Owsianka z jabłkiem i cynamonem.

Zimowa owsianka z jabłkiem i cynamonem. Pokochasz ten smak!

Ta przepyszna owsianka doskonale nadaje się na chłodne zimowe poranki. Jest smaczna, sycąca, a co najważniejsze, prosta w przygotowaniu. Jeśli lubisz jabłka z cynamonem i masz ochotę na pożywne śniadanie, koniecznie sprawdź ten przepis. Zobacz jak krok po kroku przygotować owsiankę z jabłkiem i cynamonem i zapewnij sobie energię na cały dzień!
Reklama

Owsianka — błyskawiczne śniadanie

Przygotowanie owsianki zajmuje dosłownie chwilę i nie wymaga żadnych zdolności kulinarnych. Najważniejsze jednak, że to danie jest pyszne, sycące i zdrowe. Świetnie nadaje się na rozpoczęcie dnia. Zwłaszcza chłodnego i zimowego.

Owsianka z jabłkiem i cynamonem — potrzebne składniki

Produkty do wykonania tego dania znajdziesz w każdej kuchni lub dostaniesz w najbliższym sklepie:
  • pół szklanki płatków owsianych górskich
  • szklanka mleka
  • łyżeczka cukru
  • łyżka masła
  • szczypta soli
  • szczypta cynamonu
  • garść rodzynek
  • jedno jabłko
Owsianka z cynamonem i jabłkiem.
Canva

Owsianka z jabłkiem i cynamonem — jak ją przygotować krok po kroku

  1. Umyj, obierz i zetrzyj na tarce (najlepiej takiej z dużymi oczkami) jabłko.
  2. Płatki owsiane połącz w garnuszku z rodzynkami, solą, cukrem, masłem i cynamonem.
  3. Zalej wszystko mlekiem i włącz palnik pod garnuszkiem.
  4. Gotuj wszystko na małym ogniu. Mieszaj często.
  5. Kiedy owsianka zacznie gęstnieć — dodaj jabłko.
  6. Wymieszaj wszystko.
  7. Pogotuj jeszcze chwilę.
  8. Wyłącz palnik.
  9. Gotowe!

Owsianka — jak ją modyfikować?

Owsianka ma to do siebie, że można dowolnie zmieniać jej składniki, a i tak wyjdzie pyszna. Trzeba tylko pamiętać, żeby zachować odpowiednie proporcje płatków (pół szklanki) i płynu (cała szklanka). Płatki owsiane mogą być górskie, zwykłe, albo błyskawiczne.
Reklama
Mleko da się zastąpić napojem roślinnym, wodą czy nawet jogurtem. Oczywiście w przypadku jogurtu pominie się gotowanie i tylko zalewa się nim owsiankę, po czym zostawia na jakiś czas. Jeśli chodzi o owoce, to zamiast jabłek świetnie sprawdzą się na przykład banany.
Pokrojone jabłka leżące na stole.
Canva.com

Jabłka z cynamonem — do czego jeszcze można je dodać

Jabłka z cynamonem to obłędne połączenie, fantastycznie doskonale sprawdzi się w różnych potrawach. Doskonale nadają się do ciasta, ale też ciasteczek czy placuszków. Można zrobić z nich również kisiel czy mus do naleśników. Przepyszne będą też w ryżu na mleku.
Reklama
Autor - Olga Szarycka
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
o.szarycka@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama