Ciasteczka dla Mikołaja na Mikołajki – sprawdzony, pyszny przepis
Udostępnij Google News
Kuchnia

Ciasteczka dla Mikołaja na Mikołajki – sprawdzony, pyszny przepis

Już 6 grudnia Mikołajki. To właśnie wtedy, do wszystkich grzecznych dzieci zawita Święty Mikołaj z drobnymi upominkami. A takiemu strudzonemu gościowi warto zaproponować jakiś poczęstunek. To też nie może zabraknąć kubka mleka i czegoś słodkiego! Jak zrobić ciasteczka dla Mikołaja? Mamy dla Ciebie sprawdzony przepis.

Ciasteczka dla Mikołaja – skąd ta tradycja?

Tradycja pieczenia ciasteczek dla Mikołaja nie pochodzi z Polski. Przywędrowała do nas naprawdę z daleka, bo początkowo to w Kanadzie i Ameryce przygotowywano poczęstunek dla strudzonego gościa.

Teraz już prawie na całym świecie 5 grudnia, wieczorem, zostawia się na parapecie zarówno kilka ciasteczek dla Mikołaja, jak i kubek mleka do popicia. Ale to nie wszystko, bo mali domownicy układają też obok talerzyka marchewkę, dla renifera. W końcu gdyby nie on, to Święty Mikołaj nie dałby rady sam obskoczyć wszystkich milusińskich. A przecież przyjeżdża nie tylko do poszczególnych domów, ale wpada też na mikołajki w przedszkolu.

ciasteczka dla Mikołaja canva.com

Ciasteczka dla Mikołaja – składniki

Co będzie potrzebne do zrobienia przepysznych ciasteczek dla Mikołaja? Lista składników wcale nie jest długa. Przygotuj:

  • 170 g miękkiego masła
  • 150 g cukru (może być brązowy)
  • 50 g cukru pudru
  • 2 małe jajka
  • 40 g proszku budyniowego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • Kawałki czekolady lub lentilki

Jak zrobić ciasteczka dla Mikołaja?

Oczywiście taką słodką przekąskę dla Mikołaja należy przygotować razem z dziećmi. Wsparcie rodzica może okazać się konieczne, ale pieczenie ciasteczek to dla dziecka prawdziwa frajda. Od czego trzeba zacząć?

Najpierw wkładamy do miski masło, cukier i cukier puder. Wszystko razem miksujemy na wysokich obrotach. Gdy zrobi nam się z tego puszysta masa, dodajemy jajka i jeszcze chwilę miksujemy.

Mąkę, proszek bydyniowy, sodę oczyszczoną mieszamy ze sobą i dosypujemy do masła. Dobrze wyrabiamy ciasto.

Na koniec dorzucamy kawałki czekolady lub cukiereczki i mieszamy już łyżką.

Z kawałków ciasta robimy małe kuleczki, które następnie trzeba spłaszczyć. Układamy je od razu na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia.

Teraz muszą się przez minimum godzinę schłodzić w lodówce, a później wystarczy je piec w 180 stopniach przez około kwadrans.

Ciastka dla Mikołaja zostawiamy do ostygnięcia. No i warto zaznaczyć, że trzeba uważać, żeby nie zjeść wszystkich przed wizytą Świętego. Są pyszne!

Udostępnij Google News Komentarze

Podobne tematy

Polecane dla ciebie