Ciasto pleśniak – przepis na ciasto skubaniec ze śliwkami i jabłkami
Udostępnij Google News
Kuchnia

Ciasto pleśniak – przepis na ciasto skubaniec ze śliwkami i jabłkami

Ciasto pleśniak znane również jako skubaniec to jeden z tych deserów, który z całą pewnością podbije serce (i oczywiście kubki smakowe!) nawet najbardziej wyszukanego smakosza. Co ciekawe, ciasto jest bardzo proste do wykonania i śmiało za przygotowanie może zabrać się każdy, komu nie brakuje zapału, czasu i... składników. To doskonały pomysł na deser. Zatem do dzieła!

Ciasto pleśniak z jabłkami – przepis

Najczęściej, jeśli ktoś mówi o słodkim pleśniaku, od razu przed oczami ma kruche ciasto z jabłkami. Oczywiście możesz dołożyć dowolne owoce, na które w danej chwili masz ochotę, my jednak dziś podzielimy się tradycyjnym przepisem. Ta kompozycja naszym zdaniem to strzał w dziesiątkę, jeśli chcesz zaskoczyć gości czymś naprawdę pysznym!

Składniki na ciasto skubaniec

Czego potrzebujesz na ciasto?

  • 200 g masła lub margaryny
  • pół szklanki cukru
  • 500 g mąki
  • 5 żółtek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Z czego wykonać masę bezową?

  • 5 białek
  • szklanka cukru
  • budyń waniliowy lub śmietankowy

Nie zapomnij o najważniejszym składniku, bez którego ciasto by nie wyszło!

  • 1 kg startych jabłek
  • 1 łyżeczka sproszkowanego cynamonu

Skubaniec z jabłkami – sposób przygotowania

Łącznie przygotowanie ciasta nie powinno Ci zająć więcej niż godzinę. To cenna uwaga, zwłaszcza jeśli wiesz, że czekasz na gości, a nie masz zbyt dużo czasu.

  1. Najpierw utrzyj masło/margarynę z cukrem i żółtkami. Dodaj później do tego mąkę i proszek do pieczenia. Całość dokładnie wymieszaj. Uzyskane ciasto podziel na dwie części. Pierwsza powinna mieć 1/3, a druga 2/3 objętości
  2. 1/3 ciasta włóż do lodówki
  3. Wysmaruj tłuszczem blaszkę o wymiarach ok. 23x35 cm
  4. 2/3 ciasta dokładnie rozłóż na blaszce w taki sposób, jakbyś lepiła plasteliną. Nie może być wolnej przestrzeni! Nałóż na to starte jabłka, które wcześniej wymieszałaś dokładnie z cynamonem
  5. Ubij białka na sztywno, po czym dodaj cukier i przez chwilę mieszaj jeszcze mikserem. Cukier powinien się delikatnie rozpuścić. Dodaj później proszek z wybranym smakiem budyniu i znów dokładnie wymieszaj. Całość musi mieć spójną konsystencję! Rozprowadź masę równo na wcześniej ułożonych na blaszce jabłkach. Ciasto, które Ci pozostanie, zetrzyj na tarce lub rozdziel palcami nad masą
  6. Włóż tak przygotowane ciasto do rozgrzanego do 180°C piekarnika na około 45 minut

ciasto skubaniec z jabłkami canva.com

Ciasto pleśniak ze śliwkami – tradycyjny przepis

Wcześniejszy przepis jest zdecydowanie bardziej popularny, choć pleśniak ze śliwkami ma także swoje grono oddanych fanów. Warto czasem zmienić przyzwyczajenia i jabłka zamienić na sezonowe śliwki, które nadadzą deserowi jeszcze większej wyrazistości.

Ciasto pleśniak – składniki

Czego potrzebujesz na ciasto?

  • 250 g masła
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 60 g cukru pudru
  • 4 żółtka
  • łyżka cukru wanilinowego

Z czego wykonać masę bezową?

  • 4 białka
  • szczypta soli
  • szklanka cukru
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Nie zapominajmy o kluczowym składniku:

  • 350 g - śliwki węgierki

Jak zrobić pleśniak ze śliwkami

Łącznie przygotowanie i sam proces pieczenia ciasta nie powinien zająć dłużej niż 55 minut. Reasumując, to jeszcze szybsza opcja na przygotowanie deseru, gdy ma ktoś wpaść z wizytą.

  1. Najpierw czas zająć się ciastem. Po pierwsze wymieszaj mąkę z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym i proszkiem do pieczenia. Po drugie dodaj do tego pokrojone kawałki zimnego masła. Zagnieć ciasto. Oczywiście możesz to robić ręcznie, ale bezsprzecznie zdecydowanie łatwiej będzie przy użyciu miksera. Na zakończenie dodaj żółtka i całość połącz w jednolitę masę
  2. Gdy ciasto będzie gotowe, uformuj z niego kulę. Oczywiście, jeśli masz problem z wyrobieniem, skorzystaj z odrobiny mąki. Gdy kula będzie gotowa, włóż ją do lodówki
  3. W tym samym czasie nagrzej piekarnik do 180°C i wysmaruj masłem blaszkę o wymiarach 21x28 cm i wyłóż ją papierem do pieczenia
  4. Wyciągnij ciasto z lodówki i podziel na pół. Połowę rozwałkuj, nie zapominając o podsypywaniu mąką. Ciasto dokładnie ułóż na spodzie blaszki. Jeśli widzisz brakujące fragmenty, bez problemu możesz wylepić tę część palcami. Na koniec spód podziurkuj za pomocą widelca
  5. Nie zapominajmy o śliwkach! Umyj je, usuń pestki i pokrój na ćwiartki. Ułóż je na ciasto w taki sposób, aby ich rozcięcie było skierowane ku górze
  6. Ważnym aspektem jest także beza, dzięki której ciasto nabiera wilgoci. Białka ubij z solą na sztywno. Nie przestawaj ubijać i dodaj w tym samym czasie w takich samych odstępach czasowych cukier. Gdy cukier się skończy, nie przestawaj ubijać przez około 2-3 minuty. Na sam koniec dodaj mąkę ziemniaczaną i znów całość zmiksuj
  7. Na wyłożone na blaszce śliwki rozłóż bezę, a na nią rozsyp ciasto starte na tarce (na dużych oczkach!)
  8. Wstaw do piekarnika na około 35 minut. Po wyciągnięciu możesz opcjonalnie posypać cukrem pudrem

Które ciasto wolisz? Pleśniaka z jabłkami czy ze śliwkami? Oczywiście nie zapominaj, że możesz użyć innych owoców.

Udostępnij Google News Komentarze

Podobne tematy

Polecane dla ciebie