tarta z dyni

Tarta z dynią i serem feta. Ten przepis cię zachwyci!

Tarta z dynią i serem feta to dość nieoczywiste połączenie, ale za to przepyszne. Dużo dyniowych inspiracji pojawiło się u nas w ostatnim czasie a to dlatego, że dynia jest warzywem, które zyskuje na popularności właśnie w tym jesienno zimowym okresie. Nie dość, że jest na nią sezon, to można z niej przygotować nie tylko bardzo smaczne, ale również niezwykle rozgrzewające potrawy. Tarta z dynią i serem feta jest propozycją, która z powodzeniem może pojawić się na naszym stole w ramach dania obiadowego, lub kolacji. Jak ją zrobić? Sprawdź!
Reklama

Jak zrobić wytrawną tartę z dynią?

Jeśli raz zrobisz jakąś tartę, to zakochasz się w tej formie podawania posiłków. Niezależnie od tego czy wybierzesz opcję wytrawną, czy też na słodko. Tarta to może być takie trochę „sprzątanie lodówki”. Wystarczy zrobić ciasto, lub wykorzystać na przykład płat ciasta francuskiego. Druga warstwa tarty, to już wybrane przez Ciebie dodatki. W przypadku tarty wytrawnej, na przykład mięso, grzyby, czy warzywa – albo wszystko na raz. Ostatnia warstwa tarty wytrwanej to jogurt, lub śmietana z jajkami. Wierzch można jeszcze posypać żółtym serem. Ale jest naprawdę wiele opcji przygotowania takiej tarty. Dziś chcemy Ci podsunąć pomysł na wytrawną tartę z dynią.
dynia
canva,com

Prosty przepis na tartę z dynią i serem feta

Tym razem pójdziemy trochę na łatwiznę, co powinno Ci się spodobać.
Reklama
Tartę z dynią i serem feta przygotowujemy na gotowym cieście francuskim. Co jeszcze będzie nam potrzebne do zrobienia tego pysznego dania?
  • Gotowy płat ciast francuskiego – 250 g
  • Miąższ z dyni – wcześniej upieczony. UWAGA – to ma być waga SAMEGO miąższu
  • 200 g sera feta
  • Kilka listków szałwii (można pominąć, ale nadaje tarcie aromatu)
  • Rozpuszczone masło
  • Sól i pieprz do smaku.
Ciasto francuskie wykładamy na blaszkę.
Reklama
Delikatnie je nakłuwamy widelcem. Blacha powinna być wyłożona dokładnie papierem do pieczenia. Na ciasto wykładamy kawałeczki pieczonej dyni i wstawiamy wszystko do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na około 20 minut. Mniej więcej po 10 minutach polewamy bazę masełkiem, układamy na niej liście szałwii i ser feta. Posypujemy pieprzem i solą. Taką tartę z dynią i serem feta najlepiej jeść na ciepło. A  z dyniowych potraw polecamy jeszcze zupę według Magdy Gessler i dżem z dyni. Pychota!
Reklama
Autor - Olga Szarycka
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
o.szarycka@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama