Tapioka – co to jest, właściwości, witaminy. Do czego stosować tapiokę?
Tapioka jest mączką, którą wytwarza się z egzotycznej rośliny o nazwie maniok. Uzyskuje się ja poprzez zmielenie jej bulwy. Ten produkt skrobiowy jest bogaty w cenne dla naszego zdrowia i samopoczucia witaminy oraz minerały. Co więcej, przydaje się też w kuchni. Można go stosować jako zamiennik dla mniej zdrowych produktów.
Reklama
Co to jest tapioka i gdzie można ją kupić?
Tapioka to mączka lub też inaczej produkt skrobiowy wytwarzany z manioku (rodzaju egzotycznej rośliny). Tapiokę uzyskuje się przez zmielenie bulwy. Możesz jej używać do zagęszczenia kisieli, musów, puddingów, a także i do sosów. Niektórzy wykorzystują go nawet jako zamiennik dla tradycyjnej mąki. Tapiokę możesz kupić już praktycznie w każdym większym markecie, a także w sklepach ze zdrową żywnością czy w Internecie. Cena za mąkę z bulwy manioku waha się w przedziale od 4 do 11 złotych. Z kolei, jeśli potrzebujesz granulatu manioku, musisz przygotować się na wydatek rzędu 5 - 12 złotych.zdjęcie ilustrujące/Canva
Tapioka – właściwości zdrowotne, przeciwwskazania
Tapioka zawiera w sobie lekkostrawne węglowodany.Reklama
- minimalizuje ryzyko rozwoju osteoporozy
- zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera
- może uchronić przed anemią, a także wzmocnić pracę układu odpornościowego
- minimalizuje ryzyko powstania tak groźnych chorób, jak na przykład rak jelita grubego
- zmniejsza ryzyko rozwoju miażdżycy oraz zapobiega tworzeniu się niebezpiecznych skrzepów
Skrobia z manioku – witaminy i minerały
Mączka z manioku to źródło witamin, a także minerałów.Reklama
Tapioka w kuchni (na obiad i na deser)
Tapioki można używać w kuchni na rozmaite sposoby, jest bowiem produktem bardzo uniwersalnym. Wykorzystasz ją zarówno do przygotowania dania obiadowego, jak i deseru. Musisz jednak pamiętać o tym, żeby przechowywać ją w suchym miejscu oraz w szczelnie zamkniętym pojemniku. Pamiętaj też, że wymaga ona długiego gotowania. Przy gotowaniu obiadu przyda Ci się na przykład do zagęszczenia zupy lub sosu. Możesz też przygotować pyszny deser z tapioki w postaci budyniu czy puddingu. Zwróć uwagę na to, żeby przed gotowaniem powinno się ją dobrze namoczyć. Gotujemy ją do czasu, aż perełki nie staną się szkliste.Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Czytaj więcej
Cudowny sernik na spodzie brownie z truskawkami - pyszny przepis na wakacyjny deser
Sezon na truskawki już wystartował, dlatego nie możemy się oprzeć pysznym, wakacyjnym deserom. Tym razem mamy dla was cudowny, aksamitny sernik na spodzie brownie z musem truskawkowym. Oszałamiające ciasto zachwyci całą rodzinę!
Lekkie desery z biszkoptami - wyjątkowy smak dzieciństwa
Biszkopty kojarzą nam się z domowymi, babcinymi wypiekami. Są puszyste, chrupiące i maja bardzo prosty skład - maka, jajka i cukier. Jeśli jednak nie macie czasu, by przygotować je samodzielnie, to warto wybrać te, które nie będą miały w składzie żadnych spulchniaczy oraz wzmacniaczy smaku. Dziś mamy dla was dwa przepisy na lekkie i proste desery z biszkoptami, którymi możecie poczęstować niezapowiedzianych gości.
Budyń czekoladowy z dwoma sekretnymi składnikami
Czekoladowy, jedyny w swoim rodzaju smak i aksamitna konsystencja... Ten budyń jest przepyszny, a jednocześnie banalnie prosty w wykonaniu. Zobacz, jak go przyrządzić! Potrzeba tylko kilku składników i dosłownie chwili, żeby wyczarować w kuchni to cudo. Nie potrzebujesz do tego żadnych zdolności kulinarnych!
Reklama
Reklama
Najczęściej czytane
Reklama
Najnowsze
Reklama
© 2022 ZaradnaKobieta.pl