karp po żydowsku

Karp po żydowsku według przepisu Ewy Wachowicz

Karp po żydowsku znany również jako karp w galarecie to potrawa postna wywodząca się z tradycyjnej kuchni żydowskiej. Danie stanowi doskonałą alternatywą do klasycznej wersji karpia smażonego w mące, przez co bardzo często można je spotkać na polskich stołach w czasie wigilijnej wieczerzy. Wszelkie wątpliwości w kontekście tego, jak zrobić świąteczną rybę po żydowsku, rozwiewa przepis Ewy Wachowicz.
Reklama

Pomysł na wigilijnego karpia

Karp wigilijny to jedna z tych pozycji kulinarnych, bez których ciężko byłoby sobie wyobrazić dwunastodniowe menu podczas wieczerzy 24 grudnia. Można go przygotować na wiele różnych sposobów, co stwarza niesamowite możliwości zadowolenia nawet najbardziej wybrednych kubków smakowych. Co ciekawe przepis na karpia po żydowsku nie został jednak nigdy ujęty w izraelskich książkach kucharskich. Dlaczego? Ponieważ jest to danie wywodzące się stricte z kultury Żydów zamieszkujących tereny Europy Środkowo-Wschodniej.
karp po żydowsku serwowany z pieczywem i kawałkiem cytryny
canva.com

Karp po żydowsku – przepis Ewy Wachowicz

Przepis na żydowskiego karpia według popularnej blogerki kulinarnej Ewy Wachowicz to klasyka sama w sobie.
Reklama
Słodki smak galarety przełamywany miękkimi bakaliami oraz rozpływające się w ustach kawałki ryby to coś naprawdę niesamowitego! Lista potrzebnych składników:
  • 2 karpie średniej wielkości
  • 0,5 kg białej cebuli
  • 2 liście laurowe
  • 3 łyżki cukru
  • 100 g rodzynek
  • ziele angielskie
  • 100 g migdałów obranych ze skórki
  • 50 g żelatyny
  • przyprawy: sól i pieprz
Przygotowanie krok po kroku
  1. Zacznij od przygotowania ryby: odkrój głowy i ogony, a resztę korpusu pokrój na tzw. dzwonki
  2. Rodzynki i migdały zalej wrzątkiem i namaczaj przez kilka minut
  3. Do dużego garnka wrzuć pokrojoną w piórka cebulę, rybie głowy oraz ogony i zalej 2,5 l wody. Posól, dodaj cukier, zamieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez ok. 25 minut (liczone od momentu zagotowania wody)
  4. Po tym czasie wyjmij części ryby i dodaj do wywaru pokrojone wcześniej dzwonki. Gotuj na minimalnym płomieniu przez ok. 35 minut
  5. Po tym czasie wyjmij z wywaru kawałki karpia i przełóż do płytkich półmisków. Wywar przecedź przez sito do drugiego naczynia do gotowania
  6. Ponownie zagotuj i dodaj namoczone bakalie oraz rozpuszczoną w odrobinie wywaru żelatynę
  7. Zdejmij naczynie z ognia i rozlej rybny wywar do półmisków z kawałkami karpia
  8. Po wystudzeniu półmiski włóż do lodówki i poczekaj do pełnego stężenia żelatyny
Smacznego! Tekst został opracowany na podstawie przepisu na karpia po żydowsku Ewy Wachowicz ze strony: ewawachowicz.pl
Reklama
Autor - Olga Szarycka
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
o.szarycka@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama