Ciasto pleśniak – przepis na ciasto skubaniec ze śliwkami i jabłkami
Ciasto pleśniak znane również jako skubaniec to jeden z tych deserów, który z całą pewnością podbije serce (i oczywiście kubki smakowe!) nawet najbardziej wyszukanego smakosza. Co ciekawe, ciasto jest bardzo proste do wykonania i śmiało za przygotowanie może zabrać się każdy, komu nie brakuje zapału, czasu i... składników. To doskonały pomysł na deser. Zatem do dzieła!
Reklama
Ciasto pleśniak z jabłkami – przepis
Najczęściej, jeśli ktoś mówi o słodkim pleśniaku, od razu przed oczami ma kruche ciasto z jabłkami. Oczywiście możesz dołożyć dowolne owoce, na które w danej chwili masz ochotę, my jednak dziś podzielimy się tradycyjnym przepisem. Ta kompozycja naszym zdaniem to strzał w dziesiątkę, jeśli chcesz zaskoczyć gości czymś naprawdę pysznym!Składniki na ciasto skubaniec
Czego potrzebujesz na ciasto?- 200 g masła lub margaryny
- pół szklanki cukru
- 500 g mąki
- 5 żółtek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 białek
- szklanka cukru
- budyń waniliowy lub śmietankowy
- 1 kg startych jabłek
- 1 łyżeczka sproszkowanego cynamonu
Skubaniec z jabłkami – sposób przygotowania
Łącznie przygotowanie ciasta nie powinno Ci zająć więcej niż godzinę.Reklama
- Najpierw utrzyj masło/margarynę z cukrem i żółtkami. Dodaj później do tego mąkę i proszek do pieczenia. Całość dokładnie wymieszaj. Uzyskane ciasto podziel na dwie części. Pierwsza powinna mieć 1/3, a druga 2/3 objętości
- 1/3 ciasta włóż do lodówki
- Wysmaruj tłuszczem blaszkę o wymiarach ok. 23x35 cm
- 2/3 ciasta dokładnie rozłóż na blaszce w taki sposób, jakbyś lepiła plasteliną. Nie może być wolnej przestrzeni! Nałóż na to starte jabłka, które wcześniej wymieszałaś dokładnie z cynamonem
- Ubij białka na sztywno, po czym dodaj cukier i przez chwilę mieszaj jeszcze mikserem. Cukier powinien się delikatnie rozpuścić. Dodaj później proszek z wybranym smakiem budyniu i znów dokładnie wymieszaj. Całość musi mieć spójną konsystencję! Rozprowadź masę równo na wcześniej ułożonych na blaszce jabłkach. Ciasto, które Ci pozostanie, zetrzyj na tarce lub rozdziel palcami nad masą
- Włóż tak przygotowane ciasto do rozgrzanego do 180°C piekarnika na około 45 minut
canva.com
Ciasto pleśniak ze śliwkami – tradycyjny przepis
Wcześniejszy przepis jest zdecydowanie bardziej popularny, choć pleśniak ze śliwkami ma także swoje grono oddanych fanów.Reklama
Ciasto pleśniak – składniki
Czego potrzebujesz na ciasto?- 250 g masła
- 2 szklanki mąki pszennej
- 60 g cukru pudru
- 4 żółtka
- łyżka cukru wanilinowego
- 4 białka
- szczypta soli
- szklanka cukru
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 350 g - śliwki węgierki
Jak zrobić pleśniak ze śliwkami
Łącznie przygotowanie i sam proces pieczenia ciasta nie powinien zająć dłużej niż 55 minut.Reklama
- Najpierw czas zająć się ciastem. Po pierwsze wymieszaj mąkę z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym i proszkiem do pieczenia. Po drugie dodaj do tego pokrojone kawałki zimnego masła. Zagnieć ciasto. Oczywiście możesz to robić ręcznie, ale bezsprzecznie zdecydowanie łatwiej będzie przy użyciu miksera. Na zakończenie dodaj żółtka i całość połącz w jednolitę masę
- Gdy ciasto będzie gotowe, uformuj z niego kulę. Oczywiście, jeśli masz problem z wyrobieniem, skorzystaj z odrobiny mąki. Gdy kula będzie gotowa, włóż ją do lodówki
- W tym samym czasie nagrzej piekarnik do 180°C i wysmaruj masłem blaszkę o wymiarach 21x28 cm i wyłóż ją papierem do pieczenia
- Wyciągnij ciasto z lodówki i podziel na pół. Połowę rozwałkuj, nie zapominając o podsypywaniu mąką. Ciasto dokładnie ułóż na spodzie blaszki. Jeśli widzisz brakujące fragmenty, bez problemu możesz wylepić tę część palcami. Na koniec spód podziurkuj za pomocą widelca
- Nie zapominajmy o śliwkach! Umyj je, usuń pestki i pokrój na ćwiartki. Ułóż je na ciasto w taki sposób, aby ich rozcięcie było skierowane ku górze
- Ważnym aspektem jest także beza, dzięki której ciasto nabiera wilgoci. Białka ubij z solą na sztywno. Nie przestawaj ubijać i dodaj w tym samym czasie w takich samych odstępach czasowych cukier. Gdy cukier się skończy, nie przestawaj ubijać przez około 2-3 minuty. Na sam koniec dodaj mąkę ziemniaczaną i znów całość zmiksuj
- Na wyłożone na blaszce śliwki rozłóż bezę, a na nią rozsyp ciasto starte na tarce (na dużych oczkach!)
- Wstaw do piekarnika na około 35 minut. Po wyciągnięciu możesz opcjonalnie posypać cukrem pudrem
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Czytaj więcej
Muffinki bananowe, które rozpływają się w ustach
Masz zbyt dojrzałe banany i nie wiesz, co z nimi zrobić? Mamy dla Ciebie idealne rozwiązanie - muffinki bananowe! To nie tylko pyszna przekąska, ale także zdrowa i sycąca. W dodatku, ich przygotowanie jest bardzo proste. Przekonaj się, jak zrobić te wilgotne, bananowe cuda, które rozpływają się w ustach!
Jabłka pod kruszonką - fit wersja!
Czy wiesz, że jabłka pod kruszonką fit to nie tylko pyszna, ale także zdrowa przekąska? W tym artykule dowiesz się, jak przygotować ten deser, jakie są właściwości zdrowotne jabłek oraz otrzymasz kilka porad dotyczących ich wyboru i przechowywania.
Semla - szwedzki HIT!
Semla, znane również jako hetvägg, to tradycyjne szwedzkie ciastko z bułki pszennej, wypełnione masą migdałową i bitą śmietaną. Jest to deser, który jest szczególnie popularny w okresie tłustego wtorku (fettisdag), kiedy to Szwedzi zamiast pączków spożywają semle. Historia semli sięga wieków, a jej smak i wygląd przyciągają wielu smakoszy na całym świecie.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl