Tapioka – co to jest, właściwości, witaminy. Do czego stosować tapiokę?
Udostępnij Google News
Kuchnia

Tapioka – co to jest, właściwości, witaminy. Do czego stosować tapiokę?

Tapioka jest mączką, którą wytwarza się z egzotycznej rośliny o nazwie maniok. Uzyskuje się ja poprzez zmielenie jej bulwy. Ten produkt skrobiowy jest bogaty w cenne dla naszego zdrowia i samopoczucia witaminy oraz minerały. Co więcej, przydaje się też w kuchni. Można go stosować jako zamiennik dla mniej zdrowych produktów.

Co to jest tapioka i gdzie można ją kupić?

Tapioka to mączka lub też inaczej produkt skrobiowy wytwarzany z manioku (rodzaju egzotycznej rośliny). Tapiokę uzyskuje się przez zmielenie bulwy. Możesz jej używać do zagęszczenia kisieli, musów, puddingów, a także i do sosów. Niektórzy wykorzystują go nawet jako zamiennik dla tradycyjnej mąki.

Tapiokę możesz kupić już praktycznie w każdym większym markecie, a także w sklepach ze zdrową żywnością czy w Internecie. Cena za mąkę z bulwy manioku waha się w przedziale od 4 do 11 złotych. Z kolei, jeśli potrzebujesz granulatu manioku, musisz przygotować się na wydatek rzędu 5 - 12 złotych.

zbliżenie na kuleczki tapioki zdjęcie ilustrujące/Canva

Tapioka – właściwości zdrowotne, przeciwwskazania

Tapioka zawiera w sobie lekkostrawne węglowodany. Co więcej, 100 g tapioki to około 358 kcal. Regularne spożywanie tapioki bardzo wspomaga prawidłowe funkcjonowanie organizmu, a także:

  • minimalizuje ryzyko rozwoju osteoporozy
  • zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera
  • może uchronić przed anemią, a także wzmocnić pracę układu odpornościowego
  • minimalizuje ryzyko powstania tak groźnych chorób, jak na przykład rak jelita grubego
  • zmniejsza ryzyko rozwoju miażdżycy oraz zapobiega tworzeniu się niebezpiecznych skrzepów

W zasadzie nie ma żadnych przeciwwskazań do używania tapioki. Jest produktem bezpiecznym dla zdrowia i jej spożycie nie powoduje żadnych ubocznych.

Skrobia z manioku – witaminy i minerały

Mączka z manioku to źródło witamin, a także minerałów. Znajdziesz w niej np. witaminy - B1, B2, B6, C, PP oraz żelazo, cynk, fosfor, wapń, magnez, a także i potas. Co więcej, zawiera także skrobię oporną, która wspomaga układ pokarmowy.

Tapioka w kuchni (na obiad i na deser)

Tapioki można używać w kuchni na rozmaite sposoby, jest bowiem produktem bardzo uniwersalnym. Wykorzystasz ją zarówno do przygotowania dania obiadowego, jak i deseru. Musisz jednak pamiętać o tym, żeby przechowywać ją w suchym miejscu oraz w szczelnie zamkniętym pojemniku. Pamiętaj też, że wymaga ona długiego gotowania. Przy gotowaniu obiadu przyda Ci się na przykład do zagęszczenia zupy lub sosu. Możesz też przygotować pyszny deser z tapioki w postaci budyniu czy puddingu. Zwróć uwagę na to, żeby przed gotowaniem powinno się ją dobrze namoczyć. Gotujemy ją do czasu, aż perełki nie staną się szkliste.

Udostępnij Google News Komentarze

Podobne tematy

Polecane dla ciebie