Dynia - właściwości. Co można zrobić z dyni?
Przed nami sezon na dynię. Wprawdzie już od jakiegoś czasu można na nią trafić w markecie, ale jej cena nie jest jeszcze zbyt niska. W sezonie można kupić dynię nawet za mniej niż złotówka za kilogram. Dzieciom pewnie kojarzy się ona głównie ze świętem Halloween, ale ich rodzice doskonale wiedzą, że z dyni można wyczarować prawdziwe pyszności. Czy Wiesz, że dynia występuje w aż 35 odmianach? A jakie ma właściwości? Przeczytaj!
Reklama
Dynia – właściwości
Dynia może być ogromna, albo całkiem malutka. Może różnić się też kolorem, a także smakiem. Wykazuje szereg dobrych właściwości, o których warto pamiętać. Jakich dokładnie?- Zawiera beta karoten, dzięki czemu działa przeciwzapalnie. Może obniżyć ryzyko zachorowania na raka.
- Dynia wzmacnia układ odpornościowy dlatego warto się nią żywić w miesiącach, kiedy grozi nam większe ryzyko zachorowań. Wystarczy zjeść zaledwie kubeczek ugotowanej dyni, żeby przyswoić aż 19 procent dziennego zapotrzebowania na witaminę C.
- Dynia odżywia nie tylko nasz żołądek, ale także naszą skórę. Zawiera całą masę cennych witamin, które potrafią skutecznie walczyć ze zmarszczkami.
- Dynia dba o to, aby nasz organizm się nie odwodnił, gdyż składa się w aż 90% z wody. Oczywiście picie wody czy soków oraz zajadanie się zupami również powinniśmy wpisać do naszego codziennego planu dnia, ale w naszej diecie powinniśmy wykorzystywać warzywa i owoce, które mają w sobie sporo tej wody.
- Dynia zawiera dużo błonnika, a jednocześnie jest niskokaloryczna, jest to zatem produkt, który pomoże nam schudnąć.
- Dynia zawiera kukurbitynę, która wykazuje działanie przeciwwirusowe a także przeciwapożytnicze dzięki temu potrafi zwalczyć pasożyty w ludzkim organizmie. Najwięcej tego składnika znajdziemy w pestkach dni, dlatego warto się nimi zajadać nawet codzienne – na przykład w formie dodatku do owsianki czy różnych sałatek.
Co zrobić z dyni?
Dynia to cenny składnik w naszej kuchni.Reklama
- Zupa z dyni: dynię najlepiej najpierw upiec, przekrajamy ją więc na pół i wkładamy do piekarnika. Następnie ją obieramy i pozbywamy się pestek. Zalewamy bulionem. Na tarce ścieramy imbir. Cebulkę kroimy drobno. Podsmażamy na oliwie. Dodajemy imbir. Gdy wszystko się przesmaży wrzucamy do wywaru z dynią, gotujemy na małym ogniu, doprawiamy do smaku. Można też dodać mleko kokosowe.
- Placuszki z dyni: dynię pieczemy i obieramy, lub obieramy świeżą i trzemy na tarce. Dodajemy jajko, trochę mąki, doprawiamy, smażymy na oleju.
- Marmolada z dyni: jedną, małą dynię hokkaido pieczemy i obieramy. Dodajemy do niej niecałą szklankę cukru, sok z 4 pomarańczy i 1 cytryny. Gotujemy razem. Nie trzeba pasteryzować.
Reklama
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Czytaj więcej
Dynia zdrowa na wszystko. Poznaj 7 właściwości leczniczych tego warzywa
Dynia ma mnóstwo zdrowotnych właściwości, o których powszechnie się nie mówi. Warzywo jest źródłem witamin i korzystnie wpływa na kondycję naszej skóry. Dlaczego warto jeść dynię? Poznaj 7 właściwości leczniczych tego warzywa.
3 pomysły na to, co zrobić z dyni
Wię
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl