potrawy wigilijne w Małopolsce

Tradycyjne potrawy wigilijne w Małopolsce, czyli wigilia po Krakowsku

Dwanaście wigilijnych potraw już 24 grudnia zagości na stołach w zdecydowanej większości polskich domów. Bożonarodzeniowa wieczerza zapewne dla wielu z Was kojarzy się przede wszystkim z dzieciństwem, kiedy to zgodnie z tradycją należało spróbować wszystkich 12 dań świątecznych. W Małopolsce wigilijne menu zawiera kilka ciekawy potraw, których nie spotkasz nigdzie indziej. Jak zatem wygląda wigilia po krakowsku i jakie dania można znaleźć na stołach Krakowiaków? Wyjaśniamy!
Reklama

Wigilia w Małopolsce

Krakowska wigilia składa się oczywiście z 12 tradycyjnych potraw wigilijnych. Jak wiadomo liczba dań nie jest przypadkowa, gdyż symbolizuje 12 apostołów, którzy zasiadali do ostatniej wieczerzy. Dzień 24 grudnia według wigilijnej tradycji jest dniem postnym tak jak w całym kraju, lecz nie jest wolny od pracy. Popołudniowa kolacja to czas spędzany w gronie najbliższej rodziny tak samo zresztą jak pierwszy oraz drugi dzień Świąt Bożego Narodzenia. Wielu Małopolszczan całymi rodzinami wybiera się na pasterkę, gdzie w swoim lokalnym kościele podziwiają bożonarodzeniową szopkę i śpiewają kolędy.
wigilijny stół w Małopolsce z tradycyjnymi potrawami
canva.com

Tradycyjne potrawy wigilijne w Małopolsce

Największym zaskoczeniem jeśli chodzi o dania wigilijne w Małopolsce jest przede wszystkim smażony karp podawany ze słodką chałką.
Reklama
Ta nietypowa forma jedzenia ryby praktykowana jest tylko i wyłącznie w regionie małopolskim. Poza tym Małopolszczanie zamiast czerwonego barszczu chętnie sięgają po inne zupy, które są oczywiście przygotowywane według świątecznych przepisów. Najpopularniejsze potrawy wigilijne w Małopolsce to przede wszystkim:
  • Barszcz z uszkami
  • Zupa grzybowa
  • Zupa migdałowa
  • Zupa owocowa
  • Zupa rybna
  • Zupa grochowa
  • Tradycyjna zupa grzybowa
  • Pierogi z kapustą i suszonymi grzybami
  • Kasza z suszonymi grzybami i śliwkami
  • Kutia
  • Paszteciki z grzybami
  • Fasola z suszonymi śliwkami
  • Kapusta z grochem
  • Kulebiak z grzybami i kapustą
  • Kluski z makiem
  • Karp smażony podawany ze słodką chałką
  • Przekładaniec krakowski
  • Tradycyjny kompot z suszu
  • Kiszone rydze
Jak sama widzisz niektóre tradycyjne potrawy wigilijne w Małopolsce są nieco inne od tych znanych w pozostałych regionach.
Reklama
Jednak po głębszym zastanowieniu można dostrzec jeden wspólny mianownik, który łączy je ze sobą...
Reklama
Autor - Olga Szarycka
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
o.szarycka@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama