kompot z suszu ani starmach

Kompot z suszu na wigilię według przepisu Ani Starmach

Wigilijny kompot z suszonych owoców, czyli jeden z najbardziej charakterystycznych elementów wigilijnej wieczerzy w większości polskich gospodarstw domowych. Przygotowywany na słodko lub też wytrawnie, swoim wspaniałym aromatem delikatnie łaskocze nasze nosy podczas spożywania świątecznych potraw. Podobno idealny kompot z suszu to taki, który znika ze stołu już w połowie wigilijnej wieczerzy. Taki właśnie jest ten z przepisu Ani Starmach!
Reklama

Kompot z suszu – dlaczego warto go pić

Suszone śliwki, gruszki oraz jabłka to dość konkretna dawka witamin, które wspomagają pracę układu nerwowego, czy odpornościowego. Dodatkowo wypicie szklanki domowego kompotu z suszonych owoców poprawia trawienie i ogólną pracę układu pokarmowego. Tak więc warto go pić zarówno w trakcie wigilijnej wieczerzy, na której króluje wiele ciężkich potraw, jak i w ciągu roku.
suszone owoce do przygotowania kompotu z suszu
canva.com

Wigilijny kompot z suszu – przepis Ani Starmach

Gdy zastanawiasz się, czy wigilijny kompot z suszonych owoców jest łatwy w przygotowaniu, to możesz być spokojna.
Reklama
Jest to bez wątpienia najprostsze danie spośród tradycyjnych potraw wigilijnych. Lista składników:
  • 300 g suszonych śliwek
  • 200 g suszonych gruszek
  • 200 g suszonych jabłek
  • 1 garść rodzynek
  • skórka obrana z dwóch pomarańczy
  • 1 laska kory cynamonowej
  • 6 goździków
  • 3 łyżki naturalnego miodu
  • 3 litry wody

Jak zrobić domowy kompot z suszu

Jeśli masz już wszystkie składniki, to pora zabrać się do pracy! Proces przygotowywani nie pochłania dużo uwagi, więc w międzyczasie możesz zająć się także doglądaniem pozostałych dań.
  1. Do dużego garnka wrzuć suszone owoce, goździki, rodzynki oraz skórkę obraną z dwóch pomarańczy, a następnie zalej wszystko trzema litrami wody
  2. Gotuj na wolnym ogniu przez ok. 45 minut
  3. Po tym czasie wyjmij z naczynia korę cynamonu oraz wygotowaną skórkę z pomarańczy. Gotowy kompot pozostaw do przestygnięcia
  4. Jeśli zależy Ci na tym, aby przygotować wigilijny kompot w wersji wytrawnej, to nie dodawaj miodu. Jeśli jednak chcesz go dosłodzić, to wlej miód do garnka zaraz po wyłączeniu palnika kuchennego, a następnie bardzo dobrze wymieszaj
  5. Dla uzyskania krystalicznej czystości napoju możesz przecedzić go przez gazę, ale nie jest to konieczne. Kompot z pływającymi kawałkami suszonych owoców ma nieco bardziej swojski i naturalny charakter
Gotowy kompot najlepiej smakuje lekko schłodzony.
Reklama
Smacznego! Tekst został opracowany na podstawie przepisu na kompot z suszu Ani Starmach ze strony: aniastarmach.pl
Reklama
Autor - Olga Szarycka
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
o.szarycka@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama