lukier na pierniczki

Lukier na pierniczki – przepis na tradycyjną polewę z cukru

Lukier na pierniczki to idealny sposób na udekorowanie przepysznych ciasteczek. Przepis jest banalnie prosty i zrobi go każdy, kto nie ma zdolności kulinarnych, a chce dodać elegancji zwyczajnym ciastkom. Wystarczy tylko poznać recepturę i proporcje użytych składników. Jesteś ciekawa jak zrobić tradycyjny lukier na świąteczne pierniczki?
Reklama

Pierniczki na Boże Narodzenie

Nie można wyobrazić sobie Świąt Bożego Narodzenia bez tych przepysznych słodkości, które ozdabiają stół, nadają niepowtarzalny klimat i wywołują na twarzach najmłodszych uśmiech. To właśnie najczęściej dzieci z pomocą dorosłych wypiekają pierniczki i ozdabiają lukrem. Gdy efekt ich pracy jest gotowy, dumnie wskazują palcem na pierniczki świąteczne, bez których ciężko wyobrazić sobie wigilijną kolację.

Biały lukier i jego rodzaje

Lukier jest rodzajem polewy, która służy przede wszystkim do zdobienia ciastek lub innych wypieków cukierniczych. Używany głównie przy okazji Bożego Narodzenia lub Wielkanocy do dekorowania świątecznych deserów. Istnieje kilka sposobów na uzyskanie lukru.
  1. Królewski - dzięki jego konsystencji możesz połączyć różne formy przestrzenne
  2. Cukierniczy (inaczej glazura) - najczęściej wybierana polewa do tego, aby ozdobić ciasta i desery
  3. Plastyczny - dzięki stałej konsystencji jesteś w stanie stworzyć małe dzieła sztuki - figurki czy dekoracje na torty. Na pewno widziałaś takie niejeden raz
świąteczne pierniczki dekorowane domowym lukrem
canva.com

Lukier na pierniczki - krok po kroku

Składniki:
  • 200g cukru pudru
  • 5-6 łyżek wody lub soku z cytryny
Przygotowanie:
  1. Przesiej cukier puder przez sitko
  2. Do miski, w której znalazł się cukier puder, dodaj sok z cytryny
  3. Mieszaj wszystko dokładnie aż uzyskasz jednolitą masę. Ten moment jest bardzo ważny, ponieważ polewa nie może wyjść zbyt gęsta, ani zbyt rzadka
  4. Jeśli lukier jest za gęsty, dodaj wodę lub sok z cytryny. Jeśli jest zbyt wodnisty, dodaj odrobinę cukru pudru
  5. Gdy uzyskasz pożądany efekt, przejdź do dekorowania
Istnieje jeszcze drugi bardzo prosty sposób na wykonanie lukru.
Reklama
Przy tym przepisie niezbędne będzie użycie białka. Składniki:
  • białko jajka
  • 200g cukru pudru
  • 5 łyżek wody lub soku z cytryny
Przygotowanie:
  1. Do miski wrzuć białko z cukrem pudrem i zacznij miksować, aby uzyskać jednolitą, sztywną masę
  2. Dodaj sok z cytryny i ponownie wszystko wymieszaj
  3. Możesz nakładać lukier, który tuż po nałożeniu na ciastka będzie twardnieć
Reklama
Autor - Olga Szarycka
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
o.szarycka@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama