Zupa grzybowa wigilijna z makaronem – przepis świąteczny
(Aktualizacja: 24 marca 2022)
Do przeczytania w ok. 2 min.
Zupa grzybowa wigilijna z makaronem zagości w czasie świąt w większości polskich domów. Ciężko wyobrazić sobie bez niej wieczerzę wigilijną. Obok pierogów i barszczu z uszkami jest jedną z najważniejszych potraw. Esencjonalne grzyby połączone z warzywami tworzą wywar, który najlepiej smakuje tylko 24 grudnia. Zobacz jak zrobić wigilijną zupę grzybową z makaronem według tradycyjnego przepisu!
Reklama
Wigilijna zupa grzybowa – przepis świąteczny
Tradycyjne potrawy wigilijne mają to do siebie, że ich smak utożsamiamy przede wszystkim ze świątecznym klimatem. Dlatego też jedząc barszcz czerwony w połowie sierpnia możesz czuć się trochę dziwnie. W zależności od regionu Polski w czasie Bożego Narodzenia na stole pojawia się barszcz czerwony z uszkami lub wspomniana zupa grzybowa z makaronem. To, jak będzie smakować, wiele zależy od tego, jakie grzyby wybierzesz i ile ich użyjesz. Po pierwsze musi być esencjonalnie, a po drugie według tradycyjnego przepisu. Składniki:- 50 g suszonych grzybów (najlepiej sprawdzą się borowiki)
- ząbek czosnku
- 2 litry bulionu (może być woda z kostką bulionową warzywną lub grzybową)
- 2 marchewki
- pietruszka
- por
- 1/4 selera
- 2 cebule
- 2 łyżki oleju
- łyżka mąki
- łyżka masła
- 3 łyżki śmietanki 18% do zup i sosów
- Przyprawy: 2 listki laurowe, 3 ziela angielskie, 4 ziarna pieprzu, sól i pieprz
Reklama
canva.com
Zupa grzybowa na wigilię – przygotowanie krok po kroku
- Bardzo ważne jest przede wszystkim dokładne umycie grzybów i wypłukanie ich pod bieżącą wodą. Nie może być w nich piasku!
- Włóż je do miski i zalej szklanką wody, odstaw na noc
- Bulion zagotuj w garnku i dodaj przyprawy, sól i pieprz
- Umytą wcześniej włoszczyznę i ząbek czosnku dodaj do bulionu. Gotuj całość przez pół godziny
- Podczas gdy bulion będzie się gotować, umyj cebulę i pokrój ją w kostkę i zeszklij ją na dwóch łyżkach oleju
- Czas na głównych bohaterów, czyli grzyby. Odcedź i pokrój na małe kosteczki
- Dodaj grzyby do cebuli i przez chwilę podsmaż
- Po chwili zawartość patelni przełóż do bulionu i gotuj przez około 30 minut
- Na patelnię wysyp mąkę i podsmażaj ją na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając łyżką (najlepiej sprawdzi się do tego drewniana)
- Na patelnię powoli i stopniowo wlej dwie chochle bulionu, nie zapominając o mieszaniu do momentu aż nie będzie grudek z mąki
- Zawartość patelni wlej do garnka i gotuj przez około 15-20 minut
- Odstaw zupę i po chwili dodaj do niej śmietankę
- Na koniec wyciągnij warzywa. Zupa najlepiej smakuje podana z makaronem
Zobacz także
Reklama
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Czytaj więcej
Jaka mąka na pierogi?
Czy zastanawiałaś się kiedyś, jaka mąka jest najlepsza do przygotowania pysznych pierogów? Wybór odpowiedniej mąki ma ogromne znaczenie dla konsystencji i smaku ciasta. W tym artykule podpowiem Ci, jaką mąkę wybrać, aby Twoje pierogi były lekkie, elastyczne i smaczne. Przygotuj się na odkrycie najlepszego przepisu na ciasto na pierogi!
Jak smażyć karpia?
Jeśli zastanawiasz się, jak smażyć karpia, to trafiłeś we właściwe miejsce! Smażony karp to jedno z najpopularniejszych dań wigilijnych w Polsce. W tym artykule podzielimy się z Tobą przepisem na smażonego karpia, poradami dotyczącymi przygotowania oraz pomysłami na podanie tego pysznego dania.
Stół wigilijny: Inspiracje i sekrety dekoracji
Czy wiesz, że dekoracja stołu wigilijnego może dodać magii i uroku tej wyjątkowej kolacji? Niezależnie od tego, czy jesteś doświadczoną gospodynią, czy dopiero zaczynasz swoją przygodę z organizacją wigilijnego spotkania, mamy dla Ciebie wiele inspiracji i trików, które sprawią, że Twój stół będzie wyglądał zachwycająco. Przygotuj się na niezapomnianą wigilię!
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl