Zupa grzybowa wigilijna z makaronem – przepis świąteczny
(Aktualizacja: 24 marca 2022)
Do przeczytania w ok. 2 min.
Zupa grzybowa wigilijna z makaronem zagości w czasie świąt w większości polskich domów. Ciężko wyobrazić sobie bez niej wieczerzę wigilijną. Obok pierogów i barszczu z uszkami jest jedną z najważniejszych potraw. Esencjonalne grzyby połączone z warzywami tworzą wywar, który najlepiej smakuje tylko 24 grudnia. Zobacz jak zrobić wigilijną zupę grzybową z makaronem według tradycyjnego przepisu!
Reklama
Wigilijna zupa grzybowa – przepis świąteczny
Tradycyjne potrawy wigilijne mają to do siebie, że ich smak utożsamiamy przede wszystkim ze świątecznym klimatem. Dlatego też jedząc barszcz czerwony w połowie sierpnia możesz czuć się trochę dziwnie. W zależności od regionu Polski w czasie Bożego Narodzenia na stole pojawia się barszcz czerwony z uszkami lub wspomniana zupa grzybowa z makaronem. To, jak będzie smakować, wiele zależy od tego, jakie grzyby wybierzesz i ile ich użyjesz. Po pierwsze musi być esencjonalnie, a po drugie według tradycyjnego przepisu. Składniki:- 50 g suszonych grzybów (najlepiej sprawdzą się borowiki)
- ząbek czosnku
- 2 litry bulionu (może być woda z kostką bulionową warzywną lub grzybową)
- 2 marchewki
- pietruszka
- por
- 1/4 selera
- 2 cebule
- 2 łyżki oleju
- łyżka mąki
- łyżka masła
- 3 łyżki śmietanki 18% do zup i sosów
- Przyprawy: 2 listki laurowe, 3 ziela angielskie, 4 ziarna pieprzu, sól i pieprz
Reklama
canva.com
Zupa grzybowa na wigilię – przygotowanie krok po kroku
- Bardzo ważne jest przede wszystkim dokładne umycie grzybów i wypłukanie ich pod bieżącą wodą. Nie może być w nich piasku!
- Włóż je do miski i zalej szklanką wody, odstaw na noc
- Bulion zagotuj w garnku i dodaj przyprawy, sól i pieprz
- Umytą wcześniej włoszczyznę i ząbek czosnku dodaj do bulionu. Gotuj całość przez pół godziny
- Podczas gdy bulion będzie się gotować, umyj cebulę i pokrój ją w kostkę i zeszklij ją na dwóch łyżkach oleju
- Czas na głównych bohaterów, czyli grzyby. Odcedź i pokrój na małe kosteczki
- Dodaj grzyby do cebuli i przez chwilę podsmaż
- Po chwili zawartość patelni przełóż do bulionu i gotuj przez około 30 minut
- Na patelnię wysyp mąkę i podsmażaj ją na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając łyżką (najlepiej sprawdzi się do tego drewniana)
- Na patelnię powoli i stopniowo wlej dwie chochle bulionu, nie zapominając o mieszaniu do momentu aż nie będzie grudek z mąki
- Zawartość patelni wlej do garnka i gotuj przez około 15-20 minut
- Odstaw zupę i po chwili dodaj do niej śmietankę
- Na koniec wyciągnij warzywa. Zupa najlepiej smakuje podana z makaronem
Zobacz także
Reklama
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Czytaj więcej
Obłędny sernik z musem pistacjowym. Pyszny deser na Dzień Matki
Zbliża się Dzień Matki, więc czas pomyśleć o tym, aby zaskoczyć bliskie osoby pysznym deserem. Jedną z naszych topowych, obłędnie pysznych propozycji jest delikatny sernik z musem pistacjowym. Uwaga! Ten smak uzależnia.
Arbuzowy chłodnik z fetą i miętą - idealna zupa na upały istnieje
Zbliżające się wakacje zachęcają do zmiany diety na lekką, niskokaloryczną i orzeźwiającą. Doskonałą propozycją będzie zatem chłodnik z arbuza z dodatkiem sera feta oraz aromatycznej mięty. To jest pyszne!
Krem z kalafiora. Dodaj ser gorgonzola, aby odkryć nowy i niebanalny smak!
Kalafior nieodzownie kojarzy nam się z pyszną, nowalijkową i wiosenną zupą od babci. Dziś przygotujemy pyszny krem kalafiorowy z dodatkiem intensywnie pachnącego sera gorgonzola. Palce lizać!
Reklama
Reklama
© 2022 ZaradnaKobieta.pl