Boskie ciasto dyniowe! Musisz wypróbować ten przepis
Ciasto dyniowe to spełnienie kulinarnych marzeń każdego, kto kocha jesień i uwielbia smak dyni. Nie ma lepszego deseru w pochmurne wieczory, gdy za oknem szaro, a Tobie nie chce się wychodzić z domu. Dzięki naszemu przepisowi będziesz rozkoszować się pysznym, delikatnym i puszystym wypiekiem, który na stałe wpisze się w Twoje menu.
Reklama
Jak upiec ciasto dyniowe
Puszyste ciasto z orientalną nutą umili niejeden jesienny wieczór i sprawi, że kawa będzie smakować jeszcze lepiej! Niektórzy zrażają się przed upieczeniem tego ciasta, ponieważ sam proces przygotowania dyni może wydawać się czasochłonny. Nic bardziej mylnego! Dynia to naprawdę wszechstronne warzywo, które możesz wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Kluczowe jest wcześniejsze przygotowanie puree z dyni i podzielenie na części. Zawekuj je i schowaj w zaciemnionym miejscu, a w razie potrzeby, po prostu wyciągnij i użyj. Prawda, że prościej się nie da? Składniki:- 1 szklanka puree z dyni (ok. 200 g)
- 3 jajka
- 1 kostka masła (200 g)
- 1 łyżeczka cynamonu lub przyprawy do piernika
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
canva.com
Ciasto dyniowe krok po kroku
Przepis jest naprawdę prosty i nie wymaga skomplikowanych czynności, dzięki czemu wykona go każdy, nawet jeśli ma problemy z przygotowaniem deserów.Reklama
- Zacznij od pokrojenia masła i zmiksowania go - pamiętaj, aby kostka była miękka. Jeśli będzie twarda, mikser może nie dać rady
- Do masła wrzuć cukier zwykły i cukier waniliowy
- Czas na jajka! Dodaj je wszystkie, ale rób to stopniowo, czyli wrzuć jedno jajko i wymieszaj i powtarzaj tę czynność
- Dodaj do masy puree z dyni i ponownie wszystko zmiksuj
- Pora na suche składniki, które wymieszaj w oddzielnej misce. Na koniec dodaj do mokrych składników
- Blachę do ciasta wyłóż papierem i wlej do niej przygotowaną masę
- Ciasto włóż do rozgrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez około 60 minut. Zachęcamy jednak do tego, aby kontrolować proces pieczenia, ponieważ może okazać się, że Twoje ciasto będzie gotowe kilka minut wcześniej
- Gdy uznasz, że ciasto jest już gotowe, wyciągnij je i posyp opcjonalnie cukrem pudrem
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Następny artykuł
Czytaj więcej
Ciasto dyniowe jakiego nie znałaś!
Ciasto dyniowe to wspaniała propozycja dla miłośniczek słodkości i zdrowego stylu życia. To idealne rozwiązanie dla wszystkich, którzy chcą cieszyć się smakiem ciasta, nie rezygnując z wartości odżywczych dyni. Przygotowanie ciasta dyniowego nie jest trudne, a efekt końcowy zaskakuje wyjątkowym smakiem i aromatem.
Dynia w occie do słoików - pyszny dodatek zrobisz raz, dwa!
Dla większości z nas dynia jest symbolem jesieni. Czasem jednak możemy znaleźć ją w ciągu roku w supermarketach w mrożonkach. To smakowite warzywo możemy przyrządzić na wiele ciekawych sposobów, ale na szczególną uwagę zasługuje poniższy przepis. Dynia w zalewie octowej będzie pyszną przekąską albo świetnym dodatkiem do dań. Jak ją przygotować? Wszystko wyjaśniamy poniżej.
Rozgrzewająca zupa dyniowa na Andrzejki. To hit w drogich restauracjach!
Dynia to niezwykle cenne warzywo o doskonałych walorach zdrowotnych i smakowych. W ostatnich latach popularność dyni rośnie i jest ona coraz częściej wykorzystywana w kuchni. Z jej udziałem można zrobić placuszki, ciasto, tartę, pastę do pieczywa oraz zupę. Dzisiaj chcemy was zachęcić do przygotowywania zupy z dyni, która doskonale syci i rozgrzewa, nadaje się więc idealnie na andrzejkowy wieczór z przyjaciółmi w domu!
Reklama
Reklama
Najczęściej czytane
Reklama
Reklama
© 2023 ZaradnaKobieta.pl