Tarta z dynią i serem feta. Ten przepis cię zachwyci!
Tarta z dynią i serem feta to dość nieoczywiste połączenie, ale za to przepyszne. Dużo dyniowych inspiracji pojawiło się u nas w ostatnim czasie a to dlatego, że dynia jest warzywem, które zyskuje na popularności właśnie w tym jesienno zimowym okresie. Nie dość, że jest na nią sezon, to można z niej przygotować nie tylko bardzo smaczne, ale również niezwykle rozgrzewające potrawy. Tarta z dynią i serem feta jest propozycją, która z powodzeniem może pojawić się na naszym stole w ramach dania obiadowego, lub kolacji. Jak ją zrobić? Sprawdź!
Reklama
Jak zrobić wytrawną tartę z dynią?
Jeśli raz zrobisz jakąś tartę, to zakochasz się w tej formie podawania posiłków. Niezależnie od tego czy wybierzesz opcję wytrawną, czy też na słodko. Tarta to może być takie trochę „sprzątanie lodówki”. Wystarczy zrobić ciasto, lub wykorzystać na przykład płat ciasta francuskiego. Druga warstwa tarty, to już wybrane przez Ciebie dodatki. W przypadku tarty wytrawnej, na przykład mięso, grzyby, czy warzywa – albo wszystko na raz. Ostatnia warstwa tarty wytrwanej to jogurt, lub śmietana z jajkami. Wierzch można jeszcze posypać żółtym serem. Ale jest naprawdę wiele opcji przygotowania takiej tarty. Dziś chcemy Ci podsunąć pomysł na wytrawną tartę z dynią.canva,com
Prosty przepis na tartę z dynią i serem feta
Tym razem pójdziemy trochę na łatwiznę, co powinno Ci się spodobać.Reklama
- Gotowy płat ciast francuskiego – 250 g
- Miąższ z dyni – wcześniej upieczony. UWAGA – to ma być waga SAMEGO miąższu
- 200 g sera feta
- Kilka listków szałwii (można pominąć, ale nadaje tarcie aromatu)
- Rozpuszczone masło
- Sól i pieprz do smaku.
Reklama
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Czytaj więcej
Jak zrobić sernik dyniowy? Oto podpowiedzi Ani Starmach
Choć dynia to głównie jesienne warzywo i kojarzy nam się przede wszystkich z rozgrzewającą, kremową zupą, to można wyczarować z niej jeszcze inne, wspaniałe przepisy. My polecamy szczególnie sernik dyniowy Ani Starmach, który jest chętnie polecany przez osoby, które miały okazję go spróbować. A jak go zrobić? Przeczytaj!
3 fit przepisy z dynią w roli głównej
Wprawdzie Halloween już za nami, ale dynia wciąż króluje w naszych domach. Teraz już nie ta z wyciętymi wzorkami, a taka, która zachwyca nasze podniebienia i może dotrzeć przez żołądek, aż do serca. Dynia jest idealnym składnikiem domowych potraw nawet dla osób, które dbają o sylwetkę i zdecydowanie można nazwać ją niskokaloryczną a to za sprawą tego, że w 100 gramach ma zaledwie 26 kcal. Jeśli zachęciliśmy Cię do skosztowania tego wyjątkowego warzywa, to koniecznie przeczytaj dalszą część artykułu, bo znajdziesz w nim aż 3 przepisy na fit potrawy z dynią w roli głównej.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl