zupa grzybowa z makaronem

Zupa grzybowa wigilijna z makaronem – przepis świąteczny

Zupa grzybowa wigilijna z makaronem zagości w czasie świąt w większości polskich domów. Ciężko wyobrazić sobie bez niej wieczerzę wigilijną. Obok pierogów i barszczu z uszkami jest jedną z najważniejszych potraw. Esencjonalne grzyby połączone z warzywami tworzą wywar, który najlepiej smakuje tylko 24 grudnia. Zobacz jak zrobić wigilijną zupę grzybową z makaronem według tradycyjnego przepisu!
Reklama

Wigilijna zupa grzybowa – przepis świąteczny

Tradycyjne potrawy wigilijne mają to do siebie, że ich smak utożsamiamy przede wszystkim ze świątecznym klimatem. Dlatego też jedząc barszcz czerwony w połowie sierpnia możesz czuć się trochę dziwnie. W zależności od regionu Polski w czasie Bożego Narodzenia na stole pojawia się barszcz czerwony z uszkami lub wspomniana zupa grzybowa z makaronem. To, jak będzie smakować, wiele zależy od tego, jakie grzyby wybierzesz i ile ich użyjesz. Po pierwsze musi być esencjonalnie, a po drugie według tradycyjnego przepisu. Składniki:
  • 50 g suszonych grzybów (najlepiej sprawdzą się borowiki)
  • ząbek czosnku
  • 2 litry bulionu (może być woda z kostką bulionową warzywną lub grzybową)
  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • por
  • 1/4 selera
  • 2 cebule
  • 2 łyżki oleju
  • łyżka mąki
  • łyżka masła
  • 3 łyżki śmietanki 18% do zup i sosów
  • Przyprawy: 2 listki laurowe, 3 ziela angielskie, 4 ziarna pieprzu, sól i pieprz
*Oczywiście nie zapomnij o makaronie, który ugotuj wcześniej tego samego dnia, aby nie musieć tego robić tuż przed wieczerzą wigilijną.
Reklama
W końcu chodzi o to, aby zaoszczędzić czas, prawda?
grzyby na wigilijną zupę grzybową
canva.com

Zupa grzybowa na wigilię – przygotowanie krok po kroku

  1. Bardzo ważne jest przede wszystkim dokładne umycie grzybów i wypłukanie ich pod bieżącą wodą. Nie może być w nich piasku!
  2. Włóż je do miski i zalej szklanką wody, odstaw na noc
  3. Bulion zagotuj w garnku i dodaj przyprawy, sól i pieprz
  4. Umytą wcześniej włoszczyznę i ząbek czosnku dodaj do bulionu. Gotuj całość przez pół godziny
  5. Podczas gdy bulion będzie się gotować, umyj cebulę i pokrój ją w kostkę i zeszklij ją na dwóch łyżkach oleju
  6. Czas na głównych bohaterów, czyli grzyby. Odcedź i pokrój na małe kosteczki
  7. Dodaj grzyby do cebuli i przez chwilę podsmaż
  8. Po chwili zawartość patelni przełóż do bulionu i gotuj przez około 30 minut
  9. Na patelnię wysyp mąkę i podsmażaj ją na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając łyżką (najlepiej sprawdzi się do tego drewniana)
  10. Na patelnię powoli i stopniowo wlej dwie chochle bulionu, nie zapominając o mieszaniu do momentu aż nie będzie grudek z mąki
  11. Zawartość patelni wlej do garnka i gotuj przez około 15-20 minut
  12. Odstaw zupę i po chwili dodaj do niej śmietankę
  13. Na koniec wyciągnij warzywa. Zupa najlepiej smakuje podana z makaronem
W związku z tym, że nie wszyscy lubią grzyby pływające w zupie, możesz je przesmażyć w mące i postawić na stole wśród wigilijnych potraw.
Reklama
Z pewnością szybko znikną z półmisków!
Reklama
Autor - Olga Szarycka
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
o.szarycka@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama