przekąski na sylwestra z ciasta francuskiego

Przekąski na sylwestra z ciasta francuskiego na 3 sposoby

Nie da się ukryć, że końcówka roku przypomina nieco szalony maraton jedzenia. Najpierw święta, a kilka dni później Sylwester, który również jest idealną okazją do konsumpcji zarówno napojów wyskokowych, jak i smacznych przystawek oraz dań głównych. Jeśli zastanawiasz się jakie przekąski na sylwestra warto przygotować w tym roku, to podpowiadamy – ciasto francuskie na 3 sposoby, czyli tanio, szybko i smacznie!
Reklama

Przekąski na sylwestra z ciasta francuskiego

Dobre imprezowe menu to takie, które złożone jest z wielu różnych pozycji kulinarnych. Dzięki temu łatwiej wpasować się w różne gusta współbiesiadników. Jeśli jednak brakuje Ci pomysłów na sylwestrowe menu, to z pomocą jak zawsze przychodzi gotowe ciasto francuskie, które możesz zakupić praktycznie w każdym sklepie spożywczym. Do tego kilka składników i sylwestrowe przekąski gotowe!
ciasto francuskiego gotowe do przygotowania przekąsek
canva.com

Ciasto francuskie z pieczarkami i serem

Składniki:
  • rolka ciasta francuskiego
  • 250 g pieczarek
  • tarty ser mozzarella
  • przyprawy: oregano
  • łyżka masła
Przygotowanie: Ciasto francuskie rozłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pokrój w kwadraty o boku ok. 5 cm.
Reklama
Na rozgrzanej patelni rozpuść łyżkę masła i podsmaż na nim cienko pokrojone pieczarki. Następnie na każdy kawałek ciasta rozłóż odrobinę pieczarek i posyp tartym serem oraz przyprawą oregano. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C (termoobieg) przez ok. 16 minut

Sylwestrowe roladki ze szpinakiem

Składniki:
  • rolka ciasta francuskiego
  • 200 g szpinaku mrożonego lub świeżego
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka masła
  • 120 g sera typu feta
  • przyprawy: sól, pieprz, oregano
Przygotowanie: Na patelni rozpuść masło i podsmaż na nim drobno posiekaną cebulę oraz czosnek, a następnie dodaj szpinak oraz ser feta.
Reklama
Dopraw do smaku solą, pieprzem, oregano i podsmażaj do całkowitego roztopienia sera. Gotowy farsz rozłóż równomiernie na rolce ciasta francuskiego i zawiń w rolkę dłuższym bokiem. Pokrój pod skosem na średniej grubości kawałki i piecz w rozgrzanym do 200°C piekarniku przez ok. 16 minut.

Mini pierożki z ciasta francuskiego

Składniki:
  • 2 rolki ciasta francuskiego
  • 250 g mielonego mięsa wołowego
  • 250 ml przecieru pomidorowego
  • 1 czerwona cebula
  • pół puszki czerwonej fasoli
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka chilli
  • oliwa lub olej do smażenia
Przygotowanie: Mięso mielone podsmaż na łyżce tłuszczu razem z cebulką.
Reklama
Dodaj przecier pomidorowy, fasolę oraz odpowiednio dopraw i dokładnie wymieszaj. Przykręć płomień i gotuj do momentu lekkiego zredukowania sosu. W rolce ciasta francuskiego przy użyciu szklanki wytnij okręgi i tak jak w przypadku tradycyjnych pierogów na każdy z nich nałóż niewielką ilość farszu i sklej. Wypełnione farszem pierożki piecz w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez ok. 15 minut. Smacznego!
Reklama
Autor - Olga Szarycka
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
o.szarycka@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama