wigilijna zupa grzybowa magdy gessler

Wigilijna zupa grzybowa – przepis Magdy Gessler

Wigilijna zupa grzybowa to danie, bez którego trudno sobie wyobrazić wieczerzę 24 grudnia. Świąt Bożego Narodzenia to nie tylko czas karpia i barszczu. To przede wszystkim czas niezwykle aromatycznych potraw na bazie suszonych grzybów. Tradycyjną zupę na wigilijnym stole podaje się zamiast barszczu z uszkami. Jak zrobić idealną grzybową? Przepis Magdy Gessler rozwiewa wszelkie wątpliwości!
Reklama

Wigilijna zupa grzybowa – przepis Magdy Gessler

Zupa grzybowa babci jest oczywiście najlepsza, ale w sytuacji gdy musisz przygotować ją samodzielnie, najlepiej sprawdzi się przepis na wigilijną zupę grzybową popularnej restauratorki i osobowości telewizyjnej – Magdy Gessler! Składniki
  • 250 g suszonych grzybów
  • 3 marchewki
  • 2 pory
  • 1 seler
  • 1/4 główki białej kapusty
  • 1 pietruszka
  • 1 duża biała cebula
  • 2 łyżki masła
  • 180 g sera korycińskiego z czarnuszką
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • przyprawy: sól, pieprz
grzyby na wigilijną zupę grzybową według przepisu magdy gessler
canva.com

Jak przygotować tradycyjną zupę grzybową

Przepis jest banalnie łatwy w przygotowaniu i nie wymaga ponadprzeciętnych umiejętności kulinarnych.
Reklama
Jedyne, o czym musisz pamiętać, to namoczenie grzybów w zimnej wodzie dzień przed gotowaniem zupy. Grzybowa Magdy Gessler krok po kroku
  1. Suszone grzyby warto zamoczyć dzień wcześniej w niewielkiej ilości wody, którą należy pozostawić i wykorzystać w dalszej części przepisu
  2. Obierz warzywa zetrzyj na grubych oczkach tarki, natomiast namoczone grzyby pokrój w cienkie paski
  3. Do dużego garnka dodaj masło i podsmaż na nim drobno posiekaną cebulę, która powinna zostać delikatnie zeszklona. Przypalona cebula spowoduje gorzki posmak zupy
  4. Kolejnym krokiem jest dodanie do zeszklonej cebulki posiekanych wcześniej grzybów oraz warzyw. Następnie podsmaż zawartość garnka ciągle mieszając przez ok. 30 sekund
  5. Podsmażone warzywa z grzybami grzyby zalej bulionem i wodą pozostałą z namaczania suszonych grzybów. Zamieszaj i gotuj na wolnym ogniu do momentu aż warzywa uzyskają odpowiednią miękkość – ok. 50 minut
  6. Po tym czasie wyłącz palnik i dodaj do zupy pokrojony w drobną kostkę ser koryciński. To również dobry moment na doprawienie potrawy solą oraz pieprzem
Smacznego!

Z czym podawać wigilijną zupę grzybową

Wigilijna zupa z grzybów może być podawana zarówno z grzankami, jak i z makaronem.
Reklama
Co ciekawe w niektórych rejonach Polskich grzybową na wigilii podaje się również z ugotowanymi ziemniakami. Tekst został opracowany na podstawie przepisu na zupę grzybową Magdy Gessler z książki kucharskiej "Smaczna Polska. Kulinarny przewodnik regionalny".
Reklama
Autor - Olga Szarycka
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
o.szarycka@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama