Karp po żydowsku według przepisu Ewy Wachowicz
(Aktualizacja: 25 kwietnia 2022)
Do przeczytania w ok. 2 min.
Karp po żydowsku znany również jako karp w galarecie to potrawa postna wywodząca się z tradycyjnej kuchni żydowskiej. Danie stanowi doskonałą alternatywą do klasycznej wersji karpia smażonego w mące, przez co bardzo często można je spotkać na polskich stołach w czasie wigilijnej wieczerzy. Wszelkie wątpliwości w kontekście tego, jak zrobić świąteczną rybę po żydowsku, rozwiewa przepis Ewy Wachowicz.
Reklama
Pomysł na wigilijnego karpia
Karp wigilijny to jedna z tych pozycji kulinarnych, bez których ciężko byłoby sobie wyobrazić dwunastodniowe menu podczas wieczerzy 24 grudnia. Można go przygotować na wiele różnych sposobów, co stwarza niesamowite możliwości zadowolenia nawet najbardziej wybrednych kubków smakowych. Co ciekawe przepis na karpia po żydowsku nie został jednak nigdy ujęty w izraelskich książkach kucharskich. Dlaczego? Ponieważ jest to danie wywodzące się stricte z kultury Żydów zamieszkujących tereny Europy Środkowo-Wschodniej.canva.com
Karp po żydowsku – przepis Ewy Wachowicz
Przepis na żydowskiego karpia według popularnej blogerki kulinarnej Ewy Wachowicz to klasyka sama w sobie.Reklama
- 2 karpie średniej wielkości
- 0,5 kg białej cebuli
- 2 liście laurowe
- 3 łyżki cukru
- 100 g rodzynek
- ziele angielskie
- 100 g migdałów obranych ze skórki
- 50 g żelatyny
- przyprawy: sól i pieprz
- Zacznij od przygotowania ryby: odkrój głowy i ogony, a resztę korpusu pokrój na tzw. dzwonki
- Rodzynki i migdały zalej wrzątkiem i namaczaj przez kilka minut
- Do dużego garnka wrzuć pokrojoną w piórka cebulę, rybie głowy oraz ogony i zalej 2,5 l wody. Posól, dodaj cukier, zamieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez ok. 25 minut (liczone od momentu zagotowania wody)
- Po tym czasie wyjmij części ryby i dodaj do wywaru pokrojone wcześniej dzwonki. Gotuj na minimalnym płomieniu przez ok. 35 minut
- Po tym czasie wyjmij z wywaru kawałki karpia i przełóż do płytkich półmisków. Wywar przecedź przez sito do drugiego naczynia do gotowania
- Ponownie zagotuj i dodaj namoczone bakalie oraz rozpuszczoną w odrobinie wywaru żelatynę
- Zdejmij naczynie z ognia i rozlej rybny wywar do półmisków z kawałkami karpia
- Po wystudzeniu półmiski włóż do lodówki i poczekaj do pełnego stężenia żelatyny
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Czytaj więcej
Obłędny sernik z musem pistacjowym. Pyszny deser na Dzień Matki
Zbliża się Dzień Matki, więc czas pomyśleć o tym, aby zaskoczyć bliskie osoby pysznym deserem. Jedną z naszych topowych, obłędnie pysznych propozycji jest delikatny sernik z musem pistacjowym. Uwaga! Ten smak uzależnia.
Arbuzowy chłodnik z fetą i miętą - idealna zupa na upały istnieje
Zbliżające się wakacje zachęcają do zmiany diety na lekką, niskokaloryczną i orzeźwiającą. Doskonałą propozycją będzie zatem chłodnik z arbuza z dodatkiem sera feta oraz aromatycznej mięty. To jest pyszne!
Bakłażany zapiekane z serem feta. Przepyszna przekąska z przepisu Ewy Wachowicz
Bakłażany są pyszne przez cały rok, ale wyjątkowo dobrze smakują, gdy temperatura na zewnątrz wzrasta powyżej 20 stopni Celsjusza. W takie dni zapiekane bakłażany ze śródziemnomorskimi dodatkami wprowadzają nas w wakacyjny klimat. Polecamy przepis z książki Ewy Wachowicz “Ewa gotuje. Ulubione” na cudowne bakłażany zapiekane z sosem pomidorowym i serem feta.
Reklama
Reklama
© 2022 ZaradnaKobieta.pl