Wigilijne śledzie w śmietanie – przepis Ewy Wachowicz
(Aktualizacja: 25 kwietnia 2022)
Do przeczytania w ok. 2 min.
Wigilijne śledzie w śmietanie to pozycja obowiązkowa na każdym świątecznym stole. Zdrowe ryby możesz przygotować na kilka różnych sposobów, a co najważniejsze – przepisy na śledzie są łatwe i przyjemne. Jak zrobić idealne śledzie w śmietanie na wigilię? Pomysł Ewy Wachowicz jak zwykle zaskakuje wyjątkowym smakiem!
Reklama
Wigilijne śledzie w śmietanie – przepis Ewy Wachowicz
Śledzie można lubić lub nie, lecz jednego nie można im odmówić – to jedne z najzdrowszych ryb. Są także bardzo podatne na rozmaite przepisy kulinarne, które nie wymagają ponadprzeciętnych umiejętności przy kuchennym blacie. Jak pokazuje wigilijny przepis na śledzie w śmietanie Ewy Wachowicz, kluczem do sukcesu w tym przypadku jest prostota. Wyjście poza tradycyjny schemat nie zawsze przynosi oczekiwane rezultaty – również w kuchni. Składniki:- 0,5 kg śledzi solonych
- 1 jabłko
- 2 czerwone cebule
- sok z jednej cytryny
- 250 ml kwaśnej śmietany
- 1 pęczek natki pietruszki
- 3 szklanki wody
- 2 szklanka mleka
- przyprawy: sól, pieprz
canva.com
Jak przygotować śledzie na wigilię
Nie jest to szybki przepis, gdyż filety śledziowe wymagają dłuższego czasu namoczenia w wodzie i mleku.Reklama
- Pierwszym i najważniejszym krokiem jest oczywiście przygotowanie filetów śledziowych. Włóż je do wody i namocz przez minimum 6 godzin
- Następnie odlej wodę i obierz filety ze skóry. Zalej dwiema szklankami mleka i ponownie namocz, lecz tym razem przez ok. 60 minut
- Teraz czas na cebulę i jabłko. Pokrój ją w cienkie półplasterki, a jabłko zetrzyj na grubych oczkach tarki
- Kawałki cebulki i starte jabłko przełóż do jednej miski i skrop sokiem wyciśniętym z jednej cytryny. Wszystko dokładnie wymieszaj i odstaw na 15 minut
- Namoczone w mleku filety śledziowe odcedź, osusz i pokrój na niewielkie kawałki. Na rybę rozłóż jabłko oraz cebulę i ponownie pozostaw na ok. 15 minut
- Do szklanki śmietany dodaj szczyptę soli, pieprzu oraz pół łyżeczki cukru. Wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia się kryształków słodzika
- Zalej śledzie przygotowaną śmietaną i wszystko dokładnie wymieszaj
- Odstaw do lodówki na kilka godzina dla całkowitego połączenia się smaków
Reklama
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Czytaj więcej
Obłędny sernik z musem pistacjowym. Pyszny deser na Dzień Matki
Zbliża się Dzień Matki, więc czas pomyśleć o tym, aby zaskoczyć bliskie osoby pysznym deserem. Jedną z naszych topowych, obłędnie pysznych propozycji jest delikatny sernik z musem pistacjowym. Uwaga! Ten smak uzależnia.
Arbuzowy chłodnik z fetą i miętą - idealna zupa na upały istnieje
Zbliżające się wakacje zachęcają do zmiany diety na lekką, niskokaloryczną i orzeźwiającą. Doskonałą propozycją będzie zatem chłodnik z arbuza z dodatkiem sera feta oraz aromatycznej mięty. To jest pyszne!
Bakłażany zapiekane z serem feta. Przepyszna przekąska z przepisu Ewy Wachowicz
Bakłażany są pyszne przez cały rok, ale wyjątkowo dobrze smakują, gdy temperatura na zewnątrz wzrasta powyżej 20 stopni Celsjusza. W takie dni zapiekane bakłażany ze śródziemnomorskimi dodatkami wprowadzają nas w wakacyjny klimat. Polecamy przepis z książki Ewy Wachowicz “Ewa gotuje. Ulubione” na cudowne bakłażany zapiekane z sosem pomidorowym i serem feta.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2022 ZaradnaKobieta.pl