tapioka

Tapioka – co to jest, właściwości, witaminy. Do czego stosować tapiokę?

Tapioka jest mączką, którą wytwarza się z egzotycznej rośliny o nazwie maniok. Uzyskuje się ja poprzez zmielenie jej bulwy. Ten produkt skrobiowy jest bogaty w cenne dla naszego zdrowia i samopoczucia witaminy oraz minerały. Co więcej, przydaje się też w kuchni. Można go stosować jako zamiennik dla mniej zdrowych produktów.
Reklama

Co to jest tapioka i gdzie można ją kupić?

Tapioka to mączka lub też inaczej produkt skrobiowy wytwarzany z manioku (rodzaju egzotycznej rośliny). Tapiokę uzyskuje się przez zmielenie bulwy. Możesz jej używać do zagęszczenia kisieli, musów, puddingów, a także i do sosów. Niektórzy wykorzystują go nawet jako zamiennik dla tradycyjnej mąki. Tapiokę możesz kupić już praktycznie w każdym większym markecie, a także w sklepach ze zdrową żywnością czy w Internecie. Cena za mąkę z bulwy manioku waha się w przedziale od 4 do 11 złotych. Z kolei, jeśli potrzebujesz granulatu manioku, musisz przygotować się na wydatek rzędu 5 - 12 złotych.
zbliżenie na kuleczki tapioki
zdjęcie ilustrujące/Canva

Tapioka – właściwości zdrowotne, przeciwwskazania

Tapioka zawiera w sobie lekkostrawne węglowodany.
Reklama
Co więcej, 100 g tapioki to około 358 kcal. Regularne spożywanie tapioki bardzo wspomaga prawidłowe funkcjonowanie organizmu, a także:
  • minimalizuje ryzyko rozwoju osteoporozy
  • zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera
  • może uchronić przed anemią, a także wzmocnić pracę układu odpornościowego
  • minimalizuje ryzyko powstania tak groźnych chorób, jak na przykład rak jelita grubego
  • zmniejsza ryzyko rozwoju miażdżycy oraz zapobiega tworzeniu się niebezpiecznych skrzepów
W zasadzie nie ma żadnych przeciwwskazań do używania tapioki. Jest produktem bezpiecznym dla zdrowia i jej spożycie nie powoduje żadnych ubocznych.

Skrobia z manioku – witaminy i minerały

Mączka z manioku to źródło witamin, a także minerałów.
Reklama
Znajdziesz w niej np. witaminy - B1, B2, B6, C, PP oraz żelazo, cynk, fosfor, wapń, magnez, a także i potas. Co więcej, zawiera także skrobię oporną, która wspomaga układ pokarmowy.

Tapioka w kuchni (na obiad i na deser)

Tapioki można używać w kuchni na rozmaite sposoby, jest bowiem produktem bardzo uniwersalnym. Wykorzystasz ją zarówno do przygotowania dania obiadowego, jak i deseru. Musisz jednak pamiętać o tym, żeby przechowywać ją w suchym miejscu oraz w szczelnie zamkniętym pojemniku. Pamiętaj też, że wymaga ona długiego gotowania. Przy gotowaniu obiadu przyda Ci się na przykład do zagęszczenia zupy lub sosu. Możesz też przygotować pyszny deser z tapioki w postaci budyniu czy puddingu. Zwróć uwagę na to, żeby przed gotowaniem powinno się ją dobrze namoczyć. Gotujemy ją do czasu, aż perełki nie staną się szkliste.
Reklama
Autor - Olga Szarycka
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
o.szarycka@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama