Lukier na pierniczki – przepis na tradycyjną polewę z cukru
Lukier na pierniczki to idealny sposób na udekorowanie przepysznych ciasteczek. Przepis jest banalnie prosty i zrobi go każdy, kto nie ma zdolności kulinarnych, a chce dodać elegancji zwyczajnym ciastkom. Wystarczy tylko poznać recepturę i proporcje użytych składników. Jesteś ciekawa jak zrobić tradycyjny lukier na świąteczne pierniczki?
Reklama
Pierniczki na Boże Narodzenie
Nie można wyobrazić sobie Świąt Bożego Narodzenia bez tych przepysznych słodkości, które ozdabiają stół, nadają niepowtarzalny klimat i wywołują na twarzach najmłodszych uśmiech. To właśnie najczęściej dzieci z pomocą dorosłych wypiekają pierniczki i ozdabiają lukrem. Gdy efekt ich pracy jest gotowy, dumnie wskazują palcem na pierniczki świąteczne, bez których ciężko wyobrazić sobie wigilijną kolację.Biały lukier i jego rodzaje
Lukier jest rodzajem polewy, która służy przede wszystkim do zdobienia ciastek lub innych wypieków cukierniczych. Używany głównie przy okazji Bożego Narodzenia lub Wielkanocy do dekorowania świątecznych deserów. Istnieje kilka sposobów na uzyskanie lukru.- Królewski - dzięki jego konsystencji możesz połączyć różne formy przestrzenne
- Cukierniczy (inaczej glazura) - najczęściej wybierana polewa do tego, aby ozdobić ciasta i desery
- Plastyczny - dzięki stałej konsystencji jesteś w stanie stworzyć małe dzieła sztuki - figurki czy dekoracje na torty. Na pewno widziałaś takie niejeden raz
canva.com
Lukier na pierniczki - krok po kroku
Składniki:- 200g cukru pudru
- 5-6 łyżek wody lub soku z cytryny
- Przesiej cukier puder przez sitko
- Do miski, w której znalazł się cukier puder, dodaj sok z cytryny
- Mieszaj wszystko dokładnie aż uzyskasz jednolitą masę. Ten moment jest bardzo ważny, ponieważ polewa nie może wyjść zbyt gęsta, ani zbyt rzadka
- Jeśli lukier jest za gęsty, dodaj wodę lub sok z cytryny. Jeśli jest zbyt wodnisty, dodaj odrobinę cukru pudru
- Gdy uzyskasz pożądany efekt, przejdź do dekorowania
Reklama
- białko jajka
- 200g cukru pudru
- 5 łyżek wody lub soku z cytryny
- Do miski wrzuć białko z cukrem pudrem i zacznij miksować, aby uzyskać jednolitą, sztywną masę
- Dodaj sok z cytryny i ponownie wszystko wymieszaj
- Możesz nakładać lukier, który tuż po nałożeniu na ciastka będzie twardnieć
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Czytaj więcej
Obłędny sernik z musem pistacjowym. Pyszny deser na Dzień Matki
Zbliża się Dzień Matki, więc czas pomyśleć o tym, aby zaskoczyć bliskie osoby pysznym deserem. Jedną z naszych topowych, obłędnie pysznych propozycji jest delikatny sernik z musem pistacjowym. Uwaga! Ten smak uzależnia.
Arbuzowy chłodnik z fetą i miętą - idealna zupa na upały istnieje
Zbliżające się wakacje zachęcają do zmiany diety na lekką, niskokaloryczną i orzeźwiającą. Doskonałą propozycją będzie zatem chłodnik z arbuza z dodatkiem sera feta oraz aromatycznej mięty. To jest pyszne!
Krem z kalafiora. Dodaj ser gorgonzola, aby odkryć nowy i niebanalny smak!
Kalafior nieodzownie kojarzy nam się z pyszną, nowalijkową i wiosenną zupą od babci. Dziś przygotujemy pyszny krem kalafiorowy z dodatkiem intensywnie pachnącego sera gorgonzola. Palce lizać!
Reklama
Reklama
© 2022 ZaradnaKobieta.pl