Sałatka jarzynowa w miseczce, udekorowana pietruszką.

Sałatka jarzynowa z jabłkiem na Wigilię

Chyba nie ma bardziej tradycyjnego polskiego dodatku niż sałatka jarzynowa. Trudno wyobrazić sobie bez niej Święta, czy jakąkolwiek uroczystość rodzinną. Jest bardzo prosta w wykonaniu. W każdym domu robi się ją troszkę inaczej, dodaje różne składniki, podstawą są jednak warzywa i... jabłko. Ono nadaje całości niepowtarzalnego smaku. Poniżej sprawdzony sposób na wykonanie domowej sałatki warzywnej.
Reklama

Jabłko — sekretny składnik

Jabłka jako owoce, kojarzą się głównie z deserami, ciastami, plackami czy sycącymi owsiankami. Okazuje się jednak, że idealnie sprawdzają się też w wytrawnych daniach. Jako składnik sałatki podkręcają jej smak, dodają świeżości i lekkości. Bez nich sałatka jarzynowa mogłaby być trochę mdła, chociaż oczywiście też by wyszła.
Jabłka w skrzyni. W tle marchewki, pomidory i sałata.
Canva

Sałatka jarzynowa — składniki

Do sałatki potrzebujesz kilku gotowanych warzyw. Najlepiej zrobić na nich bulion, który wykorzysta się później do zrobienia zupy na przykład wigilijnej zupy grzybowej. Poniżej lista potrzebnych produktów:
  • 3 ogórki kiszone
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki (korzeń)
  • 1 seler (korzeń)
  • 1 puszka groszku
  • 0,5 dużego jabłka
  • 0,5 małej cebuli
  • sól
  • pieprz
  • majonez
Selery, pietruszki i marchewki na ciemnym tle.
Canva

Sałatka jarzynowa — przepis

Wykonanie całości jest bardzo proste.
Reklama
Jedyne co może zająć więcej czasu to ugotowanie warzyw i poczekanie aż wystygną.
  1. Umyj i obierz marchewkę, pietruszkę i seler.
  2. Ugotuj warzywa do miękkości.
  3. W międzyczasie pokrój ogórki w drobną kostkę (możesz je też wcześniej obrać — wtedy sałatka będzie mieć delikatniejszą fakturę).
  4. Pokrój cebulę w drobną kostkę.
  5. Wystudź warzywa i też pokrój w drobną kostkę.
  6. Obierz i pokrój jabłko w drobną kostkę.
  7. Otwórz puszkę z groszkiem i go odcedź.
  8. Połącz ze sobą wszystkie składniki. Zamieszaj.
  9. Dopraw solą i pieprzem.
  10. Dodaj majonez.
Uwaga: majonez dodawaj tylko do sałatki, którą planujesz od razu podać.
Reklama
Jeśli porcja jest za duża na jeden raz, nie łącz jej z majonezem. Zrobisz to tuż przed podaniem. Inaczej sałatka może skwaśnieć.

Sałatka jarzynowa na Wigilię

To danie idealnie sprawdzi się na wigilijnym stole jako jedna z 12 potraw. Jest smaczne, sycące i proste w wykonaniu. Oczywiście sałatkę jarzynową można podać też na Święta i różne uroczystości rodzinne. Jest ona też doskonałym rozwiązaniem, kiedy nie ma co zrobić z włoszczyzną, jaka została po ugotowaniu bulionu warzywnego albo rosołu.
Reklama
Autor - Olga Szarycka
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
o.szarycka@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama