puree z dyni

Jak zrobić puree z dyni i do czego je wykorzystać?

Puree z dyni to propozycja dla każdego, kto ceni sobie gotowanie z wykorzystaniem sezonowych warzyw i owoców. Wielu osobom kojarzy się tylko z dodatkiem do mięsa, a przecież można stworzyć z niego szereg innych propozycji kulinarnych, które podbiją serca gości i sprawią, że chętniej będziesz sięgać po dynię pod taką postacią. Zdradzamy tradycyjny przepis na puree z dyni!
Reklama

Jak zrobić puree z dyni

Jak już pewnie się domyślasz, nie jest to zadanie kulinarne, które wymaga zdolności rodem z restauracji z gwiazdką Michelin. Co istotne, nie musisz mieć nawet wielu składników, bo najważniejsza jest dynia i ewentualnie oliwa, sól i inne przyprawy według uznania. Kolejną zaletą jest kusząca cena! Czy może być lepiej? Dyniowe puree krok po kroku Najbardziej pracochłonnym etapem tego przepisu jest przygotowanie dyni, ale zaufaj mi, że naprawdę warto.
  1. Najpierw przekrój dynię na pół i pozbądź się pestek, później łatwiej będzie Ci pokroić ją na mniejsze części
  2. Na blaszkę wyłóż papier do pieczenia i rozłóż pokrojoną wcześniej dynię. Opcjonalnie możesz ją posmarować oliwą z oliwek i posypać solą (ale tylko wtedy, gdy wykorzystasz ją później do dań wytrawnych)
  3. Włóż blaszkę z dynią do rozgrzanego wcześniej do 80 st. C piekarnika. Piecz przez około 25-30 minut. Oczywiście najlepiej sprawdzać miękkość warzywa
  4. Po upływie odpowiedniego czasu wyciągnij dynię i odłóż ją do wystygnięcia
  5. Ostudzoną dynię obierz ze skórki i zblenduj na jednolitą masę. Jeśli uznasz, że w puree jest za dużo wody, przeciśnij je przez sitko wyłożone gazą
  6. Gotową masę możesz przechowywać w słoiczku przez około 4 dni. Możesz także ją zamrozić i wyciągnąć w razie potrzeby
dynie do przygotowania puree
canva.com

Puree z dyni - jak je wykorzystać

Możliwości jest naprawdę dużo i tylko od Ciebie zależy, jak wykorzystasz tę pyszną masę.
Reklama
Są zwolennicy używania puree do dań wykwintnych, ale są i tacy, którzy dodają je do deserów. Gdzie można zastosować puree?
  • kremy z dyni
  • sernik dyniowy
  • farsz do pierogów
  • sos dyniowy do makaronu
  • trufle dyniowe
  • muffinki dyniowe
Smacznego!
Reklama
Autor - Olga Szarycka
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
o.szarycka@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama