Najprostszy makowiec świąteczny – jak szybko przygotować ciasto z makiem?
Święta już za progiem, a tu nagle okazało się, że wszyscy zapomnieli o makowcu? Czy w takim razie trzeba obejść się smakiem i pogodzić z narzekaniami teściowej? Niekoniecznie! Przedstawiamy przepis na prosty makowiec na kruchym spodzie, który błyskawicznie przygotujesz nawet tuż przed Wigilią!
Reklama
Najprostszy makowiec – w czym tkwi jego sekret?
Tradycyjne potrawy wigilijne niestety często są pracochłonne. Ważną, ale dość długotrwałą częścią przyrządzania makowca jest moczenie i gotowanie maku. Jednak dzięki gotowej masie z puszki możesz skoncentrować się na przygotowaniu samego spodu. W wielu masach znajdują się już bakalie oraz miód, tak więc nie musisz martwić się zakupem i siekaniem orzechów czy skórki pomarańczowej.Canva
Najprostszy makowiec świąteczny – jak go przygotować?
Przyrządzenie makowca znacznie ułatwia brak konieczności rolowania ciasta.Reklama
Składniki
- 300 g mąki pszennej
- 150 g zimnego masła
- 70 g cukru pudru
- 3 żółtka
- pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 850 g masy makowej
Canva
Przygotowanie
1. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i solą. 2.Reklama
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Czytaj więcej
Pyszny gulasz wołowy z Thermomixa - prosty przepis na sos węgierski do placków ziemniaczanych
Delikatne, kruche mięso i aromatyczny sos - tak możemy podawać chrupiące placki ziemniaczane w wersji po węgiersku. Dziś dzielimy się z wami przepisem na pyszny gulasz z Thermomixa. Jest łatwy w przygotowaniu!
Zupa czosnkowa z przepisu Magdy Gessler. Niebo w gębie!
Zupa czosnkowa jest delikatna i jednocześnie może być doskonałym daniem na rozgrzanie organizmu. Wersja z przepisu Magdy Gessler jest niezwykle pyszna i zachwyci wyjątkowym smakiem nawet najbardziej wymagających gości.
Churros - hiszpańskie "pręciki" podbijają świat!
Churros to jeden z naszych ulubionych deserów. To hiszpański pączek z chrupiącym na zewnątrz i miękkim, puszystym wnętrzem. Tradycyjnie podawane są z gorącą czekoladą lub kawą. Zobaczcie, jak zrobić je w domu.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2022 ZaradnaKobieta.pl