Kawałek makowca na czarnym talerzu udekorowanym suszonymi plastrami pomarańczy

Najprostszy makowiec świąteczny – jak szybko przygotować ciasto z makiem?

Święta już za progiem, a tu nagle okazało się, że wszyscy zapomnieli o makowcu? Czy w takim razie trzeba obejść się smakiem i pogodzić z narzekaniami teściowej? Niekoniecznie! Przedstawiamy przepis na prosty makowiec na kruchym spodzie, który błyskawicznie przygotujesz nawet tuż przed Wigilią!
Reklama

Najprostszy makowiec – w czym tkwi jego sekret?

Tradycyjne potrawy wigilijne niestety często są pracochłonne. Ważną, ale dość długotrwałą częścią przyrządzania makowca jest moczenie i gotowanie maku. Jednak dzięki gotowej masie z puszki możesz skoncentrować się na przygotowaniu samego spodu. W wielu masach znajdują się już bakalie oraz miód, tak więc nie musisz martwić się zakupem i siekaniem orzechów czy skórki pomarańczowej.
Masa makowa w misce posypana żurawiną i skórką pomarańczową
Canva

Najprostszy makowiec świąteczny – jak go przygotować?

Przyrządzenie makowca znacznie ułatwia brak konieczności rolowania ciasta.
Reklama
Po przygotowaniu spodu wystarczy wylać na niego gotową masę makową i całość włożyć do piekarnika.

Składniki

  • 300 g mąki pszennej
  • 150 g zimnego masła
  • 70 g cukru pudru
  • 3 żółtka
  • pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1  łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 850 g masy makowej
Kawałek makowca z borówką na srebrnym widelcu
Canva

Przygotowanie

1. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i solą. 2.
Reklama
Do mąki dodaj pokrojone w kostkę zimne masło, cukier puder, ekstrakt waniliowy. Szybko zagnieć palcami lub posiekaj do uzyskania kruszonki. 3. Do ciasta dodaj żółtka i wyrób do połączenia – ciasto powinno dać się uformować w kulę. Owiń ją folią spożywczą i włóż do lodówki na minimum 30 minut. 4. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli i ostrożnie wmieszaj je do masy makowej. 5. Schłodzone ciasto podziel na pół. Jedną częścią wylep dno blachy do pieczenia o wymiarach 21 cm x 25 cm. Drugą część rozwałkuj i pokrój na paski. 6. Na spód wylej masę makową z białkami i wyrównaj. Na wierzchu ułóż na krzyż paski ciasta. 7. Makowiec piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 45 minut lub do zrumienienia ciasta. Wierzch makowca możesz posypać migdałami lub polać lukrem.
Reklama
Autor - Olga Szarycka
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
o.szarycka@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama