Jak zrobić kompot z suszu na wieczerzę wigilijną
Jak zrobić kompot z suszu, aby nie zepsuć tradycyjnego smaku, który większość z nas kojarzy z dzieciństwa? Liczy się dobór składników i połączenie ich w odpowiednich proporcjach. Bardzo łatwo jest przedobrzyć, co może doprowadzić do tragedii. Sprawdź, jak przyrządzić kompot, bez którego Wigilia nie może się odbyć.
Reklama
Kompot z suszu - wigilijny przysmak
Tradycyjne potrawy wigilijne w Polsce mogą różnić się od siebie zależnie od danego regionu, jednak tradycyjny kompot wigilijny pojawia się praktycznie zawsze. To dzięki suszonym owocom kompot jest tak wyjątkowy, a jego smak niepowtarzalny. Niegdyś mówiło się, że susz na stole był oznaką tego, że rodzinie się powodziło. Życzono wówczas sobie, aby kolejna wigilijna kolacja była równie obfita. Ciężko sobie wyobrazić inny napój wśród 12 potraw wigilijnych.Składniki na kompot wigilijny - jakie owoce wybrać
Oczywiście najlepiej sprawdzą się suszone owoce, które sprawiają, że smak kompotu jest tak wyjątkowy. Jeśli będziesz kupować owoce w sklepie, zwracaj dokładnie uwagę na opis. Dlaczego jest to tak ważne? Przez pomyłkę możesz sięgnąć po owoce wędzone, a one mają charakterystyczny smak, który nie każdemu może odpowiadać.Reklama
- suszone śliwki 200g
- suszone morele 100g
- figi 100g
- suszone jabłka 100g
- gruszki 500g
- pomarańcza
- cytryna
- miód 10g
- cynamon 1 szt
- goździki 10 szt
canva.com
Jak zrobić kompot z suszu krok po kroku
Przepis jest naprawdę bardzo prosty i nie wymaga zdolności kulinarnych. Nie zapomnij o tym, aby wybrać duży garnek, ponieważ owoce w trakcie przygotowania pęcznieją.- Opłucz suszone owoce, odsącz wodę i wrzuć do garnka, zalewając przegotowaną wodą. Odstaw je na 5-6 godzin lub na całą noc.
- Pomarańczę i cytrynę sparz wrzątkiem, po czym pokrój w plastry. Wrzuć je do owoców w garnku
- Do garnka dodaj laskę cynamonu (może też być mielony) i goździki
- Całość gotuj na małym ogniu około 30 minut
- Na sam koniec możesz dodać miód lub daktyle
Reklama
Czym słodzić kompot z suszu
Zacznijmy od tego, że ze słodzeniem najlepiej poczekać i nie robić tego od razu po ugotowaniu kompotu. Owoce mają to do siebie, że oddają smak i słodycz powoli. Zachęcamy do tego, aby słodzić kompot naturalnymi produktami np. miodem czy daktylami.Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Czytaj więcej
Rozgrzewające przepisy na chłodne dni – zdrowo i pysznie
Czy jest coś lepszego niż pyszne, rozgrzewające danie w chłodne dni? Kiedy temperatura spada, nasze ciała potrzebują czegoś, co pomoże nam się ogrzać i dostarczy nam energii. Sprawdź nasze trzy rozgrzewające przepisy!
Pyszny krem z dyni. Przepis na zbliżającą się jesień
Zupa - krem z aromatycznej i soczystej dyni to jeden z naszych ulubionych pomysłów na ciepłą, rozgrzewającą zupę na jesień. Jest po prostu przepyszna i doskonale smakuje z chrupiącym słonecznikiem lub grzankami. Zapraszamy do zapoznania się z naszym przepisem.
Pyszny gulasz wołowy z Thermomixa - prosty przepis na sos węgierski do placków ziemniaczanych
Delikatne, kruche mięso i aromatyczny sos - tak możemy podawać chrupiące placki ziemniaczane w wersji po węgiersku. Dziś dzielimy się z wami przepisem na pyszny gulasz z Thermomixa. Jest łatwy w przygotowaniu!
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl