zupa grzybowa

Zupa grzybowa wigilijna babci - poznaj tajemnicę najlepszej zupy grzybowej

Zupa grzybowa wigilijna to obowiązkowy element świątecznego menu. Wprawdzie są domy, w których na stołach króluje wówczas barszcz, ale jednak większość rodaków gotuje na ten wigilijny wieczór zupę grzybową. Jak ją przygotować, aby smakowała dosłownie tak, jak u babci? Zdradzimy Ci przepis krok po kroku.
Reklama

Zupa grzybowa wilijna babci – składniki

Oczywiście każda babcia powiedziałaby, że największą tajemnicą jej wigilijnej zupy grzybowej są grzyby, które zbiera się w lesie samodzielnie. Rzecz jasna można kupić je w sklepie, ale pomijamy przez to ten leśny spacer i cały proces suszenia, a co za tym idzie, nie wkładamy w przygotowanie naszych grzybów (a później też i zupy) aż tyle serca. A najlepiej smakują potrawy, które gotujemy z miłością. Co oprócz tej miłości będzie nam potrzebne?
  • Pęczek świeżej włoszczyzny
  • Suszone grzybki – około szklanka (rekomendujemy prawdziwki, ale oczywiście można wykorzystać też inne grzyby)
  • Duża cebula
  • Śmietanka 30% - 2 łyżki
  • Prawdziwe masło – 2 łyżki
  • 2 łyżki mąki
  • 2 litry wody (lub gotowy bulion warzywny)
  • Kostka rosołowa – warzywna
  • Liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i sól do smaku
Niektórzy jedzą zupę grzybową z pierogami.
Reklama
Inni wybierają na przykład makaron.
suszone grzyby
canva.com

Zupa grzybowa wigilijna jak u babci – krok po kroku

Jak przygotować najlepszą, wigilijną zupę grzybową? Najpierw moczymy nasze grzybki w zimnej wodzie. Teoretycznie wystarczy im kilka godzin, ale my polecamy dać im na to moczenie nawet całą noc. Rano można odcedzić grzybki i zająć się ich siekaniem.
Reklama
Kawałeczki muszą być naprawdę drobne (choć są też zwolennicy wrzucania do zupy całych grzybów). Warzywa z naszej włoszczyzny dokładnie obieramy, dzielimy na mniejsze kawałki. Z cebuli również zdejmujemy skórę i wkładamy ją razem z warzywami do garnka. Zalewamy wodą, dokładamy grzyby, dodajemy ziele angielskie i liść laurowy, naszą kostkę rosołową, a także 2 łyżki masła. Wszystko gotujemy przez mniej więcej 30-40 minut (grzyby muszą być miękkie). Śmietankę roztrzepujemy z mąką i zabielamy nią naszą zupę. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem – do smaku. Podajemy na gorąco. Jest pyszna już od pierwszej chwili i gwarantujemy, że nie doczeka następnego dnia. Smacznego!  
Reklama
Autor - Olga Szarycka
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
o.szarycka@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama