprawdzają. Jeśli masz ochotę na lody bardzo truskawkowe wystarczy zmiksować owoce z cukrem i niewielką ilością jogurtu naturalnego. Następnie trzeba przełożyć tak powstałą masę do silikonowych foremek na lody i zamrozić. Jeśli Twoi domownicy wolą lody mleczno-truskawkowe wtedy do bitej śmietany lub śmietanki typu „Śnieżka”, przygotowanej na mleku, dodaj niewielką ilość zmiksowanych truskawek. Następnie taką masą wypełnij foremki do lodów i zamroź. W zależności od tego jak dokładnie wymieszasz śmietankę i truskawki powstaną różne lody różowe, albo białe z różowymi pasemkami.
Agnieszka