Potrawy wigilijne: ryba, makowiec.

Czy wiesz, dlaczego jest 12 potraw wigilijnych? Zdziwisz się!

Jednym z najważniejszych punktów wigilijnego wieczoru jest uroczysta kolacja. Tradycyjnie musi się na niej znaleźć 12 potraw. Między innymi ryby, barszcz, coś z makiem, grzyby... Każdy o tym pamięta, jednak niewiele osób zastanawia się, skąd wziął się ten zwyczaj. A Ty? Wiesz, dlaczego jest 12 potraw wigilijnych i czemu na stole pojawiają się takie, a nie inne dania? Sprawdź!
Reklama

Dwanaście tradycyjnych potraw wigilijnych — zaskakujący rodowód

Wigilia poprzedza ważne, chrześcijańskie święto — Boże Narodzenie. Dlatego przyjęło się uważać, że dwanaście potraw wigilijnych symbolizuje apostołów Jezusa. Prawda jest jednak nieco inna. Przez długi czas dwanaście potraw było po prostu znakiem bogactwa (na które nie zawsze każdy mógł sobie pozwolić). Jeszcze wcześniej był to... pogański zwyczaj dziękowania za zbiory. Liczba dwanaście oznaczała w tym przypadku dwanaście miesięcy, za które należy okazać wdzięczność.
Pierogi wigilijne, w tle czerwony barszcz, makowiec i bombki.
Canva

Tradycyjne potrawy na Wigilię — znasz je wszystkie?

Poszczególne dania różnią się w zależności od regionu Polski, ba, nawet w zależności od domu.
Reklama
Każdy obchodzi Wigilię zgodnie z poznanymi w dzieciństwie zwyczajami. W niektórych miejscach jada się kapustę z grochem, w innych kapustę z grzybami. Są domy, gdzie króluje kutia, ale zdarzają się też takie, gdzie podaje się makiełki. Poniżej jest przykładowa lista potraw wigilijnych, pamiętaj tylko, że zdarzają się też i inne potrawy.

Dwanaście wigilijnych dań:

  1. Zupa grzybowa — grzyby to symbol zdrowia, siły. Dary lasu.
  2. Czerwony barszcz — miał zapewnić jedzącym urodę i długie życie.
  3. Pierogi z kapustą i grzybami — kapusta miała też dać zdrowie.
  4. Sałatka jarzynowa — oczywiście nie powinny być to warzywa z mięsnego rosołu. Co prawda nie ma już postu w Wigilię, ale zwyczaj niejedzenia rzeczy z mięsem w tym dniu jest bardzo mocno zakorzeniony w kulturze.
  5. Śledzie — ryby są bardzo ważne podczas kolacji wigilijnej, to symbol chrześcijaństwa.
  6. Kapusta z grochem — miała zapewnić witalność i ochronę przed złymi mocami.
  7. Karp — popularność karpia wzięła się z czasów PRL-u, kiedy nie można było dostać innych ryb (karp jest dość łatwy w hodowli i stosunkowo tani).
  8. Ryba po grecku — to inaczej ryba w pomidorach.
  9. Kompot z suszonych owoców — znajdujące się w nim owoce miały zapewnić długie życie, miłość, dobre zdrowie, oraz pomóc odpędzić złe duchy.
  10. Sernik — to ciasto już na stałe zakorzeniło się w polskiej kulturze. Jest pewnym ukoronowaniem posiłku i trwałym elementem Świąt Bożego Narodzenia, ale i Wielkanocy.
  11. Makowiec — mak to znak szczęścia i bogactwa.
  12. Kutia — symbolizuje dominację życia (pszenicy) nad śmiercią i ciemnością.
Reklama
Autor - Olga Szarycka
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
o.szarycka@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama