Karp po żydowsku według przepisu Ewy Wachowicz
(Aktualizacja: 25 kwietnia 2022)
Do przeczytania w ok. 2 min.
Karp po żydowsku znany również jako karp w galarecie to potrawa postna wywodząca się z tradycyjnej kuchni żydowskiej. Danie stanowi doskonałą alternatywą do klasycznej wersji karpia smażonego w mące, przez co bardzo często można je spotkać na polskich stołach w czasie wigilijnej wieczerzy. Wszelkie wątpliwości w kontekście tego, jak zrobić świąteczną rybę po żydowsku, rozwiewa przepis Ewy Wachowicz.
Reklama
Pomysł na wigilijnego karpia
Karp wigilijny to jedna z tych pozycji kulinarnych, bez których ciężko byłoby sobie wyobrazić dwunastodniowe menu podczas wieczerzy 24 grudnia. Można go przygotować na wiele różnych sposobów, co stwarza niesamowite możliwości zadowolenia nawet najbardziej wybrednych kubków smakowych. Co ciekawe przepis na karpia po żydowsku nie został jednak nigdy ujęty w izraelskich książkach kucharskich. Dlaczego? Ponieważ jest to danie wywodzące się stricte z kultury Żydów zamieszkujących tereny Europy Środkowo-Wschodniej.canva.com
Karp po żydowsku – przepis Ewy Wachowicz
Przepis na żydowskiego karpia według popularnej blogerki kulinarnej Ewy Wachowicz to klasyka sama w sobie.Reklama
- 2 karpie średniej wielkości
- 0,5 kg białej cebuli
- 2 liście laurowe
- 3 łyżki cukru
- 100 g rodzynek
- ziele angielskie
- 100 g migdałów obranych ze skórki
- 50 g żelatyny
- przyprawy: sól i pieprz
- Zacznij od przygotowania ryby: odkrój głowy i ogony, a resztę korpusu pokrój na tzw. dzwonki
- Rodzynki i migdały zalej wrzątkiem i namaczaj przez kilka minut
- Do dużego garnka wrzuć pokrojoną w piórka cebulę, rybie głowy oraz ogony i zalej 2,5 l wody. Posól, dodaj cukier, zamieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez ok. 25 minut (liczone od momentu zagotowania wody)
- Po tym czasie wyjmij części ryby i dodaj do wywaru pokrojone wcześniej dzwonki. Gotuj na minimalnym płomieniu przez ok. 35 minut
- Po tym czasie wyjmij z wywaru kawałki karpia i przełóż do płytkich półmisków. Wywar przecedź przez sito do drugiego naczynia do gotowania
- Ponownie zagotuj i dodaj namoczone bakalie oraz rozpuszczoną w odrobinie wywaru żelatynę
- Zdejmij naczynie z ognia i rozlej rybny wywar do półmisków z kawałkami karpia
- Po wystudzeniu półmiski włóż do lodówki i poczekaj do pełnego stężenia żelatyny
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Następny artykuł
Czytaj więcej
Polędwiczki wieprzowe: Ewa Wachowicz zdradza sekret!
Polędwiczki wieprzowe to mięso, które z pewnością zadowoli najbardziej wymagających smakoszy. W połączeniu z odpowiednimi przyprawami oraz sposobem przygotowania, stanowią danie godne najwyższej klasy restauracji. Przedstawiamy przepisy na polędwiczki wieprzowe wg Ewy Wachowicz, autorytetu w dziedzinie kulinariów, a także podpowiemy, jak przygotować to mięso tak, aby zachwycić swoich gości.
Ciasto drożdżowe przepis Ewy Wachowicz: Genialne!
Ciasto drożdżowe to jedno z najchętniej wybieranych przez Polaków wypieków. Przygotowanie go wcale nie jest trudne, a smakuje wybornie o każdej porze dnia i nocy. W tym artykule przedstawimy Ci przepis na ciasto drożdżowe według Ewy Wachowicz - znanej i cenionej w całej Polsce ekspertki kulinarnej.
Zapiekanka z mięsem mielonym i ziemniakami Ewy Wachowicz: Najlepsza!
Przedstawiamy pyszną i pożywną zapiekankę z mięsem mielonym i ziemniakami według przepisu Ewy Wachowicz. Zapiekanka ta jest idealna na rodzinny obiad, a jej przygotowanie jest proste i szybkie.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2023 ZaradnaKobieta.pl