farsz na uszka z grzybami

Farsz na uszka z grzybami – tradycyjny przepis świąteczny

Uszka z grzybami powinny znaleźć się w czasie wigilijnej wieczerzy na każdym stole. Wiele osób czeka na nie cały rok. Jak je zrobić? Liczy się nie tylko odpowiednio przygotowane ciasto, ale także (a może przede wszystkim!) farsz do uszek według tradycyjnego przepisu. Zdradzamy tradycyjną recepturę krok po kroku!
Reklama

Uszka z grzybami – tradycyjna potrawa wigilijna

Święta Bożego Narodzenia i wigilia to przede wszystkim choinka, prezenty oraz barszcz czerwony i uszka z grzybami, bez których trudno wyobrazić sobie ten wyjątkowy czas. Nie zawiedź bliskich, kupując gotowe dania. Wystarczy znać sprawdzone przepisy, dzięki którym Twoje gotowanie wzniesie się na nowy poziom. Grzybowe uszka są łatwe do wykonania. Podstawą smacznych uszek jest oczywiście farsz z grzybów. Jak zrobić go zgodnie z tradycyjnym przepisem?
grzyby na farsz do świątecznych uszek
canva.com

Jak zrobić uszka z grzybami – przepis na farsz

Farsz, którego użyjesz w czasie Wigilii, może być z grzybami, ale niektórzy dodają jeszcze kapustę.
Reklama
My skupimy się na tej pierwszym przepisie, który w naszej ocenie jest bardziej tradycyjny. Składniki:
  • 70 g suszonych grzybów leśnych
  • 750 ml zimnej wody
  • łyżka masła
  • łyżka bułki tartej
  • 2 cebule
  • sól, pieprz
  • łyżka oliwy
Przygotowanie krok po kroku:
  1. Grzyby są najważniejsze, dlatego musisz poświęcić im więcej czasu! Umyj je, wrzuć do garnka i zalej zimną wodą. Najlepiej odstawić je na całą noc
  2. Po upływie wskazanego czasu postaw grzyby z tą samą wodą (!) na palnik i gotuj przez około 30 minut na bardzo małym ogniu
  3. Gdy minie pół godziny, odcedź wodę, ale nie wylewaj jej do zlewu. Grzybowy wywar, który powstał, może posłużyć Ci do ugotowania zupy grzybowej lub do barszczu
  4. Grzyby muszą ostygnąć
  5. Posiekaj drobno grzyby
  6. Obrane cebule także drobno pokrój w kosteczkę
  7. Rozgrzej patelnię. Wyłóż na nią łyżkę masła i oleju, a po chwili dodaj cebulkę
  8. Smaż do momentu, gdy cebula lekko się zeszkli
  9. Dodaj posiekane grzyby i smaż na średnim ogniu przez około 3 minuty. Nie zapominaj o mieszaniu. Gdy woda wyparuje, dodaj bułkę tartą, pieprz oraz sól
  10. Odłóż farsz do wystudzenia. Opcjonalnie możesz go jeszcze posiekać, dzięki czemu łatwiej będzie go formować w czasie lepienia

Z czym podawać wigilijne uszka z grzybami

Najczęściej Polacy uszka podają z czerwonym barszczem bez zakwasu, ale w niektórych domach serwuje się je z grzybową.
Reklama
Kluczowe jest to, aby połączyć je z zupami, które nie są treściowe i nie mają zbyt wielu dodatków. Te niewielkie pierogi mogą być także podawane jako samodzielne danie. Wystarczy je tylko przesmażyć na patelni z masłem i czosnkiem.
Reklama
Autor - Olga Szarycka
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
o.szarycka@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama