Bigos na czarnym półmisku stojącym na czarnym rustykalnym stole

Wege bigos – jak przygotować świąteczny bigos wegetariański?

Bigos to jedna z najważniejszych świątecznych potraw, bez której wiele osób nie wyobraża sobie Bożego Narodzenia. Danie to bardzo mocno kojarzy się z mięsem – czy da się więc przygotować wegetariańską wersję tej kultowej dla Polaków potrawy? Oczywiście! Wszystko, czego potrzeba to kwaśna kapusta, smakowite grzyby i dużo, dużo przypraw.
Reklama

Bigos świąteczny – czy zawsze musi być z mięsem?

Zanim ktokolwiek oburzy się, że bigos bez mięsa to herezja, przypomnijmy, że w dawnej Polsce danie to było gulaszem przyrządzanym z bardzo różnych składników. Często rzeczywiście było to mięso, ale zdarzały się też ryby, raki, a nierzadko resztki innych potraw. Poza tym, słowo bigos oznaczało przede wszystkim sposób przygotowania składników dania – siekanie ich na drobne kawałki.
Grzyby suszone w drewnianej miseczce
Canva

Jak zrobić wegetariański bigos?

Tak naprawdę przepis na wege bigos nie różni się szczególnie od tradycyjnego. Innowacją są jednak roślinne wędliny oraz sos sojowy, który zapewni potrawie słonawy “mięsny” posmak.
Reklama

Składniki

  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 10 g podgrzybków (namoczonych dzień wcześniej)
  • 40 g koncentratu pomidorowego
  • 10 g wędzonych śliwek
  • 100 g boczku roślinnego
  • 150 g kiełbasek roślinnych
  • 75 ml czerwonego wina wytrawnego
  • 1 cebula
  • 1 kwaśne jabłko
  • olej
  • pół litra wody

Przyprawy

  • 2 liście laurowe
  • 5 ziarna pieprzu
  • 2 ziarna jałowca
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 2 goździki
  • pół łyżeczki cząbru
  • pół łyżeczki papryki wędzonej
  • pół łyżeczki rozmarynu
  • pół łyżeczki ziaren gorczycy
  • pół łyżeczki kminku
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki sosu sojowego

Przygotowanie

1. Kapustę odciśnij i pokrój na mniejsze porcje. 2. Do dużego garnka nalej oleju, tak by pokrył całe dno. Cebulę pokrój w drobną kostkę, wrzuć do garnka i lekko zeszklij. 3.
Reklama
Do cebuli dodaj wszystkie zioła i przesmaż razem przez pół minuty. 4. Do garnka wrzuć pokrojoną kapustę, zalej osoloną wrzącą wodą i gotuj pod przykryciem przez godzinę na małym ogniu. 5. Na tarce zetrzyj jabłko razem ze skórką. Namoczone grzyby i śliwki potnij na paski i dodaj wszystko do kapusty. Wlej sos sojowy. Jeśli trzeba, dolej do garnka wody. Całość gotuj przez godzinę. 6. Do bigosu wlej koncentrat pomidorowy oraz wino. Wymieszaj i w razie potrzeby dolej wody. Gotuj pod przykryciem przez około 3 godziny, pilnując, by w garnku stale była woda. 7. Do bigosu dodaj pokrojony w kostkę roślinny boczek i kiełbaski. Delikatnie wymieszaj. Gotowe! Bigos przygotuj trzy dni przed świętami i codziennie odgrzewaj na małym ogniu. Dzięki temu wszystkie smaki znakomicie się wymieszają i bigos nabierze charakteru.
Reklama
Autor - Olga Szarycka
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
o.szarycka@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama