Pielmieni – przepis na syberyjskie pierogi z mięsem. Tradycyjny przepis
Pielmieni są rodzajem malutkich pierożków z mięsnym farszem. To tradycyjne danie kuchni rosyjskiej. Oryginalne pielmieni mają kształt taki, jak uszka, które my przygotowujemy na kolację wigilijną. Jak zrobić smaczne pielmieni i z czym je podawać, aby wydobyć ich wyraźny smak?
Reklama
Czym są pielmieni i jak należy je podawać?
Pielmieni to malutkie pierożki, które nadziewane są surowym mięsem mielonym — zazwyczaj wieprzowiną i wołowiną. Musisz pamiętać, aby nie wybierać do nich zbyt chudego mięsa, bo nadzienie może być odrobinę za suche. Tymczasem gotowym pierożkiem powinien być soczysty farsz z odrobiną rosołku wewnątrz. Z czym można podawać pielmieni? Na przykład z gorącym bulionem, który można lekko zakwasić octem lub po prostu czerwonym barszczykiem. Niektórzy lubią też pielmieni z masełkiem, kwaśną śmietaną czy z musztardą.Pielmieni – przepis tradycyjny
Przygotowanie jest dość czasochłonne. Wymaga wielu składników i odrobiny zdolności manualnych. Zrobienie tych pierogów nie jest też taki łatwe. Jednak kiedy już się nauczysz, nie powinnaś mieć z tym większych problemów. Składniki na pielmieni- mąka do oprószenia deski i pielmieni
- żółtko
- 80 ml rosołu
- sól i pieprz do farszu
- łyżka soli
- 200 ml ciepłej wody
- 0,7 kg przesianej mąki
- 0,5 kg wołowiny mielonej
- 0,5 kg wieprzowiny mielonej
zdjęcie ilustrujące/Canva
Ciasto na pielmieni – przygotowanie
Ciasto przygotowuje się dość łatwo, ale długo. Na początku mieszasz mąkę z solą, a później powoli dodajesz letnią wodę. Całość musisz wyrabiać do momentu, aż ciasto będzie swobodnie odchodzić od rąk.Reklama
Pielmieni rosyjskie – przepis na farsz
Przygotowanie powinnaś rozpocząć od zrobienia farszu. Zacznij od tego, aby dokładnie za pomocą ręki wymieszać wołowinę oraz wieprzowinę. Następnie dodaj 80 ml rosołu. Po ponownym rozmieszaniu wbij żółtko i solidnie posól oraz popieprz. Konsystencja farszu powinna być jednolita i miękka. Konieczne jest, aby wszystko dokładnie połączyć. Niektórzy dodają do farszu też drobno posiekaną cebulkę.Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Czytaj więcej
Pierogi wigilijne z nadzieniem makowym
Co prawda, na wigilijnym stole najczęściej pojawiają się pierogi z kapustą i grzybami. Jednak jeśli wolisz słodką odsłonę tego dania, doskonałym pomysłem będzie wykonanie pierogów z makiem. Są przepyszne!
Przepis na pierogi nadziewane kaszą gryczaną i bryndzą
W Polsce mamy wiele popularnych dań, które często pojawiają się na naszych stołach. Prym wśród nich wiodą pierogi! Najbardziej popularne są pierogi z mięsem. Jednak nie każda z nas jada mięso. Dlatego szukamy pysznych zamienników. Pierogi bez mięsa też mogą być wyśmienite! Wypróbuj poniższy przepis.
Przepis na wigilijne pierogi z makiem
Co prawda, na wigilijnym stole najczęściej pojawiają się pierogi z kapustą i grzybami. Jednak jeśli wolisz słodką odsłonę tego dania, doskonałym pomysłem będzie wykonanie pierogów z makiem. Są przepyszne!
Reklama
Reklama
© 2022 ZaradnaKobieta.pl