dynia właściwości

Dynia - właściwości. Co można zrobić z dyni?

Przed nami sezon na dynię. Wprawdzie już od jakiegoś czasu można na nią trafić w markecie, ale jej cena nie jest jeszcze zbyt niska. W sezonie można kupić dynię nawet za mniej niż złotówka za kilogram. Dzieciom pewnie kojarzy się ona głównie ze świętem Halloween, ale ich rodzice doskonale wiedzą, że z dyni można wyczarować prawdziwe pyszności. Czy Wiesz, że dynia występuje w aż 35 odmianach? A jakie ma właściwości? Przeczytaj!
Reklama

Dynia – właściwości

Dynia może być ogromna, albo całkiem malutka. Może różnić się też kolorem, a także smakiem. Wykazuje szereg dobrych właściwości, o których warto pamiętać. Jakich dokładnie?
  • Zawiera beta karoten, dzięki czemu działa przeciwzapalnie. Może obniżyć ryzyko zachorowania na raka.
  • Dynia wzmacnia układ odpornościowy dlatego warto się nią żywić w miesiącach, kiedy grozi nam większe ryzyko zachorowań. Wystarczy zjeść zaledwie kubeczek ugotowanej dyni, żeby przyswoić aż 19 procent dziennego zapotrzebowania na witaminę C.
  • Dynia odżywia nie tylko nasz żołądek, ale także naszą skórę. Zawiera całą masę cennych witamin, które potrafią skutecznie walczyć ze zmarszczkami.
  • Dynia dba o to, aby nasz organizm się nie odwodnił, gdyż składa się w aż 90% z wody. Oczywiście picie wody czy soków oraz zajadanie się zupami również powinniśmy wpisać do naszego codziennego planu dnia, ale w naszej diecie powinniśmy wykorzystywać warzywa i owoce, które mają w sobie sporo tej wody.
  • Dynia zawiera dużo błonnika, a jednocześnie jest niskokaloryczna, jest to zatem produkt, który pomoże nam schudnąć.
  • Dynia zawiera kukurbitynę, która wykazuje działanie przeciwwirusowe a także przeciwapożytnicze dzięki temu potrafi zwalczyć pasożyty w ludzkim organizmie. Najwięcej tego składnika znajdziemy w pestkach dni, dlatego warto się nimi zajadać nawet codzienne – na przykład w formie dodatku do owsianki czy różnych sałatek.

Co zrobić z dyni?

Dynia to cenny składnik w naszej kuchni.
Reklama
Można z niej wyczarować różne cuda, począwszy od aromantycznej zupy krem imbirowo dyniowej, po dyniowe placuszki, albo marmoladę:
  • Zupa z dyni: dynię najlepiej najpierw upiec, przekrajamy ją więc na pół i wkładamy do piekarnika. Następnie ją obieramy i pozbywamy się pestek. Zalewamy bulionem. Na tarce ścieramy imbir. Cebulkę kroimy drobno. Podsmażamy na oliwie. Dodajemy imbir. Gdy wszystko się przesmaży wrzucamy do wywaru z dynią, gotujemy na małym ogniu, doprawiamy do smaku. Można też dodać mleko kokosowe.
  • Placuszki z dyni: dynię pieczemy i obieramy, lub obieramy świeżą i trzemy na tarce. Dodajemy jajko, trochę mąki, doprawiamy, smażymy na oleju.
  • Marmolada z dyni: jedną, małą dynię hokkaido pieczemy i obieramy. Dodajemy do niej niecałą szklankę cukru, sok z 4 pomarańczy i 1 cytryny. Gotujemy razem. Nie trzeba pasteryzować.
Z dyni można zrobić jeszcze wiele innych smakołyków, takich jak ciasto dyniowe czy koktajle.
Reklama
A przed Halloween można przygotować z niej pomarańczowe ozdoby.
Reklama
Autor - Olga Szarycka
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
o.szarycka@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama