Orientalny kurczak z orzechami nerkowca i warzywami
Kurczak z orzechami nerkowca to smaczne i przede wszystkim szybkie w przygotowaniu danie kuchni orientalnej, która z roku na roku cieszy się coraz większą popularnością. Domowy kurczak po tajsku dostarcza niesamowitych doznań smakowych, które oczami wyobraźni przeniosą Cię na najpiękniejsze plaże półwyspu malajskiego. Musisz go spróbować!
Reklama
Przepis na kurczaka z orzechami nerkowca
Podstawą orientalnego kurczaka jest oczywiście autorski sos oraz prażone orzechy nerkowca, które wprowadzają w strukturę dania odrobinę zamieszania przez swoją chrupkość. Pierwsze przygotowanie przepisu wiąże się z większym wydatkiem na tajskie sosy, lecz wszystkie z nich mogą być przechowywane w lodówce minimum pół roku od otwarcia. Tak więc będziesz mogła wykorzystać je do czegoś innego. Składniki:- 250 g piersi z kurczaka
- 50 g orzechów nerkowca
- 1 duża marchewka
- 15 strąków groszku cukrowego
- 2 ząbki czosnku
- 1 czerwona cebula
- kawałek imbiru
- oliwa z oliwek
- ćwiartka limonki
- szczypiorek
- łyżka jasnego sosu sojowego
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
- 1 łyżeczka czarnego sezamu
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- łyżeczka sosu rybnego
- 2 łyżki sosu ostrygowego
- 1 łyżka jasnego sosu sojowego
- 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
- 4 łyżki wody
- 1 łyżka soku z limonki
canva.com
Kurczak z orzechami nerkowca krok po kroku
Szybkie smażenie w jednym naczyniu – to podstawą kuchni orientalnej.Reklama
- Zacznij od przygotowania sosu – wszystkie składniki dodaj do szklanki i dokładnie wymieszaj do momentu całkowitego rozpuszczenia cukru
- Kurczaka pokrój w cienkie paski i zalej dwiema łyżkami sosu sojowego. Dosyp łyżkę skrobi ziemniaczanej i dokładnie wymieszaj. Pozostaw do zamarynowania na ok. 15 minut
- Czosnek rozgnieć i drobno posiekaj, cebulę pokrój w piórka, a marchewkę w cienkie paski. Kawałek imbiru obierz i zetrzyj na grubych oczkach tarki. Groszek cukrowy umyj pod zimną wodą
- Orzechy nerkowca upraż na rozgrzanej patelni – powinny być tylko lekko zarumienione
- Na mocno rozgrzaną patelnię wlej łyżkę oliwy i podsmaż na niej kurczaka, a następnie przełóż mięso ponownie do miski
- Na tą samą patelnię dolej 2 łyżki oliwy i wrzuć czosnek, imbir oraz cebulę. Podsmażaj na dużym ogniu przez ok. 2 minuty co chwilę mieszając
- Następnie dodaj resztę warzyw i orzechy nerkowca. Wszystko przez cały czas mieszaj
- Dodaj przygotowany sos i poczekaj aż zostanie lekko zredukowany. Następnie dodaj mięso i wszystko dokładnie wymieszaj
- Podsmażaj jeszcze przez ok. 3 minuty do zagęszczenia sosu
Reklama
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Czytaj więcej
Rozgrzewające przepisy na chłodne dni – zdrowo i pysznie
Czy jest coś lepszego niż pyszne, rozgrzewające danie w chłodne dni? Kiedy temperatura spada, nasze ciała potrzebują czegoś, co pomoże nam się ogrzać i dostarczy nam energii. Sprawdź nasze trzy rozgrzewające przepisy!
Zupa z marchwi z dodatkiem orzechów nerkowca. W takim wydaniu smakuje najlepiej!
Marchew to warzywo, które kojarzy się z jesienią i zimą, a także jest znane ze swoich korzyści dla zdrowia. Bogata w witaminę A, błonnik i przeciwutleniacze, marchew jest skarbnicą składników odżywczych. Jednym z najlepszych sposobów na wykorzystanie tego warzywa jest przygotowanie pysznej zupy z marchwi.
Boski sernik z orzechów nerkowca. Jest wegański!
Wegańska kuchnia oferuje wiele smacznych i zdrowych alternatyw dla tradycyjnych dań, w tym również dla deserów. Jeśli jesteś miłośnikiem serników, mamy dla Ciebie przepis na boski sernik z orzechów nerkowca, który nie zawiera żadnych składników pochodzenia zwierzęcego.
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl