Orientalny kurczak z orzechami nerkowca i warzywami
Udostępnij Google News
Kuchnia

Orientalny kurczak z orzechami nerkowca i warzywami

Kurczak z orzechami nerkowca to smaczne i przede wszystkim szybkie w przygotowaniu danie kuchni orientalnej, która z roku na roku cieszy się coraz większą popularnością. Domowy kurczak po tajsku dostarcza niesamowitych doznań smakowych, które oczami wyobraźni przeniosą Cię na najpiękniejsze plaże półwyspu malajskiego. Musisz go spróbować!  

Przepis na kurczaka z orzechami nerkowca

Podstawą orientalnego kurczaka jest oczywiście autorski sos oraz prażone orzechy nerkowca, które wprowadzają w strukturę dania odrobinę zamieszania przez swoją chrupkość.

Pierwsze przygotowanie przepisu wiąże się z większym wydatkiem na tajskie sosy, lecz wszystkie z nich mogą być przechowywane w lodówce minimum pół roku od otwarcia. Tak więc będziesz mogła wykorzystać je do czegoś innego.

Składniki:

  • 250 g piersi z kurczaka
  • 50 g orzechów nerkowca
  • 1 duża marchewka
  • 15 strąków groszku cukrowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czerwona cebula
  • kawałek imbiru
  • oliwa z oliwek
  • ćwiartka limonki
  • szczypiorek
  • łyżka jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka czarnego sezamu

Składniki na sos:

  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • łyżeczka sosu rybnego
  • 2 łyżki sosu ostrygowego
  • 1 łyżka jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
  • 4 łyżki wody
  • 1 łyżka soku z limonki

orzechy nerkowca do przygotowania kurczaka po tajsku canva.com

Kurczak z orzechami nerkowca krok po kroku

Szybkie smażenie w jednym naczyniu – to podstawą kuchni orientalnej.

  1. Zacznij od przygotowania sosu – wszystkie składniki dodaj do szklanki i dokładnie wymieszaj do momentu całkowitego rozpuszczenia cukru
  2. Kurczaka pokrój w cienkie paski i zalej dwiema łyżkami sosu sojowego. Dosyp łyżkę skrobi ziemniaczanej i dokładnie wymieszaj. Pozostaw do zamarynowania na ok. 15 minut
  3. Czosnek rozgnieć i drobno posiekaj, cebulę pokrój w piórka, a marchewkę w cienkie paski. Kawałek imbiru obierz i zetrzyj na grubych oczkach tarki. Groszek cukrowy umyj pod zimną wodą
  4. Orzechy nerkowca upraż na rozgrzanej patelni – powinny być tylko lekko zarumienione
  5. Na mocno rozgrzaną patelnię wlej łyżkę oliwy i podsmaż na niej kurczaka, a następnie przełóż mięso ponownie do miski
  6. Na tą samą patelnię dolej 2 łyżki oliwy i wrzuć czosnek, imbir oraz cebulę. Podsmażaj na dużym ogniu przez ok. 2 minuty co chwilę mieszając
  7. Następnie dodaj resztę warzyw i orzechy nerkowca. Wszystko przez cały czas mieszaj
  8. Dodaj przygotowany sos i poczekaj aż zostanie lekko zredukowany. Następnie dodaj mięso i wszystko dokładnie wymieszaj
  9. Podsmażaj jeszcze przez ok. 3 minuty do zagęszczenia sosu

Po wyłożeniu na talerz skrom sokiem wyciśniętym z ćwiartki limonki i posyp drobno posiekanym szczypiorkiem oraz czarnym sezamem. Kurczaka z orzechami nerkowca możesz serwować bez dodatków, ale i również z ryżem lub makaronem typu nuddle.

Smacznego!

Udostępnij Google News Komentarze

Podobne tematy

Polecane dla ciebie