śledzie w śmietanie ewy wachowicz

Wigilijne śledzie w śmietanie – przepis Ewy Wachowicz

Wigilijne śledzie w śmietanie to pozycja obowiązkowa na każdym świątecznym stole. Zdrowe ryby możesz przygotować na kilka różnych sposobów, a co najważniejsze – przepisy na śledzie są łatwe i przyjemne. Jak zrobić idealne śledzie w śmietanie na wigilię? Pomysł Ewy Wachowicz jak zwykle zaskakuje wyjątkowym smakiem!
Reklama

Wigilijne śledzie w śmietanie – przepis Ewy Wachowicz

Śledzie można lubić lub nie, lecz jednego nie można im odmówić – to jedne z najzdrowszych ryb. Są także bardzo podatne na rozmaite przepisy kulinarne, które nie wymagają ponadprzeciętnych umiejętności przy kuchennym blacie. Jak pokazuje wigilijny przepis na śledzie w śmietanie Ewy Wachowicz, kluczem do sukcesu w tym przypadku jest prostota. Wyjście poza tradycyjny schemat nie zawsze przynosi oczekiwane rezultaty – również w kuchni. Składniki:
  • 0,5 kg śledzi solonych
  • 1 jabłko
  • 2 czerwone cebule
  • sok z jednej cytryny
  • 250 ml kwaśnej śmietany
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 3 szklanki wody
  • 2 szklanka mleka
  • przyprawy: sól, pieprz
śledzie na półmisku gotowe do zalania śmietaną
canva.com

Jak przygotować śledzie na wigilię

Nie jest to szybki przepis, gdyż filety śledziowe wymagają dłuższego czasu namoczenia w wodzie i mleku.
Reklama
Później jednak wystarczy tylko kilka nieskomplikowanych czynności, aby cieszyć się wyjątkowym smakiem śledzi w śmietanowej zalewie.
  1. Pierwszym i najważniejszym krokiem jest oczywiście przygotowanie filetów śledziowych. Włóż je do wody i namocz przez minimum 6 godzin
  2. Następnie odlej wodę i obierz filety ze skóry. Zalej dwiema szklankami mleka i ponownie namocz, lecz tym razem przez ok. 60 minut
  3. Teraz czas na cebulę i jabłko. Pokrój ją w cienkie półplasterki, a jabłko zetrzyj na grubych oczkach tarki
  4. Kawałki cebulki i starte jabłko przełóż do jednej miski i skrop sokiem wyciśniętym z jednej cytryny. Wszystko dokładnie wymieszaj i odstaw na 15 minut
  5. Namoczone w mleku filety śledziowe odcedź, osusz i pokrój na niewielkie kawałki. Na rybę rozłóż jabłko oraz cebulę i ponownie pozostaw na ok. 15 minut
  6. Do szklanki śmietany dodaj szczyptę soli, pieprzu oraz pół łyżeczki cukru. Wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia się kryształków słodzika
  7. Zalej śledzie przygotowaną śmietaną i wszystko dokładnie wymieszaj
  8. Odstaw do lodówki na kilka godzina dla całkowitego połączenia się smaków
Przed podaniem pokrój cieniutko natkę pietruszki i posyp nią półmisek ze śledziami.
Reklama
Smacznego! Tekst został opracowany na podstawie przepisu na śledzie w śmietanie Ewy Wachowicz ze strony: ewawachowicz.pl
Reklama
Autor - Olga Szarycka
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
o.szarycka@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama