Farsz na uszka z grzybami – tradycyjny przepis świąteczny
Uszka z grzybami powinny znaleźć się w czasie wigilijnej wieczerzy na każdym stole. Wiele osób czeka na nie cały rok. Jak je zrobić? Liczy się nie tylko odpowiednio przygotowane ciasto, ale także (a może przede wszystkim!) farsz do uszek według tradycyjnego przepisu. Zdradzamy tradycyjną recepturę krok po kroku!
Reklama
Uszka z grzybami – tradycyjna potrawa wigilijna
Święta Bożego Narodzenia i wigilia to przede wszystkim choinka, prezenty oraz barszcz czerwony i uszka z grzybami, bez których trudno wyobrazić sobie ten wyjątkowy czas. Nie zawiedź bliskich, kupując gotowe dania. Wystarczy znać sprawdzone przepisy, dzięki którym Twoje gotowanie wzniesie się na nowy poziom. Grzybowe uszka są łatwe do wykonania. Podstawą smacznych uszek jest oczywiście farsz z grzybów. Jak zrobić go zgodnie z tradycyjnym przepisem?canva.com
Jak zrobić uszka z grzybami – przepis na farsz
Farsz, którego użyjesz w czasie Wigilii, może być z grzybami, ale niektórzy dodają jeszcze kapustę.Reklama
- 70 g suszonych grzybów leśnych
- 750 ml zimnej wody
- łyżka masła
- łyżka bułki tartej
- 2 cebule
- sól, pieprz
- łyżka oliwy
- Grzyby są najważniejsze, dlatego musisz poświęcić im więcej czasu! Umyj je, wrzuć do garnka i zalej zimną wodą. Najlepiej odstawić je na całą noc
- Po upływie wskazanego czasu postaw grzyby z tą samą wodą (!) na palnik i gotuj przez około 30 minut na bardzo małym ogniu
- Gdy minie pół godziny, odcedź wodę, ale nie wylewaj jej do zlewu. Grzybowy wywar, który powstał, może posłużyć Ci do ugotowania zupy grzybowej lub do barszczu
- Grzyby muszą ostygnąć
- Posiekaj drobno grzyby
- Obrane cebule także drobno pokrój w kosteczkę
- Rozgrzej patelnię. Wyłóż na nią łyżkę masła i oleju, a po chwili dodaj cebulkę
- Smaż do momentu, gdy cebula lekko się zeszkli
- Dodaj posiekane grzyby i smaż na średnim ogniu przez około 3 minuty. Nie zapominaj o mieszaniu. Gdy woda wyparuje, dodaj bułkę tartą, pieprz oraz sól
- Odłóż farsz do wystudzenia. Opcjonalnie możesz go jeszcze posiekać, dzięki czemu łatwiej będzie go formować w czasie lepienia
Z czym podawać wigilijne uszka z grzybami
Najczęściej Polacy uszka podają z czerwonym barszczem bez zakwasu, ale w niektórych domach serwuje się je z grzybową.Reklama
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Czytaj więcej
Jaka mąka na pierogi?
Czy zastanawiałaś się kiedyś, jaka mąka jest najlepsza do przygotowania pysznych pierogów? Wybór odpowiedniej mąki ma ogromne znaczenie dla konsystencji i smaku ciasta. W tym artykule podpowiem Ci, jaką mąkę wybrać, aby Twoje pierogi były lekkie, elastyczne i smaczne. Przygotuj się na odkrycie najlepszego przepisu na ciasto na pierogi!
Jak smażyć karpia?
Jeśli zastanawiasz się, jak smażyć karpia, to trafiłeś we właściwe miejsce! Smażony karp to jedno z najpopularniejszych dań wigilijnych w Polsce. W tym artykule podzielimy się z Tobą przepisem na smażonego karpia, poradami dotyczącymi przygotowania oraz pomysłami na podanie tego pysznego dania.
Stół wigilijny: Inspiracje i sekrety dekoracji
Czy wiesz, że dekoracja stołu wigilijnego może dodać magii i uroku tej wyjątkowej kolacji? Niezależnie od tego, czy jesteś doświadczoną gospodynią, czy dopiero zaczynasz swoją przygodę z organizacją wigilijnego spotkania, mamy dla Ciebie wiele inspiracji i trików, które sprawią, że Twój stół będzie wyglądał zachwycająco. Przygotuj się na niezapomnianą wigilię!
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl