Kawałki karpia naszykowane na Wigilię.

Karp smażony w mące. Wypróbuj ten przepis!

Ciężko spotkać kogoś, kto pozostaje obojętny wobec karpia. Tę rybę albo się lubi, albo za nią nie przepada. Ma ona dość specyficzny smak, ale odpowiednio przygotowana jest przepyszna. Rzadko też gości na stole, ale w Wigilię jest pozycją obowiązkową. Istnieje wiele różnych przepisów, jedna z najsmaczniejszych opcji to karp smażony w mące. Koniecznie musisz go zrobić w tym roku!
Reklama

Tradycja jedzenia karpia na Wigilię

Każda rodzina ma swoje własne tradycje i receptury przekazywane z pokolenia na pokolenie. Tak samo jest z przepisem na karpia wigilijnego. Co dom, to inny zwyczaj. Jest jedna rzecz wspólna dla wszystkich wersji przyrządzania tej ryby. Karpia trzeba najpierw wymoczyć w mleku lub soku z cytryny. Pozwala to na pozbycie się mulistego posmaku tak charakterystycznego dla tych ryb.

Składniki potrzebne do przygotowania karpia na Wigilię

Potrzeba tylko paru rzeczy. Bardzo ważna jest cytryna. To ona zostanie wykorzystana do wymoczenia karpia i pozbycia się jego mulistego zapachu i posmaku.
  • 2 filety z karpia
  • 3 cytryny
  • biały pieprz
  • mąka
  • masło klarowane
Karp z cytryną, pomidorkami i papryczką.
Canva

Przepis na karpia smażonego w mące — sprawdzona receptura krok po kroku

Przepis jest banalnie prosty, jednak za przygotowanie ryby trzeba zabrać się dużo wcześniej.
Reklama
Musi ona poleżeć w lodówce przez kilka godzin razem z cytryną. Samo smażenie nie jest trudne, trzeba jednak uważać, żeby obtoczony w mące karp nie zaczął się przypalać. Dlatego warto smażyć go na głębokim tłuszczu.
  1. Karpia umyj
  2. Cytryny wyszoruj dokładnie szczoteczką pod gorącą wodą. Możesz użyć wody z mydłem, tylko musisz dokładnie spłukać mydliny.
  3. Pokrój 2 cytryny na cienkie plasterki i poobkładaj nimi filety z karpia.
  4. Schowaj karpia z cytrynami do szczelnie zamkniętego pojemnika i do lodówki.
  5. Ryba musi leżeć w lodówce przez kilka godzin.
  6. Wyjmij karpia z lodówki, usuń otaczające go plasterki.
  7. Podlej karpia sokiem z ostatniej cytryny. Włóż do lodówki na 10 min.
  8. Karpia oczyść z cytryny, oprósz pieprzem.
  9. Oprósz rybę mąką.
  10. Smaż karpia na maśle klarowanym, na głębokim tłuszczu. Patelnia i masło muszą być porządnie rozgrzane, ogień nie może być jednak zbyt mocny.
  11. Gotowe!

Jak można jeszcze przyrządzić karpia na Wigilię?

Istnieje dużo opcji.
Reklama
Zamiast plasterków cytryny można użyć cebuli. Sok z cytryny z kolei można zastąpić mlekiem. Karp świetnie sprawdzi się też w wersji pieczonej, smażony w panierce, oraz podany w galarecie.
Reklama
Autor - Olga Szarycka
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
o.szarycka@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama