jak zrobić ciasto dyniowe

Boskie ciasto dyniowe! Musisz wypróbować ten przepis

Ciasto dyniowe to spełnienie kulinarnych marzeń każdego, kto kocha jesień i uwielbia smak dyni. Nie ma lepszego deseru w pochmurne wieczory, gdy za oknem szaro, a Tobie nie chce się wychodzić z domu. Dzięki naszemu przepisowi będziesz rozkoszować się pysznym, delikatnym i puszystym wypiekiem, który na stałe wpisze się w Twoje menu.
Reklama

Jak upiec ciasto dyniowe

Puszyste ciasto z orientalną nutą umili niejeden jesienny wieczór i sprawi, że kawa będzie smakować jeszcze lepiej! Niektórzy zrażają się przed upieczeniem tego ciasta, ponieważ sam proces przygotowania dyni może wydawać się czasochłonny. Nic bardziej mylnego! Dynia to naprawdę wszechstronne warzywo, które możesz wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Kluczowe jest wcześniejsze przygotowanie puree z dyni i podzielenie na części. Zawekuj je i schowaj w zaciemnionym miejscu, a w razie potrzeby, po prostu wyciągnij i użyj. Prawda, że prościej się nie da? Składniki:
  • 1 szklanka puree z dyni (ok. 200 g)
  • 3 jajka
  • 1 kostka masła (200 g)
  • 1 łyżeczka cynamonu lub przyprawy do piernika
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
ciasto dyniowe na talerzu posypane cukrem pudrem
canva.com

Ciasto dyniowe krok po kroku

Przepis jest naprawdę prosty i nie wymaga skomplikowanych czynności, dzięki czemu wykona go każdy, nawet jeśli ma problemy z przygotowaniem deserów.
Reklama
  1. Zacznij od pokrojenia masła i zmiksowania go - pamiętaj, aby kostka była miękka. Jeśli będzie twarda, mikser może nie dać rady
  2. Do masła wrzuć cukier zwykły i cukier waniliowy
  3. Czas na jajka! Dodaj je wszystkie, ale rób to stopniowo, czyli wrzuć jedno jajko i wymieszaj i powtarzaj tę czynność
  4. Dodaj do masy puree z dyni i ponownie wszystko zmiksuj
  5. Pora na suche składniki, które wymieszaj w oddzielnej misce. Na koniec dodaj do mokrych składników
  6. Blachę do ciasta wyłóż papierem i wlej do niej przygotowaną masę
  7. Ciasto włóż do rozgrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez około 60 minut. Zachęcamy jednak do tego, aby kontrolować proces pieczenia, ponieważ może okazać się, że Twoje ciasto będzie gotowe kilka minut wcześniej
  8. Gdy uznasz, że ciasto jest już gotowe, wyciągnij je i posyp opcjonalnie cukrem pudrem
Smacznego!
Reklama
Autor - Olga Szarycka
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
o.szarycka@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama