Smak umami – czym jest piąty smak i w jakich produktach występuje?
Smak umami brzmi egzotycznie i choć nazwa mogłaby wskazywać na związek z naszymi matkami, to absolutnie nie ma to żadnego połączenia. Czym zatem jest? Najprościej rzecz ujmując, to piąty smak, który wyodrębniono stosunkowo niedawno i występuje tuż obok czterech podstawowych smaków: słonego, gorzkiego, słodkiego i kwaśnego. Czym wyróżnia się smak umami?
Reklama
Umami – co to jest?
To piąty smak, którego nazwa wywodzi się z języka japońskiego i oznacza po prostu coś, co jest wyśmienite. Stosunkowo niedawno ten termin został powołany do życia i jest popularny szczególnie w Azji. Czym się wyróżnia? Choć bardzo ciężko opisać słowami cechy charakterystyczne tego smaku, to z całą pewnością można powiedzieć, że wyróżnia się delikatnością, która dodatkowo łączy w sobie coś z pozostałych czterech smaków. Jednak nie jest ani wyraźnie kwaśny, gorzki, słony lub słodki. Źródłem tego smaku jest kwas glutaminowy i rybonukleotydy.canva.com
Smak umami – w jakich produktach występuje?
Najczęściej umami znajdziesz w zupkach chińskich, kostkach rosołowych, chipsach, ale także w szeregu innych gotowych dań.Reklama
Naturalny smak umami
Choć może to brzmieć nieprawdopodobnie, to smak umami występuje także naturalnie i nie ma związku z jedzeniem typu instant. Niektóre produkty spożywcze mają w sobie umami, a są to:- parmezan
- pomidory
- grzyby
- tuńczyk
- krewetki
- wieprzowina
- zielona herbata
- wodorosty
- owoce morza
Reklama
canva.com
Jak uzyskać umami – glutaminian sodu
Jak już wspomnieliśmy, sztuczny umami jest bardziej popularny, co sprawia, że częściej się po niego sięga.Reklama
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Czytaj więcej
Czy każdy może nauczyć się gotować? Tak!
Gotowanie jest jedną z tych umiejętności, które każdy może opanować. Niezależnie od twojego doświadczenia w kuchni, czy jesteś kompletnie początkująca czy też już próbowałaś swoich sił, możesz nauczyć się gotować. Wszystko, czego potrzebujesz, to trochę determinacji, cierpliwości i chęci do nauki.
Jak nauczyć się gotować?
Zawsze marzyłaś o tym, aby nauczyć się gotować, ale nie wiesz, od czego zacząć? Nie martw się! W tym artykule podzielimy się z Tobą praktycznymi poradami, które pomogą Ci rozpocząć przygodę z gotowaniem od podstaw. Niezależnie od tego, czy jesteś kompletnym nowicjuszem w kuchni, czy po prostu chcesz poszerzyć swoje umiejętności kulinarne, znajdziesz tutaj wiele cennych wskazówek.
Pierożki Gyoza: Japońska uczta dla podniebienia
Czy kiedykolwiek próbowałaś japońskich pierożków o nazwie gyoza? Te małe, smażone lub gotowane na parze kulki z ciasta pszennego wypełnione aromatycznym farszem to prawdziwa uczta dla podniebienia. Dziś dowiesz się wszystkiego, co musisz wiedzieć o pierożkach gyoza - jak je przygotować, jakie są różnice między poszczególnymi rodzajami gyoza i jak je podawać. Gotowa na kulinarne wyzwanie? Zaczynamy!
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl