Kawałek sera z nerkowców na chlebie obok orzechów i listków bazylii

Ser z orzechów nerkowca. Apetyczny serek nie tylko dla wegan

Ser z orzechów nerkowca to jeden z najbardziej popularnych zastępników nabiału. Jest pożywny i świetnie komponuje się z różnorodnymi przyprawami i dodatkami. Doceniają go nie tylko weganie, ale również osoby zmagające się z nietolerancją laktozy. Co więcej, jego wykonanie jest banalnie proste – bez trudu przygotują go nawet ci, którzy nie posiadają doświadczenia w sztuce serowarstwa.

Orzechy nerkowca – odżywcza bomba

Nerkowce cenione są nie tylko ze względu na swój smak, ale również za właściwości prozdrowotne. Według naukowców mogą bowiem wspierać pracę układu sercowo-naczyniowego oraz nerwowego. Przydają się również jako składniki diety odchudzającej i zapobiegającej nadciśnieniu. Jeśli jedzenie samych orzechów wydaje Ci się nieco monotonne, serek z nerkowców będzie ciekawym urozmaiceniem posiłków.
Nerkowce leżą w miseczce na drewnianym stole
Canva

Ser z orzechów nerkowca – jak go przygotować?

Konsystencja sera zależy od ilości dodanej wody – pamiętaj jednak, by nie dolewać jej zbyt dużo, bo utrudni to proces twardnienia masy. Zamiast serowarskich kultur bakterii możesz dodać zawartość kapsułki probiotyku, który otrzymasz w każdej aptece.

Składniki

  • 200 g namoczonych nerkowców
  • 200 g surowych nerkowców
  • 100 ml wody
  • 130 ml płynnego oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych
  • 0,5 grama żywych kultur bakterii
  • wybrane przyprawy i dodatki
Serek z orzechów nerkowca obtoczony w papryce leży na desce z nożem do serów
Canva

Przygotowanie

1. 200 g nerkowców zalej zimną wodą i odstaw na 8 godzin. Orzechy odcedź i przepłucz pod strumieniem wody. 2. Zagotuj wodę. Do blendera wrzuć namoczone i surowe orzechy, olej kokosowy, sól i płatki drożdżowe. Zblenduj wszystko na gładką masę – zajmie to 4-5 minut. 3. Po tym czasie, nie przerywając blendowania, zacznij dolewać do masy gorącą wodę. Powinno być jej niewiele – tylko tyle, by składniki dobrze się połączyły. Zakończ blendowanie, gdy w masie nie będzie widocznych grudek. 4. Do masy orzechowej wsyp kultury bakterii i starannie wymieszaj. 5. Przelej masę do miseczki lub specjalnej foremki na sery. Odstaw ser na 8 godzin do lodówki, by stwardniał. 6. Gotowy ser obtocz w wybranych przyprawach np. w czerwonym pieprzu, w słodkiej lub pikantnej papryce czy w oregano. Odłóż ser na kilka godzin, by przesiąknął zapachem i smakiem ziół. Ser z nerkowców należy przechowywać w lodówce i spożyć jak najszybciej – według naszych informacji nie powinno być z tym najmniejszego problemu!
Udostępnij artykuł