Liczi – właściwości zdrowotne. Jak jeść owoc liczi?
Liczi to pyszny egzotyczny owoc, który nazywany jest również chińską śliwką. Ma nie tylko bogate walory smakowe, ale posiada też szereg substancji cennych dla zdrowia i właściwego funkcjonowania organizmu. Jego smak jest niezwykle orzeźwiający. Świetnie wkomponowuje się w chłodne desery w upalny dzień. Dlaczego warto jeść liczi?
Reklama
Owoc liczi – czym jest, jak jeść chińską śliwkę?
Liczi to egzotyczny owoc, który nazywa się także bliźniarką smaczną lub chińską śliwką. Pochodzi najprawdopodobniej z Filipin, Kambodży i Wietnamu. Teraz uprawia się go w większości krajów o ciepłym klimacie. Ma podłużny i lekko kulisty kształt. Pokryty jest stwardniałą ciemnoróżową skórką. Wewnątrz znajduje się perłowy miąższ i niejadalna pestka. Smak liczi określa się jako orzeźwiający, słodkawo-kwaśny i różany. Owoc liczi można jeść na surowo. Odetnij ogonek, a następnie palcami obierz owoc z reszty skórki. Środek powinien być perłowy i mieć intensywny słodko-kwaśny smak. Ze środka miąższu usuń dużą, niejadalną pestkę. Pamiętaj, że jemy tylko dojrzałe owoce — czyli te, z których skórka schodzi z łatwością. Miej też na uwadze, że liczi należy zjeść szybko, bo już 1 - 2 dni po zakupie zacznie się psuć.Reklama
Liczi – właściwości zdrowotne, wartości odżywcze
W 100 gramach liczi znajduje się około 66 kalorii. W takiej samej ilości owocu znajduje się około 16,53 g węglowodanów, 0,83 g białka, 1,3 g błonnika oraz 0,44 g tłuszczów (w tym tłuszcze nienasycone - 0,099, tłuszcze jednonasycone - 0,120 i tłuszcze wielonienasycone 0,132). Te małe owoce zawierają także całkiem sporo cennych dla zdrowia składników — witaminy C, B6, E i K, a także niacynę, tiaminę, ryboflawinę oraz kwas foliowy. Są też bogatym źródłem wapnia, fosforu, potasu, magnezu i sodu czy żelaza oraz cynku. Według chińskich badaczy owoce liczi stanowią środek profilaktyczny w walce z rozwojem komórek raka piersi czy raka wątroby. Wszystko dzięki związkom polifenolowym, które pomagają w usuwaniu wolnych rodników. Wykazują też działanie przeciwmiażdżycowe — obniżają poziom złego cholesterolu i wspomagają układ krwionośny.Reklama
zdjęcie ilustrujące/Canva
Zastosowanie w kosmetyce
Dzięki dużej zawartości witaminy C liczi znalazło swoje zastosowanie także i w kosmetyce. Wszystko dlatego, że usuwając wolne rodniki, opóźnia procesy starzenia się skóry. Z kolei alfahydroksykwasy oraz węglowodany doskonale złuszczają, a także nawilżają skórę. Dzięki tym właściwościom owoc ten znajdziesz w kremach czy peelingach.Czy owoc liczi zabija? Przeciwwskazania
Mimo że liczi posiada szereg właściwości zdrowotnych, to nie jest owocem, po który każdy może sięgać bez ograniczeń.Reklama
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Następny artykuł
Czytaj więcej
Lemoniady pełne soczystych owoców: Przepisy na letnie orzeźwienie w słoiku
Lato to czas, kiedy chcemy się ochłodzić i orzeźwić. Jednym z najlepszych sposobów na to są pyszne i orzeźwiające lemoniady. Zdradzamy kilka przepisów na owocowe letnie lemoniady, które z pewnością trafią w Twój gust!
Zielony koktajl owocowo-warzywny czeka!
Czy słyszałeś już o zielonym koktajlu owocowo-warzywnym? To napój, który zyskał popularność jako zdrowa alternatywa dla innych napojów, takich jak kawa czy herbata. Zielony koktajl owocowo-warzywny to mieszanka świeżych warzyw i owoców, która może dostarczyć Twojemu organizmowi mnóstwo składników odżywczych.
Te owoce pomagają schudnąć. Wciąż jemy ich za mało
Przyzwyczajeni jesteśmy do tego, że to, co najbardziej nam smakuje, niestety zazwyczaj tuczy. Na szczęście, są produkty, które mogą nam smakować i jednocześnie pomagać w odchudzaniu. I ku zdziwieniu niektórych – są to owoce! Dzięki nim możemy wspomóc się w uzyskaniu smukłej i zdrowej sylwetki.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2023 ZaradnaKobieta.pl