Pieczony karp na wigilię – przepis Magdy Gessler
(Aktualizacja: 25 kwietnia 2022)
Do przeczytania w ok. 2 min.
Karp z piekarnika na wigilię to doskonała alternatywa do ryby smażonej na głębokim tłuszczu. Potrawa skierowana jest przede wszystkim do osób będących na diecie niskotłuszczowej, ale i również tych, którzy chcieliby spróbować czegoś nowego. Poza tym upieczony karp to mniejszy bałaganu w kuchni oraz brak nieprzyjemnego zapachu po smażeniu, którego trudno się pozbyć!
Reklama
Jak zrobić karpia z piekarnika – przepis Magdy Gessler
Karp wigilijny to jedno z najważniejszych dań w czasie wieczerzy 24 grudnia. Pieczona ryba na wigilię według przepisu Magdy Gessler to minimum przygotowań, których efektem są niesamowite doznania organoleptyczne. Przekonaj się sama! Lista składników:- 1 kg karpia
- sok wyciśnięty z dwóch cytryn
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
- 3 łyżki bułki tartej
- łyżka mąki pszennej
- 1 jajko
Marynowanie ryby przed pieczeniem
Przyrządzanie wigilijnego karpia z piekarnika zacznij od zrobienia marynaty, która stanowi istotną podstawę uzyskania oczekiwanych rezultatów smakowych. Jak przygotować marynatę? Wyciśnij do szklanki sok z dwóch cytryn i dodaj do niego łyżeczkę soli oraz łyżeczkę pieprzu cytrynowego.Reklama
Karp z piekarnika krok po kroku
- Zamarynowanego karpia wyjmij z lodówki chwilę przed pieczeniem, aby zdążył nabrać temperatury pokojowej. W innym wypadku ryba w piekarniku zacznie się gotować, co nie jest celem tego przepisu
- Przygotuj panierkę: jajko roztrzep na jednym talerzu, natomiast na drugim wymieszaj mąkę z bułką tartą
- Każdy kawałek karpia obtocz w panierce i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
- Piecz rybę w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C (termoobieg) przez ok. 20 minut. Czas pieczenia zależy od grubości przygotowanych kawałków
canva.com
Wigilijny karp z piekarnika – z czym podawać
Upieczoną rybę najlepiej serwować od razu po wyjęciu z piekarnika w towarzystwie kawałka cytryny, świeżego pieczywa, czy też wigilijnej kapusty z grzybami lub kapusty z grochem (popularnej w niektórych regionach polski).Reklama
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Czytaj więcej
Jaka mąka na pierogi?
Czy zastanawiałaś się kiedyś, jaka mąka jest najlepsza do przygotowania pysznych pierogów? Wybór odpowiedniej mąki ma ogromne znaczenie dla konsystencji i smaku ciasta. W tym artykule podpowiem Ci, jaką mąkę wybrać, aby Twoje pierogi były lekkie, elastyczne i smaczne. Przygotuj się na odkrycie najlepszego przepisu na ciasto na pierogi!
Jak smażyć karpia?
Jeśli zastanawiasz się, jak smażyć karpia, to trafiłeś we właściwe miejsce! Smażony karp to jedno z najpopularniejszych dań wigilijnych w Polsce. W tym artykule podzielimy się z Tobą przepisem na smażonego karpia, poradami dotyczącymi przygotowania oraz pomysłami na podanie tego pysznego dania.
Zupa rybna z karpia: Jak ją przygotować?
Święta Bożego Narodzenia to czas, który kojarzy nam się z rodziną, tradycją i pysznym jedzeniem. Jednym z najbardziej kultowych dań wigilijnych jest zupa rybna z karpia. Ta aromatyczna i pełna smaku zupa jest nieodłącznym elementem polskiej wigilijnej kolacji. Dziś podzielę się z Wami tradycyjnym przepisem na tę wyjątkową zupę oraz kilkoma poradami, jak ją podać i przygotować.
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl