ciasteczka z czekoladą

Ciasteczka dla Mikołaja na Mikołajki – sprawdzony, pyszny przepis

Już 6 grudnia Mikołajki. To właśnie wtedy, do wszystkich grzecznych dzieci zawita Święty Mikołaj z drobnymi upominkami. A takiemu strudzonemu gościowi warto zaproponować jakiś poczęstunek. To też nie może zabraknąć kubka mleka i czegoś słodkiego! Jak zrobić ciasteczka dla Mikołaja? Mamy dla Ciebie sprawdzony przepis.
Reklama

Ciasteczka dla Mikołaja – skąd ta tradycja?

Tradycja pieczenia ciasteczek dla Mikołaja nie pochodzi z Polski. Przywędrowała do nas naprawdę z daleka, bo początkowo to w Kanadzie i Ameryce przygotowywano poczęstunek dla strudzonego gościa. Teraz już prawie na całym świecie 5 grudnia, wieczorem, zostawia się na parapecie zarówno kilka ciasteczek dla Mikołaja, jak i kubek mleka do popicia. Ale to nie wszystko, bo mali domownicy układają też obok talerzyka marchewkę, dla renifera. W końcu gdyby nie on, to Święty Mikołaj nie dałby rady sam obskoczyć wszystkich milusińskich. A przecież przyjeżdża nie tylko do poszczególnych domów, ale wpada też na mikołajki w przedszkolu.
ciasteczka dla Mikołaja
canva.com

Ciasteczka dla Mikołaja – składniki

Co będzie potrzebne do zrobienia przepysznych ciasteczek dla Mikołaja? Lista składników wcale nie jest długa.
Reklama
Przygotuj:
  • 170 g miękkiego masła
  • 150 g cukru (może być brązowy)
  • 50 g cukru pudru
  • 2 małe jajka
  • 40 g proszku budyniowego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • Kawałki czekolady lub lentilki

Jak zrobić ciasteczka dla Mikołaja?

Oczywiście taką słodką przekąskę dla Mikołaja należy przygotować razem z dziećmi. Wsparcie rodzica może okazać się konieczne, ale pieczenie ciasteczek to dla dziecka prawdziwa frajda. Od czego trzeba zacząć? Najpierw wkładamy do miski masło, cukier i cukier puder.
Reklama
Wszystko razem miksujemy na wysokich obrotach. Gdy zrobi nam się z tego puszysta masa, dodajemy jajka i jeszcze chwilę miksujemy. Mąkę, proszek bydyniowy, sodę oczyszczoną mieszamy ze sobą i dosypujemy do masła. Dobrze wyrabiamy ciasto. Na koniec dorzucamy kawałki czekolady lub cukiereczki i mieszamy już łyżką. Z kawałków ciasta robimy małe kuleczki, które następnie trzeba spłaszczyć. Układamy je od razu na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Teraz muszą się przez minimum godzinę schłodzić w lodówce, a później wystarczy je piec w 180 stopniach przez około kwadrans. Ciastka dla Mikołaja zostawiamy do ostygnięcia. No i warto zaznaczyć, że trzeba uważać, żeby nie zjeść wszystkich przed wizytą Świętego. Są pyszne!
Reklama
Autor - Olga Szarycka
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
o.szarycka@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama