Liczi – właściwości zdrowotne. Jak jeść owoc liczi?
Udostępnij Google News
Zdrowie

Liczi – właściwości zdrowotne. Jak jeść owoc liczi?

Liczi to pyszny egzotyczny owoc, który nazywany jest również chińską śliwką. Ma nie tylko bogate walory smakowe, ale posiada też szereg substancji cennych dla zdrowia i właściwego funkcjonowania organizmu. Jego smak jest niezwykle orzeźwiający. Świetnie wkomponowuje się w chłodne desery w upalny dzień. Dlaczego warto jeść liczi?

Owoc liczi – czym jest, jak jeść chińską śliwkę?

Liczi to egzotyczny owoc, który nazywa się także bliźniarką smaczną lub chińską śliwką. Pochodzi najprawdopodobniej z Filipin, Kambodży i Wietnamu. Teraz uprawia się go w większości krajów o ciepłym klimacie. Ma podłużny i lekko kulisty kształt. Pokryty jest stwardniałą ciemnoróżową skórką. Wewnątrz znajduje się perłowy miąższ i niejadalna pestka. Smak liczi określa się jako orzeźwiający, słodkawo-kwaśny i różany.

Owoc liczi można jeść na surowo. Odetnij ogonek, a następnie palcami obierz owoc z reszty skórki. Środek powinien być perłowy i mieć intensywny słodko-kwaśny smak. Ze środka miąższu usuń dużą, niejadalną pestkę. Pamiętaj, że jemy tylko dojrzałe owoce — czyli te, z których skórka schodzi z łatwością. Miej też na uwadze, że liczi należy zjeść szybko, bo już 1 - 2 dni po zakupie zacznie się psuć.

Liczi – właściwości zdrowotne, wartości odżywcze

W 100 gramach liczi znajduje się około 66 kalorii. W takiej samej ilości owocu znajduje się około 16,53 g węglowodanów, 0,83 g białka, 1,3 g błonnika oraz 0,44 g tłuszczów (w tym tłuszcze nienasycone - 0,099, tłuszcze jednonasycone - 0,120 i tłuszcze wielonienasycone 0,132). Te małe owoce zawierają także całkiem sporo cennych dla zdrowia składników — witaminy C, B6, E i K, a także niacynę, tiaminę, ryboflawinę oraz kwas foliowy. Są też bogatym źródłem wapnia, fosforu, potasu, magnezu i sodu czy żelaza oraz cynku.

Według chińskich badaczy owoce liczi stanowią środek profilaktyczny w walce z rozwojem komórek raka piersi czy raka wątroby. Wszystko dzięki związkom polifenolowym, które pomagają w usuwaniu wolnych rodników. Wykazują też działanie przeciwmiażdżycowe — obniżają poziom złego cholesterolu i wspomagają układ krwionośny. Regulują ciśnienie krwi oraz podnoszą odporność.

zbliżenie na liczi leżące obok siebie zdjęcie ilustrujące/Canva

Zastosowanie w kosmetyce

Dzięki dużej zawartości witaminy C liczi znalazło swoje zastosowanie także i w kosmetyce. Wszystko dlatego, że usuwając wolne rodniki, opóźnia procesy starzenia się skóry. Z kolei alfahydroksykwasy oraz węglowodany doskonale złuszczają, a także nawilżają skórę. Dzięki tym właściwościom owoc ten znajdziesz w kremach czy peelingach.

Czy owoc liczi zabija? Przeciwwskazania

Mimo że liczi posiada szereg właściwości zdrowotnych, to nie jest owocem, po który każdy może sięgać bez ograniczeń. Powinny go unikać osoby, które się odchudzają, bo zawiera dużo cukrów prostych. Lepiej, aby nie sięgały po niego często też osoby z cukrzycą.

W rejonach świata, w których panuje powszechne niedożywienie, liczi uznaje się za groźny owoc. W Indiach co roku kilkadziesiąt dzieci umiera po zjedzeniu tego owocu. Badania amerykańskich lekarzy wykazują, że może być za to odpowiedzialna substancja o nazwie hipoglicyna A. Jej nadmiar powoduje zatrzymanie produkcji glukozy. To z kolei prowadzi do poważnego obrzęku mózgu. Jednak w Polsce nie panuje aż takie niedożywienie, dlatego dla naszych dzieci jest to całkiem bezpieczny owoc. Jednak lepiej nie spożywać go na pusty żołądek, a do tego w dużych ilościach.

Udostępnij Google News Komentarze

Podobne tematy

Polecane dla ciebie