Jak liczyć wigilijne potrawy? Zobacz!
Wigilia to czas radości, świętowania i oczywiście... jedzenia! Na stole powinno znaleźć się dwanaście tradycyjnych potraw i każdej należy spróbować. Niektóre z nich pojawiają się tylko w ten jeden jedyny wieczór w roku, na przykład kutia. Inne typu czerwony barszcz czy pierogi serwowane są częściej, ale też w bardziej świąteczne dni. Pojawia się jednak pytanie: jak liczyć wigilijne potrawy?
Reklama
Tradycyjne potrawy wigilijne — skąd się wzięły
Przyjęło się zakładać, że dwanaście potraw symbolizuje dwunastu apostołów i chrześcijaństwo. W rzeczywistości ta tradycja wywodzi się jeszcze z czasów pogańskich, kiedy każda potrawa oznaczała jeden miesiąc w roku. Poszczególne dania miały bardzo konkretną symbolikę. Na stole nie mogło zabraknąć grzybów symbolizujących bogactwo, czy maku — znaku dobrobytu i szczęścia. Ponieważ znaczenie tradycyjnych potraw wigilijnych nie było przypadkowe, każda z nich musiała znaleźć się na stole i każdej należało spróbować. Oznacza to, że do wigilijnej dwunastki mogły się wliczać konkretne rzeczy, a nie na przykład chleb z masłem, kawałek sera czy opłatek.Canva
Tradycyjne potrawy na Wigilię — co musi znaleźć się na stole
Poniżej wypisane przykładowe dania, które wliczają się do dwunastu potraw.Reklama
- Zupa grzybowa z makaronem
- Czerwony barszcz z uszkami
- Pierogi z kapustą i grzybami bądź ruskie
- Kapusta z grzybami lub grochem
- Smażony karp
- Śledzie w oleju albo śmietanie
- Ryba po grecku bądź inna
- Sałatka warzywna lub ze śledzi
- Kutia makiełki lub kluski z makiem
- Makowiec, seromak bądź sernik
- Pierniczki lub piernik
- Kompot z suszu owocowego
Reklama
Dwanaście potraw — czy naprawdę trzeba wszystkich spróbować?
Tradycja nakazuje, żeby każdego dania skosztować. Pierwotnie chodziło o zapewnienie sobie w ten sposób szczęścia i dobrobytu. Teraz ma to być bardziej docenienie pracy, jaką włożyli gospodarze w przygotowanie kolacji wigilijnej. Warto jednak pamiętać, że przejadanie się nie jest zbyt zdrowe a większość potraw, znajdujących się na stole w Wigilię jest dość tłustych. Czasem lepiej sobie odpuścić przestrzeganie tradycji, niż skończyć następnego dnia z bólem brzucha.Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Czytaj więcej
Jaka mąka na pierogi?
Czy zastanawiałaś się kiedyś, jaka mąka jest najlepsza do przygotowania pysznych pierogów? Wybór odpowiedniej mąki ma ogromne znaczenie dla konsystencji i smaku ciasta. W tym artykule podpowiem Ci, jaką mąkę wybrać, aby Twoje pierogi były lekkie, elastyczne i smaczne. Przygotuj się na odkrycie najlepszego przepisu na ciasto na pierogi!
Jak smażyć karpia?
Jeśli zastanawiasz się, jak smażyć karpia, to trafiłeś we właściwe miejsce! Smażony karp to jedno z najpopularniejszych dań wigilijnych w Polsce. W tym artykule podzielimy się z Tobą przepisem na smażonego karpia, poradami dotyczącymi przygotowania oraz pomysłami na podanie tego pysznego dania.
Stół wigilijny: Inspiracje i sekrety dekoracji
Czy wiesz, że dekoracja stołu wigilijnego może dodać magii i uroku tej wyjątkowej kolacji? Niezależnie od tego, czy jesteś doświadczoną gospodynią, czy dopiero zaczynasz swoją przygodę z organizacją wigilijnego spotkania, mamy dla Ciebie wiele inspiracji i trików, które sprawią, że Twój stół będzie wyglądał zachwycająco. Przygotuj się na niezapomnianą wigilię!
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl